Persoon

De Schacht, Freddy

ID
6691
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6691

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Freddy De Schacht

Poekestraat 1 (Ruiselede)
Hoekhuis met de Verlovestraat. Architectenwoning van ingenieur-architect Freddy De Schacht. Verbouwing van 1989 van een ouder volume.


Basisschool De Kiem

Pensionaatstraat 23 (Ruiselede)
Schoolgebouw opgericht in 1937-1938 naar ontwerp van architect Gaston Vandenheuvel uit Knesselare en aanzienlijk gewijzigd in 2004 door ingenieur-architect Freddy De Schacht uit Ruiselede. Van het oorspronkelijke gebouw met modernistische invloed is weinig bewaard. Het voormalige schilddak is vervangen door een plat dak met hoger opgetrokken metalen volume met segmentboog.


Beukelaremolen

Rodesteenstraat (Houthulst)
De Beukelaremolen op het Merkemse gehucht Luigem is een standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen.


Blauwe Molen met maalderij en burgerhuis

Pilkemstraat 28 (Langemark-Poelkapelle)
De Blauwe Molen, veelal ook de Beeuwsaert- of Bikschotemolen genoemd, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenmolen. De houten molen, gelegen op een molenbelt, maakt deel uit van een groter ensemble, bestaande uit een burgerhuis, een aanleunende maalderij en een dwarsschuur. Deze gebouwen dateren van de jaren 1920 en situeren zich binnen de wederopbouw van de frontstreek na de Eerste Wereldoorlog.


Hostens Molen

Kruiswegestraat (Ruiselede)
Hostens Molen, een bakstenen stellingmolen van 1856-1857, gaat terug op een bergmolen van 1774, die op zijn beurt een staakmolen verving. De vroegere olie- en korenwindmolen is enkel nog ingericht als korenmolen.


Lijstermolen

Lijstermolendreef (Heuvelland)
De Lijstermolen is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen.


Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt (Ruiselede)
Georiƫnteerde kerk hoofdzakelijk gerealiseerd in de 17de en 18de eeuw maar met enkele muurresten uit de romaanse periode en met uitbreiding en westtoren van 1872-1874. Aan de zuidzijde met parkaanleg en oorlogsmonument van 1923. Aan noordzijde met parking en beeld van het Heilig Hart opgericht in 1937.


Westmolen

Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.


Witte Molen

Ossenweg (Oudenburg)
De Witte Molen of Roksemmolen is gelegen op een kruispunt van oude wegen, in een landelijke omgeving nabij de grens met Bekegem. De stenen bergmolen is enkel nog ingericht als korenmolen, maar er zijn sporen bewaard van de vroegere olieslagerij. In 1843 verving de Witte Molen - een verwijzing naar de witgekalkte molenromp - een houten staakmolen. De bergmolen of grondzeiler is gelegen op een deels omhaagde molenberg.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Schacht [online], https://id.erfgoed.net/personen/6691 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.