Persoon

De Pauw, Alphonse

ID
6678
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6678

Beschrijving

Alphonse De Pauw studeerde aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. In 1896 werd hij directeur van de Stedelijke Beroeps- en Nijverheidsschool te Lokeren. In 1904 verhuisde hij naar Brugge, waar hij tot aan zijn dood in 1937 bleef. Het grootste deel van zijn oeuvre situeert zich dan ook in Brugge. Zo ontwierp De Pauw in de jaren twintig een tuinwijk te Sint-Andries (Brugge), bestaande uit 99 woningen aan de Gistelsesteenweg en de Molenstraat, in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij "Eigen Heerd is Goud Weerd".

Beschermingsdossier DW002454 (2009), Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Beeldbepalend ensemble

't Zand 31 (Brugge)
Beeldbepalend pand met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak gebouwd in de loop van de 19de eeuw als pand van vier traveeën.


Burgerhuis

Molenmeers 30 (Brugge)
Pand bestaande uit twee diephuizen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Links met jaartal "1660" en rechts met jaartal "1657".


Burgerhuis

Simon Stevinplein 18 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. 19de-eeuwse lijstgevel met aanpassingen onder meer in 1864 begane grond, in 1890 toevoegen van het dakvenster en in 1913 de drieledige erker naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Burgerhuis

Koningin Elisabethlaan 20 (Brugge)
Huis gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge).


Burgerhuis

Gulden-Vlieslaan 46 (Brugge)
Huis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-manserdedak (leien en Vlaamse pannen; één ronde dakkapel), gebouwd in 1916 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Burgerhuis

Bissegemstraat 60 (Wevelgem)
Bissegemstraat nr. 60. Burgerhuis, aanknopend bij de nieuwe zakelijkheid cf. strakke gevelritmering. Volgens bouwplan van 1936, naar ontwerp van A. de Pauw. Opvallend verdiept rondboogportaal met beglaasde deur. GEMEENTEARCHIEF WEVELGEM, bouwaanvragen Gullegem 874.1, nr. 1936/27.


Burgerhuis

Kapelstraat 22 (Brugge)
Gelegen op de hoek met de Sint-Clarastraat. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1906, zie cartouche en naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Burgerhuis Den Grooten Sint-Jacob

Steenstraat 44 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klokgevel gedateerd "17 / 54". In 1919 naar ontwerp van architect A. De Pauw, omvormen van de begane grond tot pui met neorococokalven en glas-in-lood-bovenlichten. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architect J. Scherpereel.


Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

Sint-Salvatorskerkhof 1 (Brugge)
In zijn huidige vorm, breedhuis van drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met neoclassicistische gevel van 1912 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Burgerhuis naar ontwerp van Alphonse De Pauw

18-Oktoberstraat 9 (Brugge)
Roodbakstenen gevel met accenten van arduin onder meer voor het benadrukken van de muuropeningen.


Burgerhuis naar ontwerp van Alphonse De Pauw

Jules Lagaelaan 15 (Roeselare)
Huis van 1926 naar ontwerp van Alphonse De Pauw (Brugge); oorspronkelijk vier traveeën en twee bouwlagen onder leien/pannen mansardedak; in 1932 met twee traveeën uitgebreid.


Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Bulscampveld zonder nummer (Beernem)
De gedenkkapel staat langs Bulscampveld, de dreef ten noorden van het kasteel binnen het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, ongeveer vlak tegenover de cafetaria.


Dorpswoning

Remi-Dewittestraat 11 (Moorslede)
Winkel-woonhuis van 1920 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge).


Eenheidsbebouwing naar ontwerp van Alphonse De Pauw

Bergendriesstraat 21-35 (Lokeren)
Eenheidsbebouwing, in 1901 ontworpen door architect Alphonse De Pauw in opdracht van de industrieel van Duyse-Blanquaert en bestaande uit acht enkelhuisjes met voorpuntgevel afgeboord door houten windborden.


Engels klooster

Carmersstraat 83-87, Snaggaardstraat 56 (Brugge)
Gebouwenblok ten zuiden begrensd door de Carmersstraat, ten noorden door de Snaggaardstraat en ten westen door de Speelmansstraat. Het deels ommuurde complex bestaat uit verschillende gebouwen- en gebouwengroepen die er werden opgetrokken vanaf circa 1647 tot de 20ste eeuw.


