Markt 29 (Tielt)
Interbellumpand met licht modernistische inslag, gebouwd volgens kadaster in 1934 naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens. Bouwheer is apotheker Walter Lodewijk Wostyn die de bestaande apotheek, gesticht door Lodewijk Wostyn en gevestigd in een neoclassicistisch pand, laat herbouwen. Breedhuis van drie bouwlagen onder gemansardeerd dak; twee vlak afgedekte dakkapellen. Parement van lichtgele baksteen met verwerking van roodbruine baksteen voor winkelpui, banden, omlijstingen en bekleding van uitkragende centrale travee. Natuurstenen plint. Bovenbouw met rechthoekige erkers, rechts breed overkragend waarboven bakstenen balkonleuning met getrapte belijning.
Stationsstraat 250 (Aalter)
Art-decovilla opgetrokken uit baksteen naar ontwerp van architect Valère Lievens, met bijhorend tuinmuurtje en links dienstgebouwtje.
Stationsstraat 86-88 (Aalter)
Rijhuis in zakelijke baksteenstijl uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, volgens opschrift naar ontwerp van architect Valère Lievens. Typerend baksteengebruik met dieperliggende horizontale voeg en doorlopende betonnen banden boven de vensters.
Kasteelstraat 37 (Tielt)
Half vrijstaande interbellumwoning met modernistische inslag, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect Valère Lievens in opdracht van de Tieltse houthandelaar Joseph Kerckhove-Dedeurwaerder. Hoekpand van twee bouwlagen onder schilddak met een parement in gele siersteen en een typerende volumewerking.
Oude Stationstraat 111 (Tielt)
Woonhuis gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) (gesigneerd in plint). Half vrijstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
Nieuwstraat 6 (Tielt)
Burgerhuis met lichte inslag van art-decostijl, samen met het naastliggende pand (nummer 4) gebouwd in 1926 (zie datering cartouche bij nummer 4) naar ontwerp (1925) van architect Valère Lievens (Tielt) voor de Tieltse aannemer Hendrik Lievens.
Wijnendalestraat 41 (Roeselare)
Burgerhuis uit de jaren 1930-1940, in de lijn van de nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van Valère Lievens uit Tielt. Hoektuintje afgezet door middel van buisvormige leuningen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met wisselend dakenspel en kubistisch aandoende baksteenarchitectuur.
Ieperstraat 22 (Tielt)
Woonhuis met 19de-eeuwse kern en aangepaste gevel in art-decostijl naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens (signering rechts in plint), een verbouwing die vermoedelijk dateert van 1929. Breedhuis van vijf (ongelijke) traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel van gele siersteen in decoratief metselverband op natuurstenen plint; nieuwe gootlijst. Poort met vierdelige beglazing voorzien van decoratief gestileerd ijzeren hekwerk.
Nieuwstraat 4 (Tielt)
Burgerhuis in art-decostijl, samen met het naastliggende pand (nummer 6) gebouwd in 1926 (zie datering cartouche) naar ontwerp (1925) van architect Valère Lievens (Tielt) voor de Tieltse aannemer Hendrik Lievens. Het bouwplan voorziet oorspronkelijk onder meer twee linkervenstertraveeën op de begane grond en een meer uitgewerkt dakvenster. Het kadaster registreert een gedeeltelijke herbouwing in 1947. Breedhuis van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak.
Sint-Amandsstraat 155 (Roeselare)
Gesigneerd woonhuis met magazijn naar ontwerp van Valère Lievens (Tielt) van 1938 van twee bouwlagen onder pannen zadeldak.
Bruggestraat 11 (Ruiselede)
Rijwoning met winkelhuis en garage. Twee bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1842 een aanzienlijke uitbreiding aan de rechterzijde. Circa 1907 wordt het huis in twee verdeeld waarvan één mogelijk als herberg wordt ingericht en achteraan uitgebreid. In 1931 zijn beide huizen weer samengevoegd. De gevel, ontworpen door architect "V. LIEVENS / ARCH. TIELT" zie opschrift in de plint, dateert wellicht uit deze periode. Het huis zelf bevat eventueel een oudere kern.
