Persoon

Careels, Gustaaf

ID
662
URI
https://id.erfgoed.net/personen/662

Beschrijving

Careels kreeg zijn architectuuropleiding aan de academie van Antwerpen, waar hij in 1921 de eerste prijs uitmuntendheid in burgerlijke bouwkunde behaalde. Hij werd in 1930 benoemd tot provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen, in opvolging van zijn vader Edward Careels. Tot 1961 zou hij deze functie uitoefenen. Careels had ook een privépraktijk, tot een wettelijke bepaling een cumuleerverbod oplegde aan architecten in overheidsdienst. Aan het begin van zijn carrière had Careels een aandeel in de heropbouw van Lier na de oorlogsverwoestingen van 1914. Hij werkte daarbij helemaal volgens het ter zake uitgevaardigde bouwreglement van 1915, dat het stadsbeeld een meer "pittoreske en kunstzinnige aanblik" moest geven, waarbij de vernielde bepleisterde lijstgevels moesten vervangen worden door gevels in prestigieuze neostijlen, uitgevoerd in edele materialen. [...] Aanvankelijk trok Careels deze lijn door zin zijn opdrachten als provinciaal architect, zoals in het gemeentehuis van Willebroek, in 1930-1931 uitgevoerd in neorenaissancestijl met neobarok poortje, de verbouwing en herinrichting van het gemeentehuis van Heist-op-den-Berg in 1932-1933 en het neotraditionele gemeentehuis van Bonheiden (1936-1937). Ook de vergroting van de Heilig Kruiskerk in Mortsel (1937) en de heropbouw en vergroting ervan in 1947-1951 situeren zich in die traditionele context. In andere ontwerpen evolueerde dit historicisme naar een uitgepuurde en eigentijdse variant, waarin neo-elementen en -silhouetten nog duidelijk herkenbaar bleven en soms de algemene teneur van het ontwerp bleven bepalen, maar alleszins anders benaderd werden. [...] Careels zette de restauratie verder van de refugia van Tongerlo en Sint-Truiden in Mechelen, die begonnen waren onder zijn vader Edward.

Citaat uit: GRIETEN S. 2006: Gustaaf Careels (1896-1975). In: GRIETEN S., MIGOM S., SAS B. & VAN DE VIJVER D., Sterk gebouwd & makkelijk in onderhoud. Ambt en bouwpraktijk van de provinciale architecten in de Provincie Antwerpen (1834-1970), Brugge, 174-175.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis in neorococostijl

Florent Van Cauwenberghstraat 45 (Lier)
Voorheen breedhuis in neorococostijl van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, van circa 1922 naar ontwerp van G. Careels. Heden zijn alleen de drie rechtertraveeën bewaard.


Gemeentehuis

Alice Nahonstraat 4 (Putte)
Alleenstaand dubbelhuis in rococostijl van twee bouwlagen met souterrain onder leien mansardedak, opgetrokken in 1748 als jachtslot.


Gemeentehuis van Bonheiden

Dorp 19 (Bonheiden)
Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak naar ontwerp van G. Careels, van 1936-1937.


Gemeentehuis van Duffel

Gemeentestraat 21 (Duffel)
Oorspronkelijk L-vormig complex in neotraditionele stijl met neobarokke inslag uit 1926-1928 naar ontwerp van G. Careels.


Gemeentehuis van Hallaar

Broekstraat 4 (Heist-op-den-Berg)
Gemeentehuis uit 1935 naar ontwerp van de provinciale architect G. Careels, later vredegerecht van het kanton Heist.


Gemeentehuis van Heist-op-den-Berg

Kerkplein 17 (Heist-op-den-Berg)
Oorspronkelijk herenhuis, sedert 1844 in gebruik als gemeentehuis. Breedhuis met bepleisterde en beschilderde, neoclassicistische lijstgevel, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Gemeentehuis van Sint-Amands

Livien Van der Looystraat 10 (Puurs-Sint-Amands)
Oorspronkelijke villa in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag, gedateerd anno 1907 in cartouches.


Gemeentehuis van Willebroek

August Van Landeghemstraat 99 (Willebroek)
Gebouw met natuurstenen lijstgevel in neorenaissancestijl naar ontwerp van van G. Careels, opgericht in 1930-1931 en in de jaren 1960 vergroot naar ontwerp van L. Smet.


Gemeentelijke jongensschool

Leopoldlei 81 (Heist-op-den-Berg)
Gemeentelijke jongensschool van 1884 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester L. Blomme.


Gemeenteschool

Oppuursdorp 48 (Puurs-Sint-Amands)
Imposante constructie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Neotraditioneel winkelhuis

Grote Markt 50 (Lier)
Neotraditioneel hoekpand, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog als tabakswinkel naar plannen van Gustaaf Careels uit 1922.