Gemeentehuis van Oedelem of schepenhuys

Markt 1 (Beernem)
Voormalig gemeentehuis van Oedelem of voormalige "schepenhuys", thans de toeristische infodienst en vergaderlokaal van de heemkundige kring Bos- en Beverveld.


Gemeentehuis van Wenduine

Markt 2 (De Haan)
Voormalig gemeentehuis, gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) ter vervanging van het oude, thans gesloopte, gemeentehuis in de Kerkstraat.


Gemeentelijke basisschool

Brugsesteenweg 2 (De Haan)
Gemeentelijke basisschool op de hoek met de Ringlaan. Complex, fasegewijs tot stand gekomen.


Godshuis Le Maire

Walplein 31 (Brugge)
In 1910-1911 wordt een oorspronkelijk pakhuis omgevormd naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) tot godshuis. In 1989-1990, indeling en aanpassing van de huisjes tot drie woongelegenheden naar ontwerp van architect A. Schrauwen (Brugge) en onder leiding van aannemer G. Versluys (Knesselare).


Godshuis Reyphins

Hendrik Consciencelaan 2-11 (Brugge)
"GODSHUIS REYPHINS HERBOUWD IN 1905" in opdracht van Commissie Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge). In 1634 stichtte Joos Reyphins een gelijknamig godshuis in de Nieuwe Gentweg, dat in 1905 werd overgeplaatst naar de Hendrik Consciencestraat.


Godshuis Sint-Jozef

Nieuwe Gentweg 24-32 (Brugge)
Voormalig "GODSHUIS ST.-JOZEF / 17E EEUW" cf. recent opschrift. Oorspronkelijk gesticht in 1699 door M. Wouters in de Oostmeers doch in 1905 overgebracht naar hier, waar tot dan godshuis "Reyphins" is gevestigd, zie plan van Popp (1865).


Herenhuis

Braambergstraat 10, Jozef Suvéestraat 2A, zonder nummer (Brugge)
Complex huis oorspronkelijk bestaande uit hoofdvolume aan Braambergstraat en aan de Suvéestraat een schakelvolume waarin mogelijk de keuken was ondergebracht, en een open galerij, diephuis en traptoren die heden (deels) doorlopen over Jozef Suvéestraat nummer 2.


Herenhuis in laatclassicistische stijl

Sint-Jansstraat 13 (Brugge)
Monumentaal herenhuis gebouwd op een erf ontstaan als een afsplitsing circa 1300 van een groter erf dat minstens de huisnummers nummers 13 en 15 omvatte. In de loop van de 15de eeuw werd het oude huis uitgebreid met een nagenoeg even groot bouwvolume. Het huidig laatclassicistisch herenhuis is het resultaat van een verbouwing in 1840 van twee middeleeuwse diephuizen, in opdracht van de adellijke familie Jean-Baptist Coppieters.


Hoeve Dadizeleleengoed

Dadizeleleenstraat 25 (Roeselare)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw; eigendom van de kerk van Dadizele. Wederopgebouwd in 1923, naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge), in aansluiting met de regionale hoevebouw.


Huis Dujardin

Garenmarkt 10 (Brugge)
Complex opgetrokken op U-vormige plattegrond rondom het voormalige "Huis Dujardin".


Jongensschool van de Sint-Donaasparochie

Ploegstraat 26 (Brugge)
Voormalige jongensschool van de Sint-Donaasparochie. Oorspronkelijk gebouwd in 1907-1908 naar een ontwerp van de Brugs-Brusselse architect Joseph Naert, in 1909 deels verbouwd naar een ontwerp van architect Huib Hoste.


Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Oude Heerweg zonder nummer (Lokeren)
Neogotische wijkkapel van 1899 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw, omgeven door een rijke groenaanplanting met hoogstammige bomen.


Kartuizerinnenklooster

Kartuizerinnenstraat 2-4 (Brugge)
Het klooster is geleidelijk gebouwd en uitgebreid en beslaat een ruime oppervlakte in de huidige Kartuizerinnenstraat en Oude Burg. Van 1575 tot 1783 klooster. Vervolgens opeenvolgende functies. Thans administratie van het OCMW.


