Persoon

De Brauwer, (Maurits) Petrus

ID
6766
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6766

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Petrus De Brauwer

Stationsstraat 10 (Zele)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak in art-decostijl, ontworpen in 1931 door en voor de bouwheer. Markant gevelontwerp bepaald door het verzorgde metselwerk en het kleurrijke gevelparement van rode en gele baksteen en beige kunststeen.


Burgerhuis

Langemuntstraat 57 (Zele)
Bestaand groot burgerhuis van 1879, volgens bouwaanvraag van 1939 aangepast door architect De Brauwer met aanbrenging van een nieuwe gevel met art-decoversieringen voor rijksveearts en directeur van het gemeentelijk slachthuis Jozef Van Kerckhove.


Burgerhuis

Lokerenbaan 40 (Zele)
Deels vrijstaand burgerhuis naar ontwerp van 1945 door architect De Brauwer; enkelhuis van drie bouwlagen en plat dak in modernistisch getinte stijl.


Burgerhuis

Dendermondebaan 112 (Zele)
Rijhuis opgetrokken uit platte rode en gele baksteen in decoratief metselverband verlevendigd met witgeschilderde banden. Enkelhuis van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens bouwaanvraag van 1930 ontworpen door aannemer - architect Petrus De Brauwer.


Burgerhuis

Lokerenbaan 36-38 (Zele)
Kwalitatieve tweegezinswoning in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van 1933 door architect De Brauwer en visueel opgevat als één ensemble door het gebruik van dezelfde ritmering, bouwhoogte, dakvorm en bouwmaterialen.


Burgerhuis

Dendermondebaan 114 (Zele)
Imposant half vrijstaand rijhuis van drie bouwlagen en drie traveeën met plat dak, dat door de hogere volumewerking de aansluitende gevelrij uit het interbellum markeert. Enkelhuis in modernistische stijl van 1936, evenals aanpalende pand, opgetrokken door aannemer – architect Petrus De Brauwer.


Burgerhuis

Kloosterstraat 48 (Zele)
Verzorgd rijhuis aan de straatbocht, volgens bouwaanvraag van 1934 naar ontwerp van architect De Brauwer. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, illustratief voor de kwalitatievere doorsnee-burgerwoningen uit het interbellum.


Burgerhuis

Stationsstraat 13 (Zele)
Smal rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met plat dak in art-decogetinte stijl, daterend van 1935 en opgericht naar ontwerp van architect De Brauwer. Strak, sober gevelontwerp gemarkeerd door een iets hoger oplopende linker travee met uitspringende kepervormige halvensters op de bovenverdiepingen.


Burgerhuis

Durmen 44 (Zele)
Markant alleenstaand wat achterin gelegen diephuis uit het interbellum in een omhaagde omringende tuin, volgens bouwaanvraag gebouwd in 1936 door de Zeelse aannemer-architect De Brauwer in een art-decogetinte stijl.


Burgerhuis

Drieputtenstraat 2 (Zele)
Vrijstaand burgerhuis in art-decostijl, met links gelede tuinmuur met geometrisch metselverband, volgens bouwplan van 1929 realisatie van architect De Brauwer.


Ensemble van drie burgerhuizen

Drieputtenstraat 97-101 (Zele)
Ensemble van drie identieke rijhuizen uit het interbellum, volgens bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van architect Petrus De Brauwer. Bakstenen enkelhuizen volgens repeterend schema van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak.


Winkelhuis

Kouterstraat 17 (Zele)
Beeldbepalend breedhuis met winkelpui, gebouwd in 1922 door architect De Brauwer in opdracht van Desiré De Mets, zaakvoerder van matrassenfabriek Star. Eclectisch getint gebouw van twee bouwlagen onder mansardedak met per travee een oeil-de-boeuf als zolderverlichting.


Winkelhuis

Markt 9 (Zele)
Klein handelspand van 1931 naar ontwerp van architect De Brauwer. Smalle woning van slechts twee traveeën breed en twee verdiepingen hoog. Witgeschilderde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen, karakteristiek voor het interbellum met een aantal art-decogetinte stijlelementenJe kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Brauwer [online] https://id.erfgoed.net/personen/6766 (Geraadpleegd op )