Persoon

Corthouts, Louis

ID
6554
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6554

Beschrijving

Vader van architect Gustave Corthouts, met wie hij vanaf de jaren 1920 samen werkte.

Louis Corthouts vestigde zich in Leuven als architect in 1897. Hij werkte daar samen met architect Pierre Langerock, onder meer aan de restauratie van het kasteel van graaf de Liedekerke in Leefdaal.

Hij tekende de plannen voor de verbouwing en restauratie van het kasteel van d'Alicebourg in Lanaken. Tevens is hij gekend voor de ontwerpen van oorlogsgedenktekens na de Eerste Wereldoorlog, die door steenhouwer Focant te Wellin uitgevoerd werden.

Een belangrijk deel van het oeuvre van deze architect bestaat uit realisaties voor de Dominicanerorde. Behalve veel nieuwbouwkloosters en kerken, stond hij in voor talrijke verbouwingen en restauraties van kerken, kloosters en scholen voor deze orde. Daarvoor werkte hij nauw samen met pater Biolley.

Hij ontwierp de plannen voor de dominicanessenkloosters in De Haan, Namen, Leuven, Luik, Sint-Servais en Antwerpen. Hij verbouwde het dominicanenklooster in Saulchoir. Hij ontwierp kerk en klooster van Pilzen, de kerk in Braives, de kapel Sint-Adele in Orp.

Bron: VAN DEN BORNE S. 2011: Voormalig Dominicanerklooster Ploegstraat Antwerpen. Bouwhistorische studie, onuitgegeven nota, VZW Welzijnszorg Provincie Antwerpen, 11-12.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Craenendonck 12 (Leuven)
In 1915 naar ontwerp van L. Corthouts opgetrokken burgerwoning met twee traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een licht hellend zadeldak.


Burgerhuis In De Witte Duif

Oude Markt 5 (Leuven)
In de gevel 1922 gedateerd en naar ontwerp van L. Corthouts gebouwd breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een deels leien, deels pannen mansardedak.


Burgerhuis naar ontwerp van L. Corthouts

Oude Markt 41 (Leuven)
In 1920 door L. Corthouts ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een deels leien, deels pannen mansardedak, met een zandkalkstenen penantengevel in neorenaissancestijl.


Dokterswoning

Tervuursesteenweg 150 (Leuven)
Vrijstaand burgerhuis met dokterspraktijk in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de arts Gustave Ectors, naar een ontwerp door de architect Louis Corthouts uit 1909. Het beeldbepalende pand ingeplant te midden van een beboomde tuin met hek aan de straat, is gaaf bewaard.


Dominicanerklooster

Ploegstraat 25-27 (Antwerpen)
Het kloostercomplex werd gebouwd in 1912-1913 naar ontwerp van architect Louis Corthouts, de hoofdingang tot het klooster bevindt zich in de Ploegstraat en bestaat uit twee panden.


Handelspand

Bondgenotenlaan 47 (Leuven)
In opdracht van de boekbinderij en drukkerij W. Haak naar ontwerp van architect L. Corthouts gebouwd in 1920-1921, met boekhandel en atelier op de begane grond en woonfunctie op de bovenverdiepingen.


Handelspand

Parijsstraat 49 (Leuven)
In 1921 door L. Corthouts ontworpen handelspand van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een gevel in laatbarokke stijl.


Handelspand In de kleine klok

Oude Markt 39 (Leuven)
Handelspand dat met de steun van het Oeuvre Suisse Belge in 1917 naar ontwerp van L. Corthouts met behoud van de oudere kern heropgebouwd werd.


Handelspand met woonfunctie

Brusselsestraat 31 (Leuven)
In 1921 door L. Corthouts ontworpen woon- handelspand van drie bouwlagen onder een zadeldak.


Handelspand naar ontwerp van L. Corthouts

Parijsstraat 10 (Leuven)
Handelspand dat één travee en drie bouwlagen telt onder een kunstleien mansardedak, en in 1921 gebouwd werd onder leiding van L. Corthouts.


Handelspand van 1920

Brusselsestraat 66 (Leuven)
In 1920 naar ontwerp van L. Corthouts opgetrokken handelspand van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak.


Handelspand, 1921 gedateerd

Parijsstraat 35, 35A (Leuven)
Door L. Corthouts ontworpen handelspand uit 1921, van drie traveeën en evenveel bouwlagen onder een mansardedak.


Handelspanden, 1921 gedateerd

Parijsstraat 5-7 (Leuven)
Door L. Corthouts ontworpen handelspanden uit 1921, beide met één travee en drie bouwlagen onder een doorlopend zadeldak.


Klooster met internaat

Alfred Verweeplein 25 (Knokke-Heist)
Schoolgebouw zogenaamd "Koninklijk atheneum middenschool", gebouwd in 1910 als klooster en meisjeskostschool door de Zusters Dominicanessen uit Langres (Frankrijk). Het oorspronkelijke gebouwencomplex wordt in 1936 uitgebreid met onder meer enkele schoolpaviljoenen in modernistische stijl naar ontwerp (1924) van de befaamde West-Vlaamse architect Huib Hoste (Brugge, 1881 - Hove, 1957). Deze uitbreiding is beschermd als monument.


Parochiekerk van het Heilig Hart

Kerkplein 1 (Turnhout)
Georiënteerde, vrijstaande neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd in 1903-1907.


Samengevoegde burgerhuizen

Kortestraat 12-14 (Leuven)
Twee ter hoogte van het handelsgelijkvloers samengevoegde panden, gevormd door een diephuis - rechts - uit 1921 en ontworpen door G. Sterckx, en een breedhuis uit 1922 - links - van L. Corthouts.


Stadswoning naar ontwerp van L. Corthouts

Oude Markt 23 (Leuven)
In 1920 naar ontwerp van L. Corthouts gebouwd breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met getrapt dakvenster.


Stadswoningen

Parijsstraat 45-47 (Leuven)
Als één geheel opgevatte rijwoningen die in 1922 werden gebouwd volgens de plannen van L. Corthouts.


Stadswoningen naar ontwerp van L. Corthouts

Brusselsestraat 68-70 (Leuven)
Twee identieke breedhuizen naar ontwerp van L. Corthouts, elk met één travee en drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak met een getoogd dakvenster.


Twee woonwinkelhuizen

Bondgenotenlaan 30-32 (Leuven)
Gebouwd als één geheel naar ontwerp van architect L. Corthouts van 1921, twee winkel-woonhuizen met drie bouwlagen en entresol en respectievelijk drie en één traveeën, onder mansardebedaking.


Thema's

Ontwerper van

Oude Markt

Sint-Maartenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Corthouts [online], https://id.erfgoed.net/personen/6554 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.