Persoon

Piette, Olivier

ID
6710
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6710

Beschrijving

Olivier Piette was in de eerste plaats steenhouwer, dit beroep zou hij zijn ganse leven blijven uitoefenen aan de Kouter. Daarnaast volgde hij avondschool aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. In zijn beeldhouwwerken ontwikkelde hij een expressieve en gestileerde werkwijze. Het 'oorlogsmonument voor de Gentse doden' op de Westerbegraafplaats is zo'n ontwerp van Piette. Het werd onthuld in 1924. Piette was zelf oorlogsvrijwilliger geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn grafmonument op de Westerbegraafplaats (graf E/C31), werd door hemzelf ontworpen. Volgens zijn weduwe betrof het zijn lievelingswerk, een 'Madonna van Vlaanderen', gebeeldhouwd rond 1933.

Bronnen:

André Capiteyn & J. Decavele, In steen en brons van leven en dood. Inventaris van de waardevolle grafmonumenten en portretgalerij van verdienstelijke personen rustend op de begraafplaatsen van de stad Gent, Gent 1981

An Hernalsteen, De Westerbegraafplaats van Gent, Gent 2000, p. 51

Daniel Van Ryssel, Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent, http://search.ugent.be/ovk;

Cor Engelen & Mieke Marx, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, reeks Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën, studia 90, 3 delen, Brussel 2002, p. 1288-1289

De Ghulde Roose, ARTO : Biografisch lexicon plastische kunst in België, http://www.arto.be


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Franklin Rooseveltlaan 1-3 (Gent)
Twee gelijklopende en identieke gevelwanden in neoclassicistische stijl daterend van 1846 en 1849. Drie bouwlagen hoog met voorgevels van respectievelijk zeven en acht traveeën onder afgewolfde zadeldaken (pannen).


Gedenkplaat ter herinnering aan het 10de en 8/18de Linieregiment en de 4de Artillerie

Stationsstraat 68 (Kortemark)
Gedenkplaat ter herinnering aan het 10de en 8/18de Linieregiment en de 4de Artillerie, bevestigd op gevel van recent politiegebouw. Dit gedenkteken herinnert aan de bevrijding van Kortemark. Op 14 oktober 1918, kan het 10de Linieregiment Kortemark omsingelen en definitief heroveren, met de hulp van het 8/18de Linieregiment en de 4de Artillerie. Die dag worden ook nog Handzame, Hooglede, Roeselare en Rumbeke bevrijd.


Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan 189, 187A, Gaspar de Craeyerstraat 2, Kattenberg 4, Kunstlaan 32 (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt in 1830 daar ze het zicht op de stad vanuit de citadel belemmerde.


Oorlogsgedenkteken brandweer

Roggestraat 70 (Gent)
Deze gedenkplaat werd op 30 juni 1946 onthuld aan de toenmalige brandweerkazerne in de Academiestraat. Ze werd geschonken door de brandweer en de wijkafdeling NSB 3de wijk. Sinds de verhuis naar de nieuwe kazerne aan de Roggestraat, eind 2006, is ook het gedenkteken meeverhuisd.


Oorlogsgedenkteken Gentse soldaten

Palinghuizen zonder nummer (Gent)
Dit gedenkteken kwam er dankzij de Nationale Strijdersbond van België (N.S.B. = F.N.C.), Vriendenkring der Officieren (A.O.C.) en de Nationale Vereniging der Invaliden (N.V.I. = F.N.I.), ter ere van de Gentse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ingehuldigd op 26 oktober 1924.


School Victor Carpentier

Meulesteedsesteenweg 390 (Gent)
Stadsschool zogeheten "school Victor Carpentier". Geel bakstenen schoolgebouw in Nieuwe Zakelijkheid opgetrokken in 1935 naar ontwerp van architect C. Bar.