Persoon

Smet-Verhas, Frans

ID
7007
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7007

Beschrijving

Architect Frans Smet, gehuwd met Sophia Verhas, nam vanaf 1887 de naam Smet-Verhas aan. Hij was één van de hoofdrolspelers van de art-nouveaubeweging in Antwerpen. Daarnaast realiseerde hij talrijke woningen in een rijke eclectische stijl of in de neo-Vlaamserenaissance-stijl, bouwstijlen die in de Belle Epoque zeer populair waren bij de burgerij. Zijn activiteiten als architect zijn gedocumenteerd vanaf begin jaren 1880 tot omstreeks 1910. Zijn zoon Arthur Smet (1886-1974), koos eveneens voor het beroep van architect en zal een leermeester worden van Renaat Braem.

  • Gegevens van Marcel Windey, maart 2016.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Art-nouveau-burgerhuis van Schroyens

Lange Van Ruusbroecstraat 135 (Antwerpen)
Deze burgerwoning met gevel in art nouveau werd in 1908 ontworpen door bouwmeester P.J. Schroyens, die de woning voor eigen rekening liet bouwen.


Burgerhuis in art-nouveaustijl

Oudekerkstraat 40 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Fél. Selderslachts-Clusman, naar een ontwerp toe te schrijven aan de architect Frans Smet-Verhas uit 1904. Tot het bouwproject behoort een kantoor en pakhuis voor de verf- en vernishandel van de bouwheer.


Burgerhuis in eclectische stijl

Anselmostraat 86 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1898. Opdrachtgever was Joseph Koefoed, een 'agent commercial' van Deense origine


Drie burgerhuizen waaronder Den Overvloed en Den Ooievaar

Cogels-Osylei 3-7 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie eclectische burgerhuizen werd in 1896 ontworpen door Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Eclectisch burgerhuis

Amerikalei 127 (Antwerpen)
Deze statige burgerwoning valt op door de rijk gedecoreerde, eclectische gevel. De woning werd in 1892 ontworpen door architect F. Smet-Verhas in opdracht van A. Falk.


Eclectisch burgerhuis

Olijftakstraat 19 (Antwerpen)
Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van A. Van Daelen, naar ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1893.


Eclectisch ensemble

Waterloostraat 20-24 (Antwerpen)
Groepsbebouwing in eclecticisme, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Frans Smet-Verhas.


Eclectisch hoekpand

Riemstraat 18-20 (Antwerpen)
Op de hoek van de Riem- en de Rivierstraat staat een opvallend eclectisch pand ontworpen in 1892 door architect Frans Smet Verhas. De architect signeerde het gebouw op de kraagsteen onder de toren.


Ensemble in art nouveau

Waterloostraat 14-18 (Antwerpen)
Groepsbebouwing in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1901, naar ontwerp van Frans Smet-Verhas.


Hotel Het Zuidkasteel

Bolivarplaats 2, Emiel Banningstraat 58, Gijzelaarsstraat 69 (Antwerpen)
Dit imposante eclectische hoekcomplex werd in 1882 ontworpen door architect François Smet in opdracht van aannemer Frederic Masson.


Jongensschool

Rolwagenstraat 73 (Antwerpen)
School gebouwd als jongensschool voor het vrij onderwijs, naar een ontwerp van 1898 van architect Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Kantoorgebouw Plouvier & Co

Minderbroedersrui 28 (Antwerpen)
Voormalig kantoorgebouw van de rederij Plouvier & Co, in meerdere fasen opgetrokken tussen 1922 en 1936, naar ontwerpen door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié. Plouvier & Co, een rederij actief in de binnenscheepvaart werd in 1895 opgericht door Prosper Plouvier.


Neoclassicistisch burgerhuis met kantoorgebouw

Frankrijklei 90, Tabakvest 13 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische burgerwoning met achterliggend kantoorgebouw in de Tabakvest 13, werd in 1872 ontworpen door Heliodore Leclef voor de koopman Ern. Walther. De woning is kenmerkend voor de bebouwing op de Frankrijklei in de jaren 1860 en 1870.


Neoclassicistisch ensemble

Bosduifstraat 17-21 (Antwerpen)
Dit ensemble van drie enkelhuizen in neoclassicistische stijl werd in 1895 ontworpen door bouwmeester Frans Smet-Verhas in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.


Neoclassicistisch ensemble van drie burgerhuizen

Brederodestraat 24-28 (Antwerpen)
Ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen met verzorgd afgewerkte bepleisterde en beschilderde lijstgevels.


Neorenaissance handelspand

Gentplaats 4, Jan van Gentstraat 2 (Antwerpen)
Dit gebouw werd rond 1884 gebouwd voor rekening van F. Hessels-Veraart. Voor het ontwerp koos hij Fr. Smet, de architect die twee jaar eerder instond voor het imposante Hotel Het Zuidkasteel op de Bolivarplaats.


Postkantoor met postmeesterswoning

Arendstraat 52 (Antwerpen)
In 1891 diende Louis Luyckx, dagelijks directeur van de Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises een bouwaanvraag in voor het bouwen van een postkantoor met woning voor de postmeester.


Sint-Andries

Nationalestraat 11 (Antwerpen)
Woon- en handelspand in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1880, herwerkt door de architect Lievin Van Opstal in 1882. De oorspronkelijke opdracht gold de nieuwe vestiging van Au Bon Marché van Hervé & Cie. Het project werd in 1882 overgenomen en voltooid door E. Van den Wyngaert.


Winkelhuis in eclectische stijl

Klapdorp 56 (Antwerpen)
Winkelhuis in eclectische stijl met neoclassicistische en art-nouveau-inslag, gebouwd naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1899. Van 1901 dateert de bouwaanvraag voor het uithangbord van de schoenwinkel “Le Lion de Flandres”.


Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Falconplein 5 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de bakker C. Taeymans, naar een ontwerp door de architect Frans Smet-Verhas uit 1894.


Woning De Slag van Waterloo

Waterloostraat 11 (Antwerpen)
Woning met werkplaats in hybride art nouveau, waarvoor bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van F. Smet-Verhas met verschillende elementen ontleend aan J. Bascourt.


Woningensemble De Vijf Werelddeelen

Plaatsnijdersstraat 1, Schildersstraat 2, 6 (Antwerpen)
Eén van de bekendste en meest sprekende art-nouveaupanden van Antwerpen. Het ensemble van vier woningen werd in 1901 ontworpen door architect F. Smet-Verhas.


Thema's

Ontwerper van

Jan van Gentstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smet-Verhas [online], https://id.erfgoed.net/personen/7007 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.