Hoogstraat 30 (Roeselare)
Half vrijstaand huis van 1937, met twee en drie bouwlagen onder plat dak; op bouwplan echter gearticuleerde pannen bedaking. Vooruitspringende vensterpartij bekroond door balkon met buisprofiel; afgeschuinde hoeken. Rechthoekige vensters in simili-omlijsting; inspringende deurtravee.
Koning Albertstraat 62 (Eeklo)
Het burgerhuis werd gebouwd in opdracht van notaris Albrecht Schoutteet-Dhuyvetter, kort na zijn aankoop in 1930 van twee bebouwde percelen. Reeds in 1933 werd het huis aangekocht door de dokter Michel Bafort.
Sint-Michielstraat 42 (Tielt)
Interbellumpand gebouwd circa 1943 naar ontwerp (1940) van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar R. Dobbels, die enkele jaren ervoor de naastliggende panden nummers 38-40 heeft laten optrekken naar ontwerp van dezelfde architect.
Sint-Michielstraat 92 (Tielt)
Interbellumwoning gebouwd in 1930 naar ontwerp (1929) van architect Valère Lievens (Tielt) (gesigneerd) in opdracht van Cesar Besaen, toeziener der belastingen. Oorspronkelijk wordt aan de zuidzijde een kleiner woonhuis in aansluitende stijl gebouwd, later deels afgebroken en heden in gebruik als garagegebouw. Breedhuis van twee bouwlagen onder schilddak. Deels gecementeerde roodbakstenen lijstgevel met verzorgd metselwerk; linkervenstertravee oplopend in puntgevel op rechte schouderstukken. Hoge natuurstenen plint.
Bedevaartstraat 8 (Tielt)
Interbellumpand opgetrokken volgens kadaster in 1924 in opdracht van François Verhelst uit Tielt, uitgebreid met aanbouw aan oostzijde door architect Valère Lievens (Tielt) in 1942, (later afgebroken). Breedhuis van drie bouwlagen onder schilddak. Parement van rode baksteen verlevendigd door gebruik van witte baksteen voor banden en strekken; hoge natuurstenen plint en dito doorlopende dorpels. Brede venster- en poorttravee gevat tussen licht vooruitspringende penanten. Driezijdige erker onder kroonlijst op voluutvormige natuurstenen console.
Beneluxlaan 43 (Tielt)
Interbellumwoning opgetrokken volgens kadaster in 1937 naar ontwerp (1936) van architect Valère Lievens (Tielt). Enkelhuis van twee bouwlagen met souterrain onder zadeldak. In tweede bouwlaag, rechthoekige erker onder plat dak met afgerond zijbalkon voorzien van dito buisleuning.
Westeindestraat 29 (Maldegem)
Interbellumwoning naar ontwerp van architect Valère Lievens en gebouwd in 1937. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zwart pannen zadel- en schilddak, opgetrokken uit gele baksteen op een plint van hardsteenplaten.
Volderstraat 37 (Tielt)
Half vrijstaand interbellumwoonhuis gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect Valère Lievens, uitgebreid met achterliggend bijgebouw in 1946.
Stationstraat 25 (Tielt)
Voormalige cinema "Movy" met café, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Bouwheer is Roger Lecat, meubelmaker uit Tielt, die voorheen reeds in het "Feestpaleis" cinema houdt. Heden theater "Malpertuis" met foyer, voorheen gevestigd in de kelder van het Gildhof. Het bouwplan toont onder meer het café aan de straatzijde, met achterliggend complex van de cinemazaal en tevens een schietbaan met liggende wip. In 1997 wordt de voorgevel gedeeltelijk aangepast en het interieur gerenoveerd naar ontwerp van het architectenbureau Claerhout (Sijsele).
Stationstraat 58 (Tielt)
Voormalige dokterswoning gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van Armand Vander Borgt-Notteboom, geneesheer uit Tielt. Naar verluidt is in de woning, naast een wachtzaal en praktijkruimte, tevens een sanatorium ingericht in een van de kamers. Vrij robuuste architectuur met invloed van zowel cottage- als art-decostijl. Oorspronkelijke tuinaanleg door Louis-Julien Breydel, nadien gewijzigd door René Pechère.
Paardestraat 51 (Pittem)
Woning met cottage-invloeden, in 1935 opgetrokken door gareelmaker Hendrik Dejonghe-Debie. In 1942 wordt onder leiding van de Tieltse architect V. Lievens een verdieping opgetrokken boven de werkplaats (tussen de deur en de garage).
