Persoon

Deboutte, Jerome

ID
6720
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6720

Beschrijving

Zoon van de vroegere burgemeester van Zarren en aannemer Alfons Deboutte, opgeleid aan Sint-Lucas Gent.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Arbeiderswoningen Schottey's reke

Esenstraat 24-46 (Kortemark)
Samenstel van veertien (arbeiders)woningen uit het begin van de jaren 1920. De Brouwerij Schottey wordt na de Eerste Wereldoorlog niet heropgebouwd en vervangen door een veertiental huisjes, naar een ontwerp van 1920 van architect Jerome Deboutte.


Architectenwoning en bedrijfswoning van zeepziederij

Stationsstraat 53 (Ardooie)
Woning van architect Jerome Deboutte uit 1913, tevens bedrijfswoning van de voormalige zeepziederij Deboutte, vanaf het interbellum van de voormalige pantoffelfabriek De Busschere.


Burgerhuis

Esenstraat 11 (Kortemark)
Burgerhuis in 1923 door Jerome Deboutte gebouwd op leeg perceel, zie kadastergegevens. Blijkens iconografie staat hier voor de Eerste Wereldoorlog wel een brede woning. Wellicht is dit huis volledig afgebroken in 1920-1921, na oorlogsschade.


Burgerhuis met vakwerkimitatie

Stadenstraat 31 (Kortemark)
Huis met vakwerkimitatie. Volgens het kadaster wordt het huis met een achterliggend, vrijstaand nutsgebouw in 1864 gebouwd door de Zarrense hoefsmid Vangilliwe. In 1889 wordt het huis rechts uitgebreid, mogelijk met een poorttravee en wordt het eerdere nutsgebouw vervangen door een aansluitend haaks nutsgebouw, dit door de Zarrense koopman Maes.


Gemeentehuis van Ardooie

Marktplein 1-3 (Ardooie)
Voormalig gemeentehuis, opgetrokken tijdens de wederopbouw in de jaren 1925-1926, naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Thans in gebruik als O.C.M.W./ Sociaal Huis, met naastgelegen PWA- kantoor.


Gemeentehuis van Zarren

Zarrenplein 1 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis, circa 1925 gebouwd naar ontwerp van architect Jerome Deboutte (Ardooie, geboren te Zarren in 1883, zoon van de vroegere burgemeester Alfons) (zelfde architect als van de Sint-Dionysiuskerk). Jaaraanduiding "ANNO"/ "1925" in de 'representatieve gevel' aan het Zarrenplein. Beeldbepalend hoekpand zowel voor het Zarrenplein als voor de Esenstraat.


Hoeve uit de wederopbouwperiode

Wezestraat 25 (Ardooie)
De oorspronkelijke kleine hoeve op deze plaats is steeds eigendom geweest van het Armbestuur van Ardooie, reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (1817). De hoeve is vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt in 1923 op dezelfde plaats heropgebouwd met staatssteun, naar ontwerp van architect Jerome Deboutte uit Ardooie. Eenlaags woonstalhuis in bruinrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Stal.


Onderwijzerswoning

Stadenstraat 12A (Kortemark)
Aan de straat gelegen, haaks op de straat geplaatst schoolhuis van circa 1925. L-vormige plattegrond. Gele baksteenbouw boven natuurstenen plint.


Parochiekerk Sint-Dionysius

Esenstraat zonder nummer (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Naar het westen georiënteerde vijfbeukige hallenkerk met transept, vijfzijdige apsis en rechte koorafsluitingen. Uiterste zijbeuken slechts drie traveeën breed. Ten zuidwesten, een sacristie op L-vormige plattegrond. Oosttoren op vierkante basis: met traptoren, portaal in de toren en aansluitende zijportalen. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard.


Pastorie

Beerststraat 5 (Diksmuide)
Heropbouw in 1920-1925 naar ontwerp van architect J. Deboutte (Ardooie). Vrijstaande pastorie in laag ommuurde voortuin. Kenmerkende L-vormige plattegrond met in de oksel, laag portaal onder leien lessenaarsdak, links uitgewerkt met lage tuitgevel met heiligennis.


Pastorie

Stadenstraat 3 (Kortemark)
Pastorie gelegen in een voortuin, herbouwd in 1924 naar een ontwerp van architect Jerome Deboutte. Bakstenen volume, afgewisseld met witgeschilderde gecementeerde vlakken, met regionalistische inslag.


Thema's

Ontwerper van

Hemelstraat

Kortrijksestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Deboutte [online], https://id.erfgoed.net/personen/6720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.