Kasteel Altena met kapelletje

Weststraat 14 (Damme)
Het "Kasteel Altena" is een kasteeldomein dat teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhof-site met dubbele omwalling. Het huidige kasteel is een interbellum landhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge), gelegen in een 19de-eeuwse parkomgeving. De eerste vermelding van "Altena" dateert van 1325; het wordt opgenomen in een lijst met eigendommen van het Brugse Sint-Janshospitaal. Een document van 1435 toont aan dat het domein in die tijd een heerlijkheid van de Burg van Brugge wordt.


Kasteel Les Fayards

Pelderijnstraat 54 (Brugge)
Kasteel in neoclassicistische stijl met park uit het begin van de 20ste eeuw.


Kasteel Raepenburg

Kortrijksestraat 532 (Oostkamp)
Kortrijksestraat nr. 532. Kasteel "<italic>Raepenburg</italic>". Kasteelsite ontstaan circa 1800, gelegen in het zuiden van Ruddervoorde, quasi op de grens met Zwevezele (Wingene). Het kasteel is bereikbaar via de Munkenstraat, een zijstraat van de Kortrijksestraat, doch het kadaster situeert het kasteel tot op vandaag langs de Kortrijksestraat. Site bestaande uit een toegangsdreef, een ne


Kerk van de Heilige Jozef of de Heilige Familie

Bilkske 3A (Brugge)
Op de rooilijn gebouwd ter vervanging van vijf huisjes van het Godshuis Ondermarck of godshuis van de heilige Catharina van Siëna die hier sinds 1710 stonden. De erg bouwvallige huisjes werden gesloopt en overgebracht naar de Van Voldenstraat.


Klooster

Katelijnestraat 65, 65A (Brugge)
Hotelcomplex, deels ondergebracht in het voormalige kloostergebouw van de alexianen of cellenbroeders. Laatst genoemde orde, ontstaan in de loop van de 13de eeuw, doch pas circa 1475 aanwezig in Brugge en verjaagd uit hun klooster in 1794. Nadien inrichten van gebouwen als militaire gevangenis en magazijn. Vanaf 1841 ingenomen door de broeders der liefde en gebruikt als klooster met school en bejaardenafdeling.


Klooster Ten Bunderen

Stationstraat 49-51, 49A (Moorslede)
Klooster "Ten Bunderen", zusters augustinessen van Ten Bunderen. Tot in 1991 aanbod van middelbaar onderwijs en pensionaat; thans nog lagere en kleuterschool.


Klooster- en scholencomplex van de zusters van Maria

Kouterstraat 28 (Houthulst)
Kloostercomplex met bijhorende kapel en scholencomplex van de zusters van Maria, voortijds zusters van de H. Vincentius à Paulo, opgericht in 1837 op initiatief van Catherina Casier en pastoor Benoit.


Kraamkliniek van het Sint-Janshospitaal

Oostmeers 17 (Brugge)
Circa 1907 opgericht als kraamkliniek van en aansluitend bij het domein van het Sint-Janshospitaal. Het ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) vervangt een rij van vier eenvoudige huizen met 19de-eeuwse lijstgevels en enkele lage 16de-eeuwse(?) huisjes. Vanaf 1978 ingenomen door de stedelijke Dienst voor Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening.


Neoclassicistisch herenhuis

Karel de Stoutelaan 20, Keizer Karelstraat 2 (Brugge)
Imposant herenhuis van 1913 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge). In 1999 consoliderende "Kunstige Herstelling" van de gevel naar ontwerp van architect J. De Graeve (Brugge). Rijk uitgewerkte neoclassicistische lijstgevel in baksteen gecombineerd met bepleisterde delen onder meer vensteromlijstingen en erkers.


Neoclassicistisch herenhuis

Karel de Stoutelaan 18 (Brugge)
Rijk uitgewerkt natuurstenen gevelparement waarbij veel aandacht wordt besteed aan de bovenbouw, onder meer getypeerd door serliennes met gebuikte smeedijzeren leuning voor de twee balkonvensters.


Omwald kasteel Warren

Polderstraat 64-66 (Brugge)
Kasteel met bouwsporen die kunnen teruggaan tot de 16de eeuw. Gelegen in een grote tuin, met oude bomen binnen de oude omwalling en vlakbij de splitsing met de Aardenburgseweg. Voor het eerst vermeld op het einde van de 15de eeuw. Tijdens het Ancien Régime ligt een deel van het landgoed binnen de Brugse Paallanden, het grootste stuk hoort toe aan de heerlijkheid van het Proosse, een derde deel valt onder de Watering van de Broek.


