Zoon van architect Jules Carette.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.
Van Belleghemdreef 5 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1936 in neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van André Carette (Kortrijk), in opdracht van baron J. (de) Bethune. Rode baksteenbouw verfraaid door het gebruik van arduin voor lage plint, negblokken en muurbanden. Licht vooruitspringende venstertravee oplopend in tuitgevel.
Heilige-Geeststraat 1 (Kortrijk)
Dieper en hoger gelegen breedhuis met ommuurde voortuin. Verbouwd (onder meer vernieuwd parement) in 1955 naar ontwerp van architect André Carette (Kortrijk), zie gevelsteen.
Proosdijstraat 21-23 (Kortrijk)
Burgerhuis met achterliggend magazijn van 1934, naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Beschilderde bakstenen lijstgevel met getoogde vensters. Links, lagere poorttravee bekroond door gebogen fronton.
Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.
Simon Stevinstraat 58-96 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van 1937, gebouwd in opdracht van de "Maatschappij De Goedkope woning", naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Bij aanvang waren er twaalf "werkmanshuizen" gepland, in 1938 uitgebreid tot 20 woningen.
Edgar Tinellaan 26-48 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van twaalf enkelhuizen, opgeleverd in 1949 in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning, naar plannen uit 1939 van de Kortrijkse architect André Carette.
Overleiestraat 57-59 (Kortrijk)
In oorsprong herenhuis van 1806 gebouwd in opdracht van baron F.-L. Triest met monumentale empiregevel. Volgens C. Cierkens en primitief kadaster van circa 1835 rechthoekig volume aan straatzijde waarachter links kleine koer en centraal grote binnenkoer met afgeronde hoeken, op primitief kadasterplan reeds opgesplitst in twee percelen.
Sint-Michielsplein (Kortrijk)
Noord-zuid-georiënteerde basilicale kerk, gelegen aan de noordzijde van het plein en langs drie zijden ingesloten door bebouwing. Voormalige kloosterkerk van het in 1773 afgeschafte Jezuïetenklooster (zie opheffingsbulle van paus Clemens XIV). Deze orde stond sinds 1587 in voor het onderwijs te Kortrijk. Het oorspronkelijke complex met school, kerk en klooster was gelegen tussen de Kasteelstraat, de Rijselsestraat, Oude Kasteelstraat en Papenstraat. Thans bleef enkel de kerk bewaard die heropgebouwd werd tussen 1950 en 1957 na bombardementen.
Markekerkstraat 53-55 (Kortrijk)
Neogotisch hoekhuis van 1935-1936 naar ontwerp van André Carette (Kortrijk), onder meer getypeerd door tweelichten op afzaat gevat in spitsboognis. Voorgevel met winkelpui. Afgesnuite hoek rustend op korbelen; rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht. Zijtuitgevel met vlechtingen.
Deinzestraat 14 (Dentergem)
Dubbelwoonst van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebouwd in 1872 door aannemer Henri Baert uit Tielt, naar ontwerp van de Tieltse stadsarchitect Angelus De Lancker. Doet in de eerste plaats dienst als schoolhuis bij de in hetzelfde jaar opgetrokken gemeenteschool (thans verdwenen). Bruine bakstenen lijstgevel, geritmeerd door traveenissen met bovenaan een tandlijst.
Kollegestraat 6-8 (Kortrijk)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 19de en 20ste eeuw, gelegen binnen Kollegestraat (ten westen), Diksmuidekaai (ten noorden) en Koning Albertpark (ten oosten).
Gérard Willemotlaan 88 (Gent)
Villa gebouwd in opdracht van A. Fobe door de Kortrijkse architect André Carette in 1932 en in een gelijkaardige stijl als het buurhuis.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Carette [online], https://id.erfgoed.net/personen/667 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.