Persoon

Gerrits, Bruno

ID
6799
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6799

Beschrijving

Beeldhouwer Bruno Gerrits werd geboren op 16 mei 1881 te Antwerpen. Zowel zijn vader Jan Gerrits als zijn jongere broer Nestor Gerrits zaten in het vak. Hij volgde een opleiding aan de Academie van Antwerpen en werkte in het atelier van zijn vader. Hij hield zich voornamelijk bezig met het vervaardigen van religieuze kunst (Sint-Augustinuskerk te Antwerpen, Heilige Geestkerk te Antwerpen, Sint-Laurentiuskerk te Antwerpen) en grafmonumenten. Verder was hij ook animalier en ontwierp hij portretten, medailles en figuren. Na de Tweede Wereldoorlog was de periode van de neogotiek voorbij, waardoor zijn kerkelijke opdrachten verminderden.

MARX, M. & ENGELEN, C., ‘Bruno Gerrits’, Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, dl. 2, 2000, 779.

Bron: Beschermingsdossier DO002348, 2010.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Heilig Hartbeeld

Markgravelei zonder nummer (Antwerpen)
Heilig Hartbeeld opgericht door de kerkfabriek van de Sint-Laurentiusparochie, naar een ontwerp door de beeldhouwer Bruno Gerrits uit 1927. Het beeld stond oorspronkelijk ingeplant te midden van nieuw aangelegd, halfrond plantsoen met balustrade en smeedijzeren sierhek, op het kerkhof aan de noordzijde van de oude Sint-Laurentiuskerk.


Oorlogsmonument Berlaar

Markt zonder nummer (Berlaar)
Arduinen gedenksteen met bronzen beeld en reliëf, ter nagedachtenis van de gesneuvelden.


Oorlogsmonument Boom

Heldenplaats zonder nummer (Boom)
Aan oostzijde van de Heldenplaats is het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen gesitueerd, opgebouwd rond een centrale bronzen gesneuvelde soldaat, gesigneerd Bruno Gerrits.


Oorlogsmonument met Heilig Hart

Dorp zonder nummer (Sint-Katelijne-Waver)
Monument voor de gesneuvelden met omheind rozenperk, opgesteld tussen de kerk en het gemeentehuis.


Oorlogsmonument ontworpen door Bruno Gerrits

Houtbriel zonder nummer (Sint-Niklaas)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, gemartelden en opgeëisten van Sint-Niklaas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Groots monument, beeldbepalend gelegen aan de oostkant van de Houtbriel. Het omliggende bloemenperk met omringend hekwerk werd eind 20ste eeuw verwijderd, waarbij het monument heden is ingewerkt in het geplaveide plein..


Oorlogsmonument Putte

Lierbaan zonder nummer (Putte)
Gedenksteen, opgericht in 1926, van beeldhouwer Bruno Gerrits uit Antwerpen.


Parochiekerk Heilige Geest

Mechelsesteenweg 133 (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek in neoromaanse stijl, gebouwd in 1927-1931 naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard.


Parochiekerk Sint-Dominicus

Ploegstraat 25-27, Provinciestraat zonder nummer (Antwerpen)
West-oost-georiënteerde, ingebouwde neogotische basiliek, gebouwd als kloosterkerk door de paters dominicanen, naar een ontwerp door de architect Frans Mertens, waarvoor eerstesteenlegging in 1925.


Parochiekerk Sint-Guibertus met kerkhof

Kerkplein zonder nummer (Schilde)
Neogotische georiënteerde kruiskerk van 1921-1923 met westtoren, op ommuurd en omhaagd terrein met kerkhof aan zuid- en oostzijde.


Parochiekerk Sint-Jan Maria Vianney

Valkenveld zonder nummer (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, tussen 1957 en 1966 ontworpen door de architect Walter Steenhoudt, voorontwerpfase in samenwerking met architect Jos Ritzen.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Van Schoonbekestraat 155 (Antwerpen)
Georiënteerde kerk met centrale aanleg van 1932-41 naar ontwerp van J. Huygh in art-decostijl geïnspireerd op de Byzantijnse stijl. Gebouwd in functie van het altaar en het H. Misoffer.


Parochiekerk Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Retie)
Vrijstaande kerk met bewaarde - in de 19de eeuw gerestaureerde - gotische toren en een neogotisch schip, transept en koor van 1871-1872.


Parochiekerk Sint-Pieter met omringend kerkhof

Rink zonder nummer (Sint-Pieters-Leeuw)
Georiënteerde laatgotische kerk met bouwfases in de 15de eeuw, begin 16de eeuw, classicistische aanpassingen en uitbreidingen na 1783, gedeeltelijke heropbouw en restauratie in neogotische stijl in 1902-1904. Ommuurd kerkhof, 50 are, beplant in de jaren 1920 met platanen en zomerlinden nadat een oudere aanplanting grotendeels was gerooid. Links voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit het interbellum.


Pastorie van de Heilige-Geestkerk

Mechelsesteenweg 135 (Antwerpen)
Pastorie in neotraditionele stijl, gebouwd in opdracht van de Kerkfabriek van de Heilige-Geestparochie, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard uit 1933.


Sint-Augustinuskerk

Kammenstraat 73 (Antwerpen)
Voormalige kloosterkerk van de augustijnen-observanten; sedert 1803 hulpkerk van Onze-Lieve-Vrouw, later parochiekerk, tot 1973. Restauratie tot internationaal muziekcentrum AMUZ door het Architectenbureau Vanhecke & Suls, in 1999-2011.


Thema's

Ontwerper van

Dorp

Markt

Vlietje


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gerrits [online] https://id.erfgoed.net/personen/6799 (Geraadpleegd op )