Onderpastorie

Goedeluchtstraat 13 (De Haan)
Voormalige onderpastorie uit 1926 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Onderpastorie naar ontwerp van A. De Pauw

Stationsstraat 10 (Ledegem)
In 1921 wederopgebouwde onderpastorie, naar ontwerp van Alphonse De Pauw (Brugge).


Oud Stadhuis van Blankenberge

Kerkstraat 41 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken circa 1680 naar ontwerp van R. Coppet, aangeduid op een stadsplan van 1696. Aannemer Donaes Van Troostenberghe zorgt voor de uitvoering.


Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Kruisstraat 41 (Moerbeke)
Georiënteerde driebeukige basilicale kerk in neogotische baksteenbouw van 1908 naar ontwerp van architect A. De Pauw. Rond aangelegd plantsoen vooraan met ommegang van de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Zeven bakstenen sokkelkapelletjes met neogotische inslag. Vroeg 20ste-eeuws kerkhof aansluitend bij het koor van de kerk. Op het kerkhof staat een calvarie, lijkenhuis, een collectie van kindergraven en verder voornamelijk naoorlogse graftekens.


Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Kerkstraat 87 (De Haan)
De kerk is gewijd aan het Heilig Kruis, de kruisdevotie en bedevaart ontstaat in de 16de eeuw naar aanleiding van een legende die vertelt dat voor de kust van Wenduine een kruis wordt opgevist. Eind van de 17de eeuw is er een broederschap van het Heilig Kruis.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Dorpweg zonder nummer (Zuienkerke)
Georiënteerde hallenkerk omgeven door een volledig ommuurd kerkhof en beschermd als monument. Verankerde baksteenbouw met leien bedaking. Driebeukig schip van drie traveeën, met westtoren op vroeger transept. Wit bepleisterd interieur met bepleisterd tongewelf en zwart marmeren vloer. Mobilair zoals altaren, eikenhouten biechtstoelen, orgel met kast, marmeren doopvont met koperen deksel en opgevist Mariabeeld. Op kerkhof gedenkteken voor militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


Parochiekerk Sint-Antonius

Kerkstraat 153 (Blankenberge)
Huidig gebouw opgetrokken in 1335-1358, officieel ingewijd op 16 september 1358. De patroonheilige is de Heilige Antonius abt of eremijt. Het gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige, het bestond uit drie beuken met dezelfde afmetingen, een vierkante toren die in het midden van de noorderbeuk stond en een sacristie, loodrecht op de zuiderbeuk gebouwd.


Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Passendaleplaats zonder nummer (Zonnebeke)
Opvallende neoromaanse kerk met omringend kerkhof, wederopbouw uit 1920 van de verwoeste kerk uit 1904 naar ontwerp van architect Alfons De Pauw. Driebeukig bedehuis met basilicale opstand met toren op zuidoostzijde.


Parochiekerk Sint-Augustinus

Stasegemdorp zonder nummer (Harelbeke)
Sint-Augustinuskerk, parochiekerk van het gehucht Stasegem, gelegen langs de straat Stasegemdorp, op de kruising met de Ommegangstraat. Eenvoudige neoromaanse kruiskerk gebouwd in 1874 naar het ontwerp van de quasi onbekende (Gentse?) architect Bloem.


Parochiekerk Sint-Eloois

Sint-Elooisplein zonder nummer (Waregem)
Georiënteerde hallenkerk, opgebouwd uit een eind 12de- of begin 13de-eeuwse romaanse toren, een in het begin van de 17de eeuw herbouwde, noordelijke zijbeuk met neogotische aanpassing van 1898-1902 en een neogotische, zuidelijke zijbeuk van 1898-1902.


Parochiekerk Sint-Godelieve

Sint-Godelievestraat zonder nummer (Oostkamp)
Sint-Godelievestraat z.nr./ Legeweg. Parochiekerk van het gehucht Moerbrugge, toegewijd aan de Sint-Godelieve. Sobere, traditionele parochiekerk met invloeden van de art deco, gebouwd in 1933 naar de ontwerpplannen van architect Marcel Hocepied (1893-1962). De niet-georiënteerde kruiskerk is gelegen op de hoek met de Legeweg; ten zuidwesten van het gebouw staat de pastorie (cf. nr. 53), di


Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Gitsbergstraat zonder nummer (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.


