Persoon

Vanden Broucke, Henri

ID
6748
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6748

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveauburgerhuis

Stationsplein 14 (Lokeren)
Onderkelderd huis met twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd tussen 1906 en 1909. Baksteenbouw op arduinen sokkel met segmentbogig keldervenster met twee tussenstijlen.


Art-nouveauburgerhuis

Stationsplein 15 (Lokeren)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, gebouwd tussen 1906 en 1909, met parement van gele baksteen op natuurstenen sokkel en bovenverdieping uitgewerkt als loggia.


Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


Brughuis

Prosper Thuysbaertlaan 4 (Lokeren)
Neobarok hoekhuis van baksteen met verwerking van arduin aan de sokkel, deur- en vensteromlijstingen en topgevelafwerking, in 1909 gebouwd als huis voor de brugdraaier naar ontwerp van H. Vanden Broucke.


Burgerhuis

Kerkstraat 62 (Lokeren)
Oorspronkelijk rococohuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; in 1925 door architect H. Vanden Broucke volledig omgebouwd.


Burgerhuizen

Markt 75-76 (Lokeren)
Zogenaamd "Apotheek Jacobs", bestaande uit twee afzonderlijke panden, gebouwd midden 17de eeuw voor rekening van Georges Godaert, griffier van Lokeren, heer van Bistelles, erfachtig meier van Moerbeke, commies van het Land van Waas. Gelijkvloerse verdieping van beide huizen in de loop van de 18de eeuw verbouwd. Tijdens een restauratie van 1910 door architect H. Vanden Broucke (Lokeren) grondig gewijzigd en aan elkaar aangepast.


Burgerhuizen

Bruggestraat 12-14 (Ruiselede)
Monumentale burgerwoning met garage en voortuin, gebouwd in opdracht van Jerome Van Severen, gemeenteontvanger van Ruiselede vanaf 1903. Ontworpen door architect Henri Vanden Broucke (Tielt). Het huis vervangt, na de rooilijnwijziging van 1905, circa 1906 twee oudere panden. De woning wordt, waarschijnlijk tijdens het interbellum, opgesplitst en ingericht met twee wooneenheden. In het linkerdeel is tijdelijk een winkel ondergebracht. Heden weer in gebruik als eengezinswoning met kinesistenpraktijk.


Cultureel Centrum Gildhof

Sint-Michielstraat 9 (Tielt)
Cultureel Centrum "Gildhof", gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke. Gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl met regionalistische inslag van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; leien). Brede schoorsteenvolumes.


Dokterswoning

Stationsstraat 11 (Pittem)
Woning in neorenaissancestijl, in 1907 voor geneesheer Karel Vandewalle-Lebrun gebouwd op een perceel dat deel uitmaakte van de tuin van het "leerwerkhuis" of "modelwerkhuis".


Eclectisch burgerhuis

Stationsberm 2 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, tevens ontwerper van onder meer het Gildhof. Enkelhuis van twee bouwlagen met souterrain onder zadeldak met centrale dakkapel,


Eclectisch burgerhuis

Stationsberm 5 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, tevens ontwerper van onder meer het Gildhof. Enkelhuis van twee bouwlagen en souterrain onder zadeldak; lijstgevel onder breed overkragende kroonlijst op modillons, verspringend voor dakvenster.


Eclectisch burgerhuis

Stationsberm 6 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis, onderdeel van de rij burgerhuizen die volgens kadaster in 1907 aan de noordzijde van de Stationsberm worden opgetrokken naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke (Tielt - Lokeren), tevens ontwerper van onder meer het "Gildhof". Bouwheer is Emiel Van Parijs, een koopman gevestigd op het "Notelaeregoed" in Aarsele.


Eclectisch herenhuis

Gruuthusestraat 26 (Tielt)
Imposant eclectisch herenhuis met inslag van neo-Vlaamse renaissancestijl, "GEBOUWD IN HET JAER 1906" (zie gevelcartouche). Baksteenbouw van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder parallelle zadeldaken met verspringende nok.


Eclectische burgerhuizen

Tramstraat 5-7 (Tielt)
Eclectische burgerhuizen gebouwd als restant van eenheidsbebouwing daterend van 1903.


Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


Herenhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 34 (Zele)
Groot beeldbepalend herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen met poortdoorrit onder schilddak. Oorspronkelijk woning uit 1835 in neoclassicistische stijl van vier traveeën met een poortdoorrit aan weerszijde maar ingrijpend verbouwd en vergroot vanaf 1913 naar ontwerp van bouwmeester Henri Vanden Broucke. Door de vele ingrepen heeft de herenwoning heden een eclectisch voorkomen.


Hoekhuis in neotraditionele stijl

Luikstraat 38-40 (Lokeren)
Hoekhuis in neotraditionele stijl van 1925 naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke, van twee bouwlagen onder mansardedak, voorzien van twee dakkapellen.


Hoofdpost Electriciteit

Voermanstraat 29 (Lokeren)
De voormalige "Hoofdpost elektriciteit", daterend uit 1921, is een creatie van de Lokerse architect Henri Van den Brouvke waarin modernistische art deco-motieven en traditionele stijlelementen werden vermengd.


