Emile Goethals behaalde in 1908 het diploma van ingenieur-architect aan de universiteit van Leuven en liep stage bij zijn vader, Jules Goethals (1855-1918). Hij huwde in 1911 met Maria Josepha Anna Cornelia Goemans uit Westmeerbeek. In 1918 volgde Goethals Vincent Lenertz (1864-1914) op in het atelier van de ‘grafische werken’ aan de Speciale Scholen voor Ingenieurs van de K.U.Leuven. Goethals was van 1930 tot 1951 hoogleraar in architecturale en stedenbouwkundige compositie, burgerlijke architectuur en bouwwetgeving. Goethals’ oeuvre, dat alle soorten opdrachten omvat, illustreert de principes die hij in zijn colleges uiteenzette als voorstander van een structurele aanwending van beton - getuige meerdere uitgaven daarover - maar gekant tegen avant-gardevernieuwingen zoals het Corbusiaanse plan libre of het zichtbare beton. Naast het Instituut voor Lichamelijke Opvoeding ontwierp Goethals voor de K.U.Leuven ook nog de Speciale Scholen voor Ingenieurs (cf. Thermotechnisch Instituut) en het Instituut voor Scheikunde (ontwerp 1949, ingewijd 1956).
Andere van zijn realisaties zijn onder meer een nu tot winkel omgevormd bankgebouw op de Bondgenotenlaan in Leuven (1922), de westelijke vleugel van de Abdij Keizersberg in Leuven (1927), de sokkel van het standbeeld van André Dumont op het Hogeschoolplein in Leuven (s.d.), een kasteeltje in neo-Vlaamse-Renaissancestijl in Westerlo (1928), en de Heilig Hartkerk met betonnen koepel in Antwerpen (1928-1930).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Naamsestraat 63 (Leuven)
Gegroepeerd rondom twee binnenplaatsen en toegankelijk vanuit de Naamsestraat via een imposante ingangspoort, resulteert dit homogene, overwegend in classicistische stijl opgevatte collegecomplex van de verbouwing in 1774-1776 van het oorspronkelijke 16de-17de-eeuwse Atrechtcollege.
Diksmuidestraat 22 (Ieper)
Bankgebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Emile Goethals van 1922. Bakstenen pilastergevel op sokkel van natuursteen.
Bondgenotenlaan 54 (Leuven)
Ruim pand opgericht als bankgebouw, met achtergevel uitziend in de Jan Stasstraat, naar ontwerp van architect ingenieur E. Goethals en vergund in 1922. Historiserende wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Lodewijk XV-stijl.
Ooststraat 17 (Roeselare)
Bankgebouw Crédit Anversois van 1924 naar ontwerp van Goethals. Diephuis met neobarok getinte klokgevel met twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Behouden opstand en detaillering op de bovenverdieping.
Harmoniestraat 144 (Antwerpen)
Burgerhuis in ingehouden art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer E. Van Roy, naar een ontwerp door Emile Goethals uit 1928. De woning Van Roy en hotel Mertens uit hetzelfde jaar aan de Jan Van Rijswijcklaan, behoren tot de weinige gekende Antwerpse realisaties van de ingenieur-architect uit Leuven.
Hogeschoolplein (Leuven)
Het standbeeld werd vervaardigd in brons, het staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen en is omgeven door een ovaal plantsoen.
Naamsestraat 61 (Leuven)
Opgetrokken in 1753-1755 in vroege Lodewijk XV-stijl, vertoont het college typologisch een karakteristieke configuratie met achteruit gelegen collegevleugel, ingeplant aan een rechthoekig voorplein met dienstgebouwen en van de straat afgesloten door een muur met toegangspoort.
Diestsevest 82 (Leuven)
In 1945 door E. Goethals ontworpen complex op U-vormige plattegrond, met een garage, toonzaal en magazijn op de begane grond en woonvertrekken op de verdiepingen.
Uitbreidingstraat 520, 524-526 (Antwerpen)
In 1911 ontwierp de Leuvense bouwmeester en ingenieur Emile Goethals een eclectisch ensemble van vier burgerhuizen in opdracht van aannemer van openbare werken L.G. Jansen-Van der Veeken.
Naamsevest 88 (Leuven)
Eclectisch dubbelhuis, in 1932 opgetrokken naar een ontwerp van ingenieur-architect E. Goethals op een verspringende rooilijn, voorafgegaan door een voortuintje met smeedijzeren tuinhek.