Parochiekerk Sint-Jakob

Moerstraat 1 (Brugge)
Gelegen ten oosten van het Sint-Jacobsplein en ten oosten afgebakend door de Sint-Jakobstraat, ten noorden door de Moerstraat. Georiënteerde, in kern vroeggotische, bakstenen hallenkerk met zware kruisingstoren.


Parochiekerk Sint-Ludgerus

Markt zonder nummer (Zele)
De barokke parochiekerk Sint-Ludgeruskerk uit het einde van de 17de-begin 18de eeuw, is opgetrokken van baksteen met een parement van okerkleurige Ledische kalkzandsteen, met behoud van elementen van de gotische kerk, opgetrokken in grijze kalkzandsteen van Gobertange.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat 21 (Moorslede)
Georiënteerd bedehuis. Ten noorden en zuiden, omringend plantsoen met leilinden.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Dorpsstraat 79A (Knokke-Heist)
Gotische kerk met neogotische verbouwingen en restauraties uit de 19de en begin 20ste eeuw. Rond de kerk voormalig omringend kerkhof met ommegang, lindenrij en oorlogsmonument.


Parochiekerk Sint-Petrus

Plaats 5 (Ledegem)
Naar het oost-westen georiënteerd bedehuis, omringd door plantsoen met leilinden ten oosten, en parking. Ommuurd en beboomd kerkhof opgeruimd in 1950-1951.


Parochiekerk Sint-Petrus

Bellestraat zonder nummer (Alveringem)
Buiten de eigenlijke dorpskom ingeplante en georiënteerde hallekerk ten noorden van de Weegschede op einde van veldwegel zogenaamd "Kasteeldreef". Deels bewaard kerkhof (ten zuidwesten) omgeven door beuken en gracht ten zuiden. Geasfalteerde parking ten westen.


Parochiekerk Sint-Pieters-in-de-banden

Gemeenteplein zonder nummer (Oostkamp)
Parochiekerk van Oostkamp, toegewijd aan Sint-Pieters-in-de-banden. In oorsprong romaanse kerk, doch in de loop van de tijd grondig verbouwd en heden met hoofdzakelijk neogotisch uitzicht. Toren en orgel zijn beschermd als monument bij K.B. van respectievelijk 20/02/1939 en 25/03/1980. Georiënteerde hallenkerk, gelegen in het centrum van Oostkamp, tussen het kruispunt B


Pastorie

Gitsbergstraat 11 (Hooglede)
Pastorie van 1854, in oktober 1918 door Duitsers in brand gestoken; enkel de ruwbouw blijft behouden. Hersteld naar ontwerp van A. De Pauw (Brugge) van 1920.


Pastorie Heilig Hartparochie

Kruisstraat 39 (Moerbeke)
De pastorie met omringende tuin werd opgetrokken in 1906-1907 naast de parochiekerk Heilig Hart en eveneens naar ontwerp van architect A. De Pauw. Het dubbelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De neogotische bakstenen lijstgevel wordt gekenmerkt door verticaliserende spitsboogvormige spaarvelden per travee.


Poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw

Dijver 12 (Brugge)
Voormalig poortgebouw van de proosdij van Onze-Lieve-Vrouw, heden ingang van het Groeningemuseum, zie smeedijzeren uithangbord met opschrift "GROENINGE / MUSEUM"/. Poortgebouw van 1749 met parement van arduin; drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak.


Prinsenhof

Ontvangersstraat 6, Prinsenhof 8 (Brugge)
Voormalige grafelijke residentie met kern uit 14de-15de eeuw doch met 19de-eeuws uitzicht. Complex met hoofdvleugel (nok loodrecht op de straat) op L-vormige plattegrond, links en rechts geflankeerd door latere vleugels in neostijl. Domein met uitgestrekte tuin tot aan Moerstraat.


Rij burgerhuizen

Komvest 78-88 (Brugge)
Rij van enkelhuizen van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen); nummers 78-80 naar ontwerp van architect Laurent Andries (Brugge) van 1906 maar gedateerd 1907, zie gevelsteen, nummers 82-84 van 1907, nummers 86-88 van 1908, laatst genoemde naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw (Brugge).


