Persoon

Deroose, Paul

ID
6711
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6711

Beschrijving

Paul Deroose studeerde in 1966 af als graduaat in de landschaps- en tuinarchitectuur aan het hoger rijksinstituut voor tuinbouw te Vilvoorde, en studeerde nadien verder in Kopenhagen. Sinds 1971 heeft hij zijn eigen bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur. Hij ontwierp o.a. de groenruimten van de sociale wijken Ter Doenaert in Marke en van Koningsvelden te Lippelo.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Alleenstaand eclectisch burgerhuis

Stationsstraat 2, 2A (Lommel)
Eertijds zogenaamd Villa Van Ham, naar de bouwheer P.J.F. Van Ham. Alleenstaand eclectisch burgerhuis met elementen ontleend aan de cottage-architectuur, van 1898.


Herenhuis Den Lombaert

Langestraat 21 (Brugge)
Voormalige herenwoning gebouwd omstreeks 1767 in opdracht van Charles le Gillon in plaats van een breedhuis met traptoren, zie kaart van Marcus Gerards (1562). 1828: wijzigen korfbogige koetspoort gevat in een risaliet en bekroond door een driehoekig fronton en optrekken van koetshuis. Latere toevoegingen. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1993-1994 naar ontwerp van architecten C. Lebbe en J. Vermeersch (Brugge).


Houtbedrijf Vandecasteele Houtimport

Bergstraat 25, Knokstraat 37, 65, Wolverijdreef 1 (Kortrijk)
Bergstraat nr. 25. Houtbedrijf z.g. "Vandecasteele Houtimport". Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect A. Degeyter (Brugge) en tuinarchitect P. Deroose (Brugge). Degeyter ontwerpt voornamelijk villa's waarbij de tuinaanleg geïntegreerd wordt in het project. Burelen opgetrokken in het begin van de jaren 1980. Laag volume met a


Huis de Halleux

Oude Burg 21-23 (Brugge)
Herenhuis met bijhorend koetshuis en tuinpaviljoen aan de Dijver.


Park van het Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
Openbaar park met een naoorlogse aanleg die geometrische en landschappelijk aangelegde zones combineert.


Theologisch en pastoraal centrum

Groenenborgerlaan 149 (Antwerpen)
Theologisch en pastoraal Centrum, Diocesaan Seminarie van Antwerpen, opgericht in 1968-70 naar ontwerp van P. Félix en J. Reusens met medewerking van H. Denekens en L. Pasmans, tuinaanleg naar opdracht van P. Deroose.


Villa Ter Wilgen

Wilgenlaan 26 (Kortemark)
Wilgenlaan nr. 26. Zogenaamde woning Talpe of villa "<italic>Ter Wilgen</italic>" (cf. bouwplan), gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigen


Thema's

Ontwerper van

Sociale woonwijk Kransvijver

Sociale woonwijk Ter Winckele

Woonwijk Ter Doenaert


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Deroose [online] https://id.erfgoed.net/personen/6711 (Geraadpleegd op )