Persoon

Van Maercke, Léon

ID
6737
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6737

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij Bavik

Rijksweg 33-35 (Harelbeke)
Brouwerij Bavik, voorheen brouwerij De Brabandere opgericht circa 1894. Gelegen aan het begin van de straat, bij de grens met Harelbeke en Kuurne.


Burgerhuis

Westdorp 24 (Anzegem)
Art-decogetinte burgerwoning uit de jaren 1930 naar ontwerp van ARCH. VAN MAERCKE KORTRIJK. Enkelhuis met parement van gele baksteen. Benadrukte erker met aansluitend balkon. Verdiept rondboogportaal.


Burgerhuis van 1937

Ijzerkaai 54 (Kortrijk)
IJzerkaai nr. 54. Burgerwoning van 1937, gesigneerd L. VANMAERCKE BOUWMEESTER KORTRIJK in rechterbenedenhoek van de arduinen plint, gebouwd in opdracht van houthandelaar R. Byttebier. Rijwoning in anglo-normandische bouwstijl cf. hoogopgaand zadeldak, contrasterend materiaalgebruik (baksteen, hout en similinatuursteen), pseudo-vakwerk en de eerder zware doorgetrokken erker. Opvallende sc


Directeurswoning en werkhuizen van fabriek Flandria

Westdorp 59 (Anzegem)
Woonhuis en bijhorende werkhuizen van "Flandria", fabriek van wasmachines en drogers. De fabriek wordt in 1920 opgericht door Camiel Vanmaercke. Het bedrijf wordt stopgezet in 1982. Huidige pand van circa 1940 gesigneerd: "L. VANMAERCKE ARCH KORTRIJK". Langgestrekte gevel van gele baksteen, getypeerd door de rechthoekige erker met aansluitend balkon.


Fabrieksgebouw

Gasstraat 2A-B, Nijverheidskaai 1-3 (Kortrijk)
Gasstraat nr. 2 A. Voormalige weverij en spinnerij "Boutry-Van Isselsteyn en Cie" opgericht in 1864. Later overgenomen door L. De Kien (ca. 1880-1979). In 1894 verhogen van fabrieksgebouw, in 1908 aanpassen van ramen, in 1931 verhogen van fabriek naar ontwerp van ing. G. Demets, in 1937 bouwen van weverij naar ontwerp van G. Demets, in 1944 heropbouwen van gevel uitgevende op koer naar o


Interbellumwoning

Brugsesteenweg 152 (Kortrijk)
Brugsesteenweg nr. 152. Interbellumburgerwoning van 1939 aansluitend bij de art deco, naar ontwerp van L. Van Maercke. Lijstgevel enerzijds getypeerd door het contrasterende materiaal- en kleurgebruik en anderzijds door de geometrische gevelbehandeling door de verspringende kroonlijst en de boven de kroonlijst doorgetrokken schoorsteen. Opvallend portaal getypeerd door de bolornamenten o


Oorlogsgedenkteken

Gentsestraat zonder nummer (Harelbeke)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers, de politieke gevangenen en de gedeporteerden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, in 1921 ontworpen door Arsène Matton (1873-1954) uit Harelbeke en architect Léon Van Maercke uit Kortrijk en vervaardigd door de Fonderie d'Art uit Brussel.


Villa's Monique en Manette

Koningslaan 73-75 (Knokke-Heist)
Koningslaan nrs. 73-75. Twee-onder-één-kapvilla, z.g. "Monique" en "Manette", gebouwd in 1938 n.o.v. architect L. Van Maercke. Bakstenen gevels met modernistische vormgeving. Halfondergrondse garages, schilddak met groene, geglazuurde dakpannen. GEMEENTELIJK ARCHIEF KNOKKE-HEIST, Knokke Bouwaanvragen, 1938, nr. 3669.


Vlasfabriek

Schaapdreef zonder nummer (Wielsbeke)
Vlasroterij gebouwd in 1935 door Aloïs Dewitte – Maertens, vlashandelaar uit Ooigem die reeds in 1919 een vlasvezelbereidingsbedrijf oprichtte. In 1937 wordt bij kadaster ten westen van de roterij een magazijn geregistreerd en in 1947 een dubbele vlasschuur ten oosten daarvan. Voor deze laatste werd een ontwerp opgemaakt door architect Léon Van Maercke.


Winkelhuis

Bavikhoofsestraat 7 (Wielsbeke)
Bavikhoofsestraat nr. 7. Winkelhuis naar ontwerp van architect Léon Van Maercke uit Kortrijk, volgens kadaster gebouwd in 1940 in opdracht van slachter Basilius Allegaert – Vanneste ter vervanging van een ouder pand. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, centrale dakkapel onder plat dak. Roodbakstenen lijstgevel op natuursteenplint en onder overkragende roodge


Thema's

Ontwerper van

Overleiestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Van Maercke [online] https://id.erfgoed.net/personen/6737 (Geraadpleegd op )