Persoon

Cassiman, Roger

ID
684
URI
https://id.erfgoed.net/personen/684

Beschrijving

Ninovenaar Roger Cassiman (1910-1989) behaalde het diploma van architect aan het Sint-Lucasinstituut van Molenbeek (De Vier Winden). Hij ontwierp onder andere de kerk van Lebeke (Outer) (1938-1951) en werkte als plaatselijk architect mee aan het Sint-Aloysiuscollege van Flor Van Reeth in Ninove (1938-1939). Ook na de Tweede Wereldoorlog bleef hij de huisarchitect van dit college.

bronnen

  • VAN DE PERRE D. 2009: De Van Reethvleugel van het Sint-Aloysiuscollege te Ninove, Het Land van Aalst, LXI : 3, 207-238


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein zonder nummer (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Zandbergenplein zonder nummer (Geraardsbergen)
Parochiekerk met ingebouwde gotische westtoren; een driebeukig schip van vier traveeën, in de 19de eeuw uitgebreid met één travee en een driezijdig gesloten koor van twee rechte traveeën. Omringend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur met verwerking van zandsteen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Oudegemse baan zonder nummer (Dendermonde)
Pseudobasilicale kerk opgetrokken uit zandsteen. De oudste delen van de kerk, kruisingstoren en deel van koor, klimmen vermoedelijk op tot de tweede helft van de 13de eeuw, meermaals vergroot. Driebeukig schip van vijf traveeën, uitspringend transept met ongelijke transeptarmen van één travee, driebeukig, vlak afgesloten koor en aangebouwde sacristie en berging aan de noordzijde, in de oksel van zuidbeuk en transeptarm, aangebouwd portaal.


Parochiekerk Sint-Antonius-van-Padua

Kerkstraat zonder nummer (Ninove)
Parochie gesticht in 1914. Kerk van 1941-1945 naar ontwerp van architect R. Cassiman uit Ninove.


Sint-Aloysiuscollege

Weggevoerdenstraat 55, 55A (Ninove)
Oorspronkelijk neogotisch schoolcomplex uit 1882-1883. Onder principaal Albert Steyaert werd in 1938-1939 een nieuwe dwarsvleugel met toneelzaal en kapel opgetrokken in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Flor Van Reeth.


Thema's

Ontwerper van

Sociale woonwijk Pollare