Persoon

Pelgrims de Bigard, Raymond

ID
6616
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6616

Beschrijving

  • MEGANCK M. & DE WASSEIGE F.-E. 2009: Raymond Pelgrims de Bigard (I), Historische Woonsteden & Tuinen, 1, 161, 26-38.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Feodaal kasteeldomein met Auberge du Chevalier

Lotsestraat 63-65 (Beersel)
Vlakteburcht van circa 1300, op onregelmatige, ellipsvormige plattegrond gemarkeerd door drie gesloten muurtorens en omringd met een slotgracht. Defensieve ligging als voorpost van Brussel en Brabant.


Kasteel van Groot-Bijgaarden en bijgebouwen

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Kasteeldomein met een in kern 16de en 17de-eeuws omgracht kasteel toegankelijk via een brug en poortgebouw met aanpalende portierswoning met koetshuis. Vrijstaande donjon die mogelijk terug gaat tot begin 15de eeuw.

Opdrachtgever van

Gedenkzuil Eerste Wereldoorlog

Gemeenteplein_02 zonder nummer (Dilbeek)
Centraal op het Gemeenteplein gelegen oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog opgericht met financiering van Raymond Pelgrims de Bigard.


Gemeentehuis en schoolhuis Groot-Bijgaarden

Gemeenteplein_02 1 (Dilbeek)
De noordelijke pleinwand van het Gemeenteplein omvat het voormalige gemeentehuis of Pampoelhuis, heropgebouwd in de jaren 1930 en het schoolhuis, heropgebouwd in de jaren 1950, beide verbonden door een poortgebouw en een achterliggend schoolgebouw.


Kasteelhoeve

Isidoor Van Beverenstraat 7 (Dilbeek)
Gesloten kasteelhoeve in neotraditionele bak- en zandsteenstijl met vier grote vleugels rond een gekasseid erf, gebouwd in opdracht van Pelgrims de Bigard in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Betrokken bij

Kasteeldomein van Groot-Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 5 (Dilbeek)
Domein rond 17de-eeuws, omgracht kasteel met middeleeuwse donjon en, tot circa 1800, een kleine parterretuin; diepgaand gerestaureerd in 1903-1930 en omringd met een lusthof van 3 hectare 72 are, gedeeltelijk landschappelijk maar met twee regelmatige tuinen.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pelgrims de Bigard [online] https://id.erfgoed.net/personen/6616 (Geraadpleegd op )