Persoon

Cardon-Note, Franci(e)s

ID
658
URI
https://id.erfgoed.net/personen/658

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeentehuis van Moerbeke

Bevrijdersstraat 1 (Moerbeke)
Licht neoclassicistisch getint hoekhuis van twee bouwlagen, opgericht in 1864 onder burgemeester A. Lippens naar ontwerp van bouwkundige F. Cardon.


Opslagplaats

Hofstraat 24 (Gent)
Dit voormalige magazijn in neoclassicistische stijl werd volgens de bouwvergunning gebouwd in 1863 in opdracht van bouwkundige Francies Cardon-Note. Het volume is vier traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp zonder nummer (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


Parochiekerk Sint-Aldegonde

Dorpsstraat zonder nummer (Sint-Martens-Latem)
Pseudohallenkerk uit de eerste helft van de 19de eeuw van vijf traveeën met drie beuken onder één zadeldak met gedeeltelijk uitspringende vierkante westtoren met flankeertorentjes, achthoekige klokkenkamer en naaldspitsbekroning. In het oosten iets smaller koor met driezijdige apsis en twee sacristieën. Huidig uitzicht van na de verbouwings- en herstellingswerken van 1912. Omringend kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen gewitte bakstenen pijlers.


Parochiekerk Sint-Gerulfus

Drongenplein zonder nummer (Gent)
Van de voormalige tweebeukige abdijkerk van vijf traveeën, evenals van het abdijkoor bleven enkele schaarse sporen en de toren van 1732-34 bewaard. De huidige decanale kerk in neobarokstijl dateert van 1858-59 en is opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect F. Cardon, iets meer noordwaarts dan de oude kerk.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Baarledorpstraat 3 (Gent)
De oudste vermelding van de kerk in Baarle klimt op tot 1025, maar na de opheffing van Baarle als zelfstandige gemeente werd een nieuwe kerk gebouwd op de funderingen van een éénbeukig romaans kerkje. De kerk kreeg in 1855 het huidige neogotische uitzicht naar ontwerp van F. Cardon met onder andere de nieuwe westgevel. Vergroend kerkhof ten zuiden van de parochiekerk met een collectie aan 20ste-eeuwse grafstenen.


Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis

Parkstraat 2A (Zottegem)
De neogotische parochiekerk werd van 1848 tot 1855 opgetrokken naar ontwerp van architect Jan-August Clarisse en is gelegen op een perceel met een leilindenrij.


Stadswoningen met lijstgevels

Hofstraat 44-54 (Gent)
Ensemble van zes identieke stadswoningen in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1872-1875. Het ensemble is gebouwd aan beide zijden van de Klaproosstraat, die als spiegelas functioneert. De opdrachtgever was de Gentse bouwkundige Frans Cardon-Note, die waarschijnlijk zelf instond voor het ontwerp van het geheel. Elk huis telt twee traveeën en drie bouwlagen, en is gevat onder een doorlopend half schilddak.

Opdrachtgever van

Opslagplaats

Hofstraat 24 (Gent)
Dit voormalige magazijn in neoclassicistische stijl werd volgens de bouwvergunning gebouwd in 1863 in opdracht van bouwkundige Francies Cardon-Note. Het volume is vier traveeën breed en twee en een halve bouwlaag hoog onder een pannen zadeldak, en is voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


Stadswoningen met lijstgevels

Hofstraat 44-54 (Gent)
Ensemble van zes identieke stadswoningen in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1872-1875. Het ensemble is gebouwd aan beide zijden van de Klaproosstraat, die als spiegelas functioneert. De opdrachtgever was de Gentse bouwkundige Frans Cardon-Note, die waarschijnlijk zelf instond voor het ontwerp van het geheel. Elk huis telt twee traveeën en drie bouwlagen, en is gevat onder een doorlopend half schilddak.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Cardon-Note [online] https://id.erfgoed.net/personen/658 (Geraadpleegd op )