Lispannenlaan 4-6 (Knokke-Heist)
Twee-onder-één-kapvilla, gebouwd in de jaren 1930 naar ontwerp van Emile Goethals (Leuven). Art-decovormgeving: typische geveltoppen, blote baksteen met siermetselwerk. Geïncorporeerde garages in kelderverdieping.
Zeelstraat 6 (Leuven)
Breedhuis in baksteen en similisteen, handelspand van één travee en drie bouwlagen onder mansardedak, opgetrokken in 1920 naar ontwerp van architect Goethals.
Jan Van Rijswijcklaan 192 (Antwerpen)
Herenhuis in neo-Lodewijk XIV-stijl gebouwd in opdracht van ingenieur Albert Mertens, naar een ontwerp van de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals uit 1928. Mertens en Goethals waren beiden hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven.
Tiensevest 170 (Leuven)
Het herenhuis is op de bovenverdieping in een paneel 1921 gedateerd en werd door architect E. Goethals ontworpen als een breed, twee bouwlagen en zes traveeën tellend volume met enkelhuisopstand, onder zadelbedaking.
Bergstraat 124 (Heist-op-den-Berg)
Vrijstaand, onderkelderd hoekpand gebouwd als notariswoning, waarvoor bouwaanvraag van 1932 naar ontwerp van E. Goethals.
Justus Lipsiusstraat 2 (Leuven)
Rotondevormig opgevat hoekpand met de Leopoldstraat, waarvoor de bouwvergunning dateert van 1922.
Tervuursevest 101 (Leuven)
Het Instituut, opgericht op het einde van de jaren 1930, werd ontworpen door Emile Goethals, het is gevormd door een gymnasium, een conciërgewoning, een cafetaria en sportvelden.
Schapenstraat 37 (Leuven)
Instituut voor Scheikunde dat in 1949 in opdracht van de Katholieke Universiteit van Leuven door E. Goethals werd ontworpen.
de Merodedreef 128 (Westerlo)
Alleenstaand kasteel met neo-Vlaamse-renaissanse-inslag, opgetrokken circa 1929 naar ontwerp van E. Goethals en gelegen in omringend park.
Heide 39-41 (Hulshout)
Het huidige kasteel is in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, dat in de loop van de 19de eeuw een neoclassicistisch uitzicht heeft verkregen.
Mechelsestraat 202 (Leuven)
Gesitueerd aan de noordrand van de Leuvense binnenstad, maakt de Keizersberg deel uit van de zuidelijke heuvels van het Hageland die de stad ten noorden, van west naar oost, omringen en gekenmerkt zijn door steile hellingen en plateauvormige heuveltoppen.
Duinendreef 20-22, Meeuwendreef 17 (Knokke-Heist)
Driewoonst in cottagestijl gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Emile Goethals (Leuven).
Lange Beeldekensstraat 22 (Antwerpen)
Centraalbouw met polygonaal koepeldak in neoromaanse stijl, naar een ontwerp door de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals uit 1919-1920, opgetrokken in 1933-1934.
Kerkstraat (Herne)
Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen. Romaanse overblijfselen in het schip, meermaals verbouwd en gerestaureerd.
Kasteelpark Arenberg 40-41, 43-46 (Leuven)
Speciale Scholen voor Ingenieurs gebouwd tussen 1926 en 1931 naar ontwerp van Emile Goethals, gelegen in een historisch gelaagde site, laboratoria opgetrokken in functionele, industriële stijl, met verwijzingen naar het modernisme.
Erasme Ruelensvest 155 (Leuven)
Vrijstaande neotraditionele villa gebouwd in 1926-1927 en ontworpen door de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals, gelegen in een ruime ommuurde tuin met serre.
Jules Vandenbemptlaan 55 (Leuven)
De villa in regionalistische stijl, met opvallende neoclassicistische elementen, werd gebouwd in opdracht van professor P. Putzeys, met grote waarschijnlijkheid verbonden aan de Leuvense universiteit, en volgens een bouwaanvraag van 1931 naar ontwerp van de Leuvense ingenieur-architect Emile Goethals.
Petunialaan 12 (Knokke-Heist)
Villa in cottagestijl gebouwd naar ontwerp van architect Emile Goethals van 1934.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goethals [online], https://id.erfgoed.net/personen/7006 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.