Persoon

Piette, Olivier

ID
6710
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6710

Beschrijving

Olivier Piette was in de eerste plaats steenhouwer, dit beroep zou hij zijn ganse leven blijven uitoefenen aan de Kouter. Daarnaast volgde hij avondschool aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. In zijn beeldhouwwerken ontwikkelde hij een expressieve en gestileerde werkwijze. Het 'oorlogsmonument voor de Gentse doden' op de Westerbegraafplaats is zo'n ontwerp van Piette. Het werd onthuld in 1924. Piette was zelf oorlogsvrijwilliger geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn grafmonument op de Westerbegraafplaats (graf E/C31), werd door hemzelf ontworpen. Volgens zijn weduwe betrof het zijn lievelingswerk, een 'Madonna van Vlaanderen', gebeeldhouwd rond 1933.

Bronnen:

André Capiteyn & J. Decavele, In steen en brons van leven en dood. Inventaris van de waardevolle grafmonumenten en portretgalerij van verdienstelijke personen rustend op de begraafplaatsen van de stad Gent, Gent 1981

An Hernalsteen, De Westerbegraafplaats van Gent, Gent 2000, p. 51

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk;

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1288-1289

De Ghulde Roose, ARTO : Biografisch lexicon plastische kunst in België, http://www.arto.be

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gedenkplaat voor het 10de, 8ste/18de Linieregiment en 4de Artillerie

Stationsstraat 68 (Kortemark)
Gedenkplaat ter herinnering aan het 10de en 8/18de Linieregiment en 4de Artillerie, naar ontwerp van O. Piette. Dit gedenkteken herinnert aan de bevrijding van Kortemark in oktober 1918.


Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan, Eekhout 5, Gaspar de Craeyerstraat, Kattenberg 4, Kunstlaan (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt eind 19de eeuw. Verschillende gebouwen ingeplant op vijfhoekige plattegrond begrensd door de Caspar de Craeyerstraat, Kattenberg, Kunstlaan, Charles de Kerchovelaan en de Eekhout. Ware vestingsbouw van bak- en natuursteen op zware breukstenen plint en met overvloedig verwerking van hardsteen.


Oorlogsgedenkteken brandweer

Roggestraat 70 (Gent)
Deze gedenkplaat werd op 30 juni 1946 onthuld aan de toenmalige brandweerkazerne in de Academiestraat. Ze werd geschonken door de brandweer en de wijkafdeling NSB 3de wijk. Sinds de verhuis naar de nieuwe kazerne aan de Roggestraat, eind 2006, is ook het gedenkteken meeverhuisd.


Oorlogsgedenkteken Gentse militairen

Palinghuizen (Gent)
Dit gedenkteken kwam er dankzij de Nationale Strijdersbond van België, Vriendenkring der Officieren en de Nationale Vereniging der Invalide, ter ere van de Gentse militairen die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ingehuldigd op 26 oktober 1924.


School Victor Carpentier

Meulesteedsesteenweg 390 (Gent)
Geel bakstenen schoolgebouw in nieuwe zakelijkheid, opgetrokken in 1935 naar ontwerp van architect C. Bar. Oorlogsgedenktekens tegen voor- en zijgevel.


Thema's

Ontwerper van

Franklin Rooseveltlaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Piette [online], https://id.erfgoed.net/personen/6710 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.