Seigneurie De Blanke Doorn

Ringlaan 128 (De Haan)
In 1931 ontstaan als pensionaat "Villa Saint Vincent" van de zusters van de Heilige Vincentius a Paolo in de Wancourtstraat. Uitbreiding in 1935 met de thans sterk aangepaste vleugel aan de Ringlaan.


Sint-Eligiuskerk

Dorpsstraat 63 (Oudenburg)
* Dorpsstraat z.nr. St.-Eligiuskerk, neogotische driebeukige hallenkerk opgericht in 1909-1910 naar de plannen van architect A. De Pauw (Brugge) en uitgevoerd door aannemer H. Verbeure (St.-Andries). Gebouwd ter vervanging van de oude romaanse kerk. De kerk wordt pas in 1925 ingewijd. Sobere bakstenen exterieur en interieur. Kostbaar historisch orgel van de tweede helft van de 19de eeuw, gemaakt


Sint-Franciscus Xaveriusinstituut de Frères

Mariastraat 5-7 (Brugge)
Ruim complex dat zich uitstrekt tot Nieuwstraat nummers 2 en 4, Oude Burg nummer 33 en Guido Gezelleplein. De in 1848 van het huidige Guido Gezelleplein verhuizende Congregatie van de Broeders Xaverianen belandt in 1852-1853 in een herenhuis aan de Nieuwstraat nummer 2. Vanaf 1846: uitbreiding vanuit de Nieuw- naar de Mariastraat toe: onder meer in 1887 wordt de grond van nummer 7 gekocht, waarop later de kapel - gesloopt in 1965 - en neogotische feestzaal - gesloopt in 1964 - zijn opgetrokken.


Sint-Godelieveabdij

Boeveriestraat 45-49 (Brugge)
Het klooster is geleidelijk aan gebouwd en uitgebreid. Geheel beslaat een ruime oppervlakte tussen de Boeveriestraat en de Koning Albertlaan.


Sint-Janshospitaal

Mariastraat 38, 44 (Brugge)
Hospitaaldomein palend ten oosten aan de Maria- en Heilige-Geeststraat, ten zuidoosten aan de Reie, ten zuiden aan het Zonnekemeers, ten westen aan de Oostmeers, ten noorden aan de Goezeputstraat. Opgericht in de 12de eeuw op laaggelegen graslanden, tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, naast de Mariapoort en net binnen de omwalling van 1127-1128.


Sint-Janshospitaal kraaminrichting

Mariastraat 44 (Brugge)
Oorspronkelijk vier woonhuizen uit uit het eerste kwart van de 16de eeuw. Begin 19de eeuw gebruikt door het hospitaal, heden ingenomen door het Museum voor Archeologie en enkele stadsdiensten. In 1913 worden, naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge), achter de 16de-eeuwse gevels nieuwe gebouwen opgericht, oude kern, zie gebinte. Breedhuizen van samen twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (daktegels).


Sint-Jozefinstituut

Ieperstraat 54 (Zonnebeke)
Sint-Jozefsinstituut; bejaardentehuis, lagere en kleuterschool. Kloosterschool gesticht in 1835 in de Langemarkstraat.


Sint-Jozefskerk

St. Jozefsplein zonder nummer (Menen)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek uit 1902-1903 naar ontwerp van Mullie (Izegem) of A. De Pauw. Driebeukige kerk met vierkante westtoren. Kerkplein met beeld van Heilige Jozef, afgezoomd met lindebomen.


Sint-Leonardusschool

Doornikserijksweg 191 (Kortrijk)
Doornikserijksweg nr. 191. St.-Leonardusschool, wijkschool voor de wijk Katteberg. Bouw aangevat in 1914 naar ontwerp van A. De Pauw (Brugge), in 1930 verdere afwerking en in 1931 ingewijd. Rode baksteenbouw onder zadeldak, klassengebouw met aanpalend woonhuis. Links poort naar achterliggende speelplaats. Thans met vernieuwd schrijnwerk.


Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof zonder nummer (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de zuidzijde van de Steenstraat. Ten noorden, voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; als tuin aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, hernieuwd met ijzeren afsluiting in 1878-1879, sedert 1970 vervangen door stenen muur; ten oosten en ten westen omringd door het Sint-Salvatorskerkhof, en ten zuiden geflankeerd door de kapittelgebouwen en het museum.