Stationstraat 6 (Tielt)
Voormalig "Feestpaleis", een circa 1926 gerealiseerde verbouwing van de bestaande feestzaal "A Capella" (1920), beide naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Dit complex heeft oorspronkelijk een beeldbepalende straatgevel met uitgewerkte brede rondbogige frontonbekroning en haaks op de straat ingeplante zaal.
Goethalsplaats 8 (Meulebeke)
Half vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1949 als heropbouw van een vernield pand naar ontwerp van architect Valeir Lievens (Tielt) in opdracht van Robert Dusselier, handelaar en zoon van de bouwheer van nummer 5. Naar verluidt is het oudere pand tijdens de oorlog een verblijfplaats voor Duitse officiers, met een bunker in de tuin, thans verdwenen.
Tramstraat 1 (Tielt)
Handelspand met late modernistische inslag, herbouwd na oorlogsschade in 1940 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Dubbelhuis van drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met verzorgd metselwerk van lichtgele siersteen (parement bovenbouw en hoekfries) en bruine baksteen (pui begane grond en hoekpenanten). Rechthoekige muuropeningen met drie- of vierdelige vensters.
Sint-Michielstraat 1A-B (Tielt)
Hoekpand met modernistische inslag, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar Aimé Van Luchene. Voor de bouw van het woonhuis met grote tuin worden twee haakse volumes in L-vormige opstelling afgebroken. De uitvoering verschilt enigszins van het bouwplan, zie onder meer afgeronde hoekerker en verticaal traplicht boven de inkom.
Joos de ter Beerstlaan 31 (Pittem)
Voormalige "Mekanieke Weverij", in 1945 opgericht door Georges Desmet-Van Coillie en in 1948 vergroot aan achterzijde. In 1946 en in 1950 noteerde het kadaster kleinere uitbreidingen van de gebouwen.
Steenstraat 18 (Tielt)
Half vrijstaand woonhuis met invloed van modernistische stijl, gebouwd volgens kadaster in 1938 voor Georges Werniers, bediende uit Tielt, naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). In datzelfde jaar wordt het terrein aan de zuidoostzijde van de straat verkaveld.
Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927. De kerk met voorgeplaatste westtoren, die een reconstructie is van de 16de-eeuwse toren van Oud-Stuivekenskerke, is opgebouwd uit een pseudo-basilicaal schip van vier traveeën en een recht afgesloten koor van twee traveeën, met aansluitend onder andere doopkapel en sacristie. De geelbakstenen kerk is afgedekt door leien zadel- en schilddaken. Het ommuurde, rechthoekige kerkhof is toegankelijk via ijzeren poortjes met geometrisch motief, gevat tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. De graftekens dateren vanaf het einde van de 19de eeuw; er is ook een heldenhuldezerkje aanwezig.
Stationsstraat 77 (Aalter)
Rijhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), van 1906. Bakstenen gevel met elementen uit de "cottage"-stijl.
Sint-Michielstraat 38-40 (Tielt)
Samenstel van twee interbellumwoningen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar R. Dobbels, die tevens enkele jaren later het naastliggende pand nummer 42 laat optrekken naar ontwerp van dezelfde architect.
Aartrijkestraat 32 (Torhout)
Villa van 1938 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) zie bouwplan. Tuinmuurtjes vernieuwd, links van het huis, bewaarde betonnen pergola op bakstenen pijlers. Interbellumwoning met kenmerkend volumespel van grondplan, boven de kroonlijst doorgetrokken erkers en bedaking (blauwe mechanische pannen, nok met sierbollen), parement van gele sierbaksteen.
Tieltstraat 110 (Pittem)
Villa met regionalistische invloed, gebouwd in 1928 voor de weduwe van molenaar Ferdinand Baert-Vandeputte, die de "Torremolen" of "Baerts Molen" uitbaatte. De bouwaanvraag werd ingediend door zoon Leon Baert - Van Canneyt, het ontwerp is van de hand van architect V. Lievens uit Tielt.
Kauwstraat 29 (Pittem)
Villa "Zonnewende", zie naamplaat boven de deur, in 1929 gebouwd in opdracht van Robert Tavernier (zoon van brouwer Tavernier-Lison, zie nummer 31), naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lievens [online], https://id.erfgoed.net/personen/6821 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.