Onderwijzerswoning

Wiekevorst-Dorp 42 (Heist-op-den-Berg)
Onderwijzerswoning, van 1871, naar ontwerp van L. Blomme van 1869, Beschilderde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Parochiale Lagere en Kleuterschool

Kesselsesteenweg 1-3 (Lier)
Neogotisch L-vormig schoolcomplex van twee tot drie bouwlagen op arduinen plint, van 1909. Uitbreiding met linker trapgevel naar ontwerp van G. Careels van 1926.


Parochiekerk Heilig Kruis

Renaat Veremansplein (Lier)
Neoromaanse, driebeukige bakstenen kerk onder zadeldak naar ontwerp van G. Careels, ingezegend in 1941.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle

Onze-Lieve-Vrouwekerkhof (Mechelen)
Brabants gotische kruisbasiliek met vierkante westertoren geflankeerd door deels ingebouwde octogonale traptorens en met rijzig en harmonieus interieur.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopgenomen

Omgangstraat 1 (Bornem)
Georiënteerde, neogotische kerk van 1925, naar ontwerp van G. Careels, gelegen op het hoogste punt van de gemeente en aan drie zijden omgeven door de Schelde.


Parochiekerk Sint-Jan Evangelist

Koningsplein (Lier)
Sobere driebeukige neogotische kerk van 1852 naar ontwerp van F. Berckmans, meermaals vergroot in de 18de eeuw.


Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Blaasveldstraat 1 (Willebroek)
Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de kerk vanaf 1919 tot 1924 naar ontwerp van E. Careels heropgebouwd naar vooroorlogs model.


Parochiekerk Sint-Katharina met kerkhof

Ruisbroek-Dorp 28 (Puurs-Sint-Amands)
Kerk met omringend, deels omhaagd kerkhof, gesitueerd op een verhevenheid in de dorpskern, opklimmend tot de 12de eeuw, mogelijk 11de eeuw.


Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Maartensplein (Mechelen)
Kruisbasiliek met neoromaanse elementen van 1855-1858 met westtoren opklimmend tot de 13de eeuw, gelegen te midden van het huidige dorpscentrum.


Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Maartensberg (Bonheiden)
Georiënteerde, gotische pseudo-basiliek, gelegen op een duidelijke verhevenheid met omringend, ommuurd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Pieter

Moerkantsebaan 309 (Essen)
Noordzuid-georiënteerde neogotische kerk met kerkhof aan oostzijde opgetrokken in 1859-1863 naar ontwerp van architect Eugeen Gife.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat (Nijlen)
Georiënteerde, zandstenen kruiskerk met deels ingebouwde westtoren van witte natuursteen onder leien zadeldak.


Parochiekerk van het Heilig Kruis

Heilig-Kruisstraat 26 (Mortsel)
Neogotisch kerkgebouw met vierkante toren, na bombardement wederopbouw in 1947-51 naar ontwerp van architect G. Careels.


Parochiekerk Zoete-Naam-Jezus

Kapelstraat 69 (Heist-op-den-Berg)
Georiënteerde driebeukige zaalkerk gebouwd in 1936 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester G. Careels.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie

Lange Zandstraat 14 (Mechelen)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot 1763-1764, doch met 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen.


Pastorie Sint-Johannes- en Amandusparochie

Oppuursdorp 15 (Puurs-Sint-Amands)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, de pastorie geeft uit op het kerkpleintje, achter de oostzijde van de kerk.


Pastorie Sint-Katharinaparochie

Ruisbroek-Dorp 30 (Puurs-Sint-Amands)
Pastorie in omringende, omhaagde tuin met gekasseid toegangspad, opgericht in 1650-1651, aangepast in de loop van 18de en 19de eeuw.


Sint-Jozefcollege

Collegestraat 46 (Herentals)
Als onderwijsinstelling opklimmend tot de Latijnse school van de augustijnen, school van de Markt naar hier overgebracht in 1889.


Sint-Pietersgodsgasthuis

Palingstraat 48 (Puurs-Sint-Amands)
Complex met neogotische inslag van vijftien traveeën en twee bouwlagen, mogelijk naar ontwerp van J. Schadde, opklimmend tot 1866.


Vleeshuis

Grote Markt 54 (Lier)
Voormalig Vleeshuis, in 1920 in zijn oorspronkelijke stijl naar ontwerp van Gustaaf Careels heropgebouwd als vredegerecht.


Winkel De Liersche Vlaai

Leopoldplein 12 (Lier)
Eclectische halsgevel met neorenaissance-kenmerken, gedateerd 1920. Bouwaanvraag voor winkelhuis van 1919 naar ontwerp van G. Careels.


Ziekenhuis Rust Gesticht van het Heilig Hart

Kolveniersvest 24 (Lier)
Gebouwd in 1907 door de gasthuiszusters naar ontwerp van provinciaal bouwmeester E. Careels, in 1922 uitgebreid met noordvleugel naar ontwerp van G. Careels.


Thema's

Ontwerper van

Berlarij


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Careels [online], https://id.erfgoed.net/personen/662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.