Site Abdij Ter Doest

Ter Doeststraat 4, 4A-B (Brugge)
Historische site bestaande uit een kapel aan de toegangsdreef, een toegangsgebouw, een hoeve en een voormalige abdijschuur. Opgenomen in een beschermd landschap vastgelegd bij K.B. 23/09/1981.


Stadswoning

Groenerei 13, 12B (Brugge)
Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 16de eeuw.


Stadswoning

Langerei 89 (Brugge)
Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuwse gevel oorspronkelijk met twee bolkozijnen op de bovenverdieping, in 1840 vervangen door drie rondboogvensters.


Stadswoning met neobarokke trapgevel en achterhuis

Simon Stevinplein 12 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (daktegels), uit de 17de eeuw. In 1911, verfraaiende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge).


Stadswoning met trapgevel

Sint-Salvatorskerkhof 16 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); trapgevel gedateerd "16 / 69" aan weerszij van het zoldervenster.


Stadswoningen met winkelpui

't Zand 22-23, 24 (Brugge)
Rijhuizen met bepleisterde en beschilderde gevels uit de eerste helft van de 19de eeuw met latere aanpassingen.


Tuinwijk

Bosdreef 1-31, Lange Molenstraat 2-34 (Brugge)
Tuinwijk naar ontwerp van (Alphonse) De Pauw, waarvan enkel de eerste fase van 33 woningen gerealiseerd werd door de sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Heerd is Goud Weerd in 1923.


Vergaderzaal en archiefruimte van de kerkmeesters van Sint-Jakob en gedenkteken

Sint-Jakobsplein 1 (Brugge)
Het deels vrijstaande, neogotische pand is opgetrokken in 1893, wellicht naar een ontwerp onder leiding van architect L. Delacenserie of C. De Wulf. Het werd gebruikt als vergader- en archiefruimte van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie. De ligging van dit pand aan de rand van het Sint-Jakobsplein verleent het huis een uitzonderlijk en beeldbepalend karakter. In 1904 is naast het huis een natuurstenen gedenkteken opgericht naar een ontwerp van architect A. De Pauw ter gelegenheid van de vijftigjarige verjaardag van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis. Het neogotische gebouw, opgetrokken in 1892-1893, werd oorspronkelijk gebruikt voor de vergaderingen en de archieven van de kerkfabriek van de Sint-Jakobsparochie. Het plan voor dit prestigieuze huis voor de armendis bleef bewaard maar werd niet ondertekend. "Kunstige Herstellling" van 1990-1992 naar een ontwerp van de Brugse ar


Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


Vrije Basisschool en Middenschool Sint-Pieter

Kortrijksestraat 47 (Oostkamp)
Kortrijksestraat nr. 47. Vrije Basisschool en Middenschool Sint-Pieter, voorheen meisjesschool met klooster en kapel van de zusters maricolen. Ontstaan vanaf het midden van de 19de eeuw en grondig verbouwd/herbouwd in de jaren 1950. <italic>Historiek</italic>. <bold>19de eeuw</bold>. Rond het midden van de 19de eeuw verleent Mgr. Jan-Baptist Malou, bisschop van Brugge, zijn goedkeuring


Vrije Basisschool naar ontwerp van A. De Pauw

Ledegemstraat 36 (Moorslede)
Vrije Basisschool van 1928, naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge). Traditioneel opgevatte lage klassenvleugel en nieuwbouw, L-vormig gegroepeerd rondom speelplaats. Meer uitgewerkte voormalige onderwijzerswoning (?). Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak (mechanische pannen).


Vrije basisschool Sint-Leoschool

Groenestraat 29 (Zedelgem)
Opgericht in 1905 in een bestaand herenhuis van circa 1840 en een in 1905 aangebouwde vleugel met achteraan een dwarsvleugel.


Woon- en werkplaats naar ontwerp van A. De Pauw

Remi-Dewittestraat 3-5 (Moorslede)
Woon- en werkplaats van stoelenmaker. Enkelhuis in regionalistische wederopbouwarchitectuur van 1920 en naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge). Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadel -en mansardedak.


Thema's

Ontwerper van

Eiermarkt

Hendrik Consciencelaan

Kammakersstraat

Kuipersstraat

Nieuwstraat

Noordzandstraat

Oostmeers

Sint-Jakobsplein

Sint-Salvatorskerkhof

Wenduine

Zuidzandstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Pauw [online] https://id.erfgoed.net/personen/6678 (Geraadpleegd op )