Paul Deroose studeerde in 1966 af als graduaat in de landschaps- en tuinarchitectuur aan het hoger rijksinstituut voor tuinbouw te Vilvoorde, en studeerde nadien verder in Kopenhagen. Sinds 1971 heeft hij zijn eigen bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur. Hij ontwierp o.a. de groenruimten van de sociale wijken Ter Doenaert in Marke en van Koningsvelden te Lippelo.
Paul Deroose werkte onder meer samen met architect Arthur Degeyter.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Stationsstraat 2, 2A (Lommel)
Eertijds zogenaamd Villa Van Ham, naar de bouwheer P.J.F. Van Ham. Alleenstaand eclectisch burgerhuis met elementen ontleend aan de cottage-architectuur, van 1898.
Langestraat 21 (Brugge)
Voormalige herenwoning gebouwd omstreeks 1767 in opdracht van Charles le Gillon in plaats van een breedhuis met traptoren, zie kaart van Marcus Gerards (1562). 1828: wijzigen korfbogige koetspoort gevat in een risaliet en bekroond door een driehoekig fronton en optrekken van koetshuis. Latere toevoegingen. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1993-1994 naar ontwerp van architecten C. Lebbe en J. Vermeersch (Brugge).
Bergstraat 25, Knokstraat 37, 65, Wolverijdreef 1 (Kortrijk)
Complex bestaande uit burelen, opslagruimten, twee woonhuizen en tuin. Geheel ontworpen door architect Arthur Degeyter en tuinarchitect Paul Deroose in de jaren 1980.
Woumenweg 100 (Diksmuide)
Domein met 18de-eeuwse kern. Het park werd na vernietiging in WO I opnieuw aangelegd samen met de bouw van een neoclassicistische landhuis. Vandaag in gebruik als openbaar park met een naoorlogse aanleg die geometrische en landschappelijk aangelegde zones combineert.
Groenenborgerlaan 149 (Antwerpen)
Theologisch en pastoraal Centrum, Diocesaan Seminarie van Antwerpen, opgericht in 1968-70 naar ontwerp van P. Félix en J. Reusens met medewerking van H. Denekens en L. Pasmans, tuinaanleg naar opdracht van P. Deroose.
Wilgenlaan 26 (Kortemark)
Gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigenaar van de conservenfabriek Talpe te Kortemark. In 1968 wordt de woning in opdracht van A. Lambrecht uitgebreid met de garage; de oorspronkelijke garage in de woning is vandaag heringericht als dokterspraktijk. Dieper gelegen woning van het bungalowtype, voorafgegaan door grasveld omgeven door wilgen. Grote tuin, aangelegd door tuinarchitect Paul Deroose (Jabbeke); tuin omgeven door meidoornhaag en linden.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Deroose [online], https://id.erfgoed.net/personen/6711 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.