Kapel van de Heilige Laurentius

Luikstraat (Lokeren)
Kapel gebouwd in 1633 als vrijstaand gebouwtje vlak tegenover de vroegere tuinuitgang van het domein der adellijke familie Ryngaut. In 1768-69 kreeg het zijn huidige straatgevel.


Neotraditionele huizenrij

Koophandelstraat 28-42 (Lokeren)
Huizenrij in neotraditionele stijl, in 1910 uitgevoerd naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke. Burgerhuizen met bakstenen gevel van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak. De huizenrij vormt een samenhangend geheel door het gebruikte materiaal en de gelijke kroonlijst- en daknokhoogte.


Parochiekerk Sint-Bavo

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Neoromaanse parochiekerk, gebouwd in 1910-1913 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke, met behoud van de 12de-eeuwse vieringtoren en transeptmuren. Georiënteerde kerk met omringend kerkhof, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander.


Parochiekerk Sint-Martinuskerk

Aarsele-Dorp 3A (Tielt)
Sint-Martinuskerk, neogotische parochiekerk gebouwd in 1909-1912 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette (1866-1927), met behoud van de midden 13de-eeuwse vieringtoren.


Rijksschool

Groendreef 29-31 (Lokeren)
Rijksschool in neotraditionele stijl opgetrokken in 1912-13 naar ontwerp van architect Henri van den Broucke.


Sint-Lodewijkscollege

Markt 48-49 (Lokeren)
Voormalig huis Ryngaut, in 1714 gebouwd en in 1850 verkocht aan het bisdom Gent om er het huidig college in te vestigen. Sinds de restauratie van 1907 onder leiding van architect H. Vanden Broucke, een gedecapeerde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Op de speelplaats, ruime éénbeukige kruiskapel van 1876.


Stadspomp

Prosper Thuysbaertlaan (Lokeren)
De stadspomp is een gietijzeren pomp opgesteld in een driehoekige zandstenen constructie. Ontwerp van architect Henri Vanden Broucke (1876-1928), uitgevoerd en gebouwd door steenkapper Prosper Vlaminck (1885-1954). De ijzeren pomp is uitgevoerd door J. de Decker uit Dendermonde.


Twee neotradionele burgerhuizen

Prosper Thuysbaertlaan 13-14 (Lokeren)
Twee panden in speelse neotraditionele stijl van 1910, aansluitend bij de huizenrij in de Koophandelstraat nummer 28-42 mogelijk door dezelfde architect ontworpen namelijk H. Vanden Broucke.


Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


Villa Geurts

Groendreef 14 (Lokeren)
De Villa is een kwalitatief en goed bewaard voorbeeld van een vrijstaande landelijke villa in een ruim park, gebouwd in 1908 naar ontwerp van de Lokerse stadsbouwmeester Henri Vanden Broucke in opdracht van vrederechter Adolf Geurts.


Villa in cottagestijl met drukkerij-uitgeverij Lannoo

Kasteelstraat 99, Plantinstraat 2 (Tielt)
Villa in cottagestijl met invloed van de Anglo-Normandische bouwstijl, gebouwd in 1906 met aanpalende gekende drukkerij-uitgeverij "Lannoo". Villa getypeerd door onder meer asymmetrische plattegrond en volumewerking van in- en uitspringende muurpartijen van onder meer (doorgetrokken) erkers. Speels dakenspel. Sierlijke schoorstenen. Kleurrijk materiaalgebruik van zwarte, gele en rode baksteen en natuursteen in onderbouw met overkragende puntgevelvelden voorzien van pseudo-vakwerk. Rechthoekige muuropeningen met glas in lood of kleine roedeverdeling. Aangelegd tuintje waarin opgestelde sculpturen. Nieuwe bakstenen ommuring oorspronkelijk voorzien van hoge bakstenen toegangspijlers en omlopend geajoureerd ijzeren hek. Aan oostzijde, achteruitspringende vleugel van de drukkerij-uitgeverij die zich uitstrekt langsheen de Plantinstraat. Aan noord- en noordwestzijde, bedrijfsterrein met recentere gebouwen als uitbreiding van het complex.


Villa l'Hermitage

Oordegemsesteenweg 34 (Wetteren)
Volgens bouwplan van de Lokerse architect Henri Vanden Broucke gebouwd voor boomkweker G. Kerkvoorde in 1911. Typische bakstenen villa met cottage-allures in ruime beboomde en omhaagde tuin, aan straatzijde toegankelijk via smeedijzeren hekwerk aan vernieuwde bakstenen pijlers.


Villa Vogelzang

Staatsbaan 245 (Zulte)
Monumentale villa in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in 1911 naar ontwerp van de Lokerse architect H. Vanden Broucke.


Winkelhuis van 1922

Luikstraat 17 (Lokeren)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Jonger parement van geglazuurde witte tegels met zwarte muurbanden. Sierlijke houten winkelpui van 1922 naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke, op arduinen sokkel en met rankwerkversiering en opschrift "Pr. Laekeman Meester-Schoenmaker".



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vanden Broucke [online], https://id.erfgoed.net/personen/6748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.