Persoon

Claerhout, Jef

ID
6700
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6700

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Beeld De Flandrien

Kanegem-Dorp zonder nummer (Tielt)
Kanegem-Dorp z.nr. Beeld "<italic>De Flandrien</italic>". Eerbetoon aan oud wielrenner Briek Schotte (1919-2004), op initiatief van de Tieltse heemkundige kring "De Roede van Tielt". Creatie van beeldhouwer Jef Claerhout, onthuld op 5 april 1996 en geplaatst in de binnenbocht van de weg aan zuidzijde van het kerkkoor. Briek Schotte, alias "Yzeren Briek" en geboren Kanegemnaar, wordt bescho


Beeld van generaal Maczek

Polenplein zonder nummer (Tielt)
Polenplein z.nr. Beeld van generaal Maczek door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937) (signering sokkel), onthuld op 8 september 1994 naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Tielt en de regio, waarbij het Polenplein gemoderniseerd wordt. Generaal Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994) is generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse


Beeld van Tanneken Sconincx

Markt 19 (Tielt)
Beeld van Tanneken Sconincx (Gottem, circa 1560 - Tielt, 1603) gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937).


Bronzen sculptuur Wachten op de tram

Polenplein zonder nummer (Ruiselede)
Polenplein z.nr. Bronzen sculptuur "<italic>Wachten op de tram</italic>" van de hand van beeldhouwer Jef Claerhout (Oedelem). Onthuld op 10 mei 1998 met de officiële openstelling van het nieuw aangelegde Polenplein. Een hoge, ronde sokkel draagt een tafereel met een voorstelling van mensen, wachtend op de tram. In een decor bestaande uit een fonteintje met hoge kolom waarop een beeldje van


Bronzen standbeeld van Willem van Saeftinge

Onder de Toren zonder nummer (Brugge)
Bronzen standbeeld van Willem van Saeftinge naar ontwerp van beeldhouwer Jef Claerhout (Oedelem).


Burgerhuis

Sint-Annarei 11 (Brugge)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Uit de 17de eeuw met latere 19de-eeuwse aanpassingen, zie muuropeningen. Huidig uitzicht resultaat van een consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1981 naar ontwerp van architect E. Van Biervliet (Brugge) waarbij de deurtravee en de erkervormige uitbouw een nieuwe vormgeving krijgen. De windwijzer met voorstelling van een architect en de deurknop zijn creaties van beeldhouwer J. Claerhout (Brugge).


Fontein met Waterbrakende Aalscholver

Concertplein zonder nummer (Koekelare)
Fontein met "Waterbrakende Aalscholver" naar ontwerp van kunstenaar Jef Claerhout (Beernem).


Fonteinbeeld De Carnavalsvierders

Marktplein zonder nummer (Wingene)
Fonteinbeeld "DE CARNAVALSVIERDERS" naar ontwerp van de Beernemse beeldhouwer Jef Claerhout.


Herdenkings- en verbroederingsmonument

Stationsstraat zonder nummer (Damme)
Herdenkings- en verbroederingsmonument gemaakt door beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°Tielt, 1937), opgericht in 1974 op plantsoen aan het driehoekig pleintje aan de kruising met de Veldstraat.


Herdenkingsplaat Prijs Arthur Olivier 1997

Kanegem-Dorp zonder nummer (Tielt)
Herdenkingsplaat "Prijs Arthur Olivier 1997", geplaatst in een plantsoentje aan zuidzijde van het voormalige gemeentehuis.


Stadswoning

Langerei 91 (Brugge)
In zijn huidige vorm, diephuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gedateerd "1775".


Standbeeld van barbier Olivier De Neckere

Markt zonder nummer (Tielt)
Markt z.nr. Standbeeld van barbier Olivier De Neckere (Tielt, 1434 - Parijs, 1484), ook gekend als "<italic>Le Dain</italic>" (of "<italic>Le Daim</italic>"), "<italic>Le Diable</italic>" of "<italic>Le Mauvais</italic>", gemaakt door de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937). Olivier De Neckere is de zoon van een Tieltse barbier die zich aan het Franse hof opwerkt tot hofbarb


Uilenspiegelmonument

Damse Vaart-Zuid zonder nummer (Damme)
Uilenspiegelmonument gerealiseerd door de beeldhouwer Jef Claerhout (°Tielt, 1937) en geschonken door VTB-VAB in 1979 ter herdenking van het overlijden van Charles de Coster (München, 1827-Brussel, 1879), auteur van het Uilenspiegel-epos. Bronzen beeldengroep aan bakstenen muur geplaatst op het plantsoen van het smalle pleintje tussen de Damse Vaart-Zuid en de Speystraat, die ten zuidoosten erbij aansluit.


Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad Damme-Oldenburg

Haringmarkt zonder nummer (Damme)
Verbroederingsmonument van Damme en de Duitse stad Damme-Oldenburg, gerealiseerd door de kunstenaar Jef Claerhout (°Tielt, 1937).


Thema's

Ontwerper van

Walplein

Zuiddammestraat (Beernem)

Zuiddammestraat (Oedelem)