Architect en landmeter uit Leuven. Vader van de ingenieur-architect Robert Vandendael.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Jules Vandenbemptlaan 49 (Leuven)
Architectenwoning van de lokale bouwmeester en landmeter Frans Vandendael, ontworpen in 1929 in een neotraditionele bouwstijl.
Naamsestraat 100, 100A, Schapenstraat 41 (Leuven)
Complex en beeldbepalend gebouwenbestand waarvan aan Naamsestraat de oudste kern gevormd wordt door een aangepast, overwegend eind 18de-eeuws voormalig herenhuis met voorplein en 16de-eeuwse hoofdtoegang.
Onze-Lieve-Vrouwstraat 23 (Leuven)
Aan de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk palend breedhuis dat in 1938 naar de plannen van F. Vandendael voor professor J. Cardijn gebouwd werd.
Brusselsestraat 74 (Leuven)
Door F. Vandendael ontworpen diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen, met een gebroken puntgevel die op de begane grond voorzien is van een hardstenen pui met korfboogvormig uitstalraam.
Naamsestraat 137, 137A (Leuven)
Breedhuis met mogelijk begin 18de-eeuwse kern van zes traveeën en twee bouwlagen met een lijstgevel met zandkalkstenen plint, een deur met bovenlicht in een Lodewijk XVI-omlijsting en een rechthoekige poort met zandkalkstenen rechtstanden.
Herbert Hooverplein 12-14, 15-16 (Leuven)
Panden die een sobere historiserende wederopbouwarchitectuur vertegenwoordigen: drie bouwlagen hoog, met eclectische gevelopstanden die vaag en op geïnterpreteerde wijze refereren aan de 18de-eeuwse stijlen.
Oude Markt 30-31 (Leuven)
Twee in kern tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende breedhuizen van vier bouwlagen onder een doorlopend kunstleien zadeldak, met oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels in classicistische stijl die beide bekroond worden door een gevelbreed fronton met oculus.
Ramberg (Leuven)
Devotiesite met wandelpad voor de ommegang en volledig ommuurde, begroende en beboomde inrichting.
Jules Vandenbemptlaan 59-61 (Leuven)
De twee gekoppelde burgerwoningen in neotraditionele stijl werden opgericht voor Ed. Creteur en Goemans naar een ontwerp uit 1931 van de lokale bouwmeester en landmeter Frans Vandendael. Deze bouwmeester woonde iets verderop in dezelfde straat, op nummer 49. Een voorkeur voor traditionele architectuur is kenmerkend voor de woningen in het oeuvre van Vandendael en kenmerkt de twee ontwerpen in de Jules Vandenbemptlaan.
Oude Markt 29 (Leuven)
Handelshuis dat heden gevormd wordt door twee breedhuizen van elk drie traveeën en respectievelijk drie en vier bouwlagen onder een mansarde- en een zadeldak.
Naamsestraat 40 (Leuven)
Monumentaal complex met gesloten, rechthoekige aanleg opgetrokken in baksteen met rijkelijk gebruik van witte kalksteen -zandige kalksteen voor de 18de-eeuwse gedeelten- en in mindere mate van blauwe hardsteen. In de tuin staat een monumentale Japanse notenboom.
Tiensevest 100-102 (Leuven)
De panden werden in 1922 heropgebouwd in opdracht van de Gebroeders Vander Elst, eigenaars van de gelijknamige tabaksfabriek, sinds 1928 geïncorporeerd in de groep Tabacofina, waarvan de achterin gelegen bedrijfsgebouwen stelselmatig werden uitgebreid.
Leopold Vanderkelenstraat 12-14, 23 (Leuven)
Heropgebouwde winkel- woonpanden die stilistisch in mindere of meerdere mate geënt zijn op de 17de- begin 18de-eeuwse baroktendensen, vermengd met andere stijlkenmerken.
Tiensesteenweg 190 (Leuven)
De katholieke meisjesschool Sint-Augustinus werd op vraag van pastoor Rosier opgetrokken in 1913 naar een ontwerp van 1912 van architect Jean Dewit. Het eveneens geplande klooster werd pas in 1924 gebouwd door de zusters annonciaden. Het ontwerp dat Jean Dewit in 1912 maakte voor het klooster werd niet uitgevoerd. Er werd een nieuw ontwerp getekend door architect Frans Vandendael.
Misstraat 66 (Berlaar)
Moderne eenbeukige kerk met transept en rechthoekig koor, van 1934, naar afwijkend ontwerp van F. Vandendael.
Brabançonnestraat 97, 95A (Leuven)
Het klooster van de paters redemptoristen, gelegen in een grote tuin en begrensd door de Brabançonnestraat, de Dekenstraat en de achtermuur van de Centrale Gevangenis, werd vanaf 1924 onder leiding van de Leuvense architect Frans Vandendael opgetrokken.
Noormannenstraat 68 (Leuven)
Het complex wordt gevormd door een herhaaldelijk uitgebreide neogotische kloostervleugel, aanpalend een sobere modernistische kapel, een dwarsvleugel en recente paviljoenen met een dagverblijfcentrum, rusthuisflats en andere functies in de ruime tuin.
Havenkant 30-32, Stapelhuisstraat 4, 11-13 (Leuven)
Ensemble van woonhuis, molencomplex met silo, magazijn, machinekamer, zakkenkuiserij en schrijnwerkerij, grosso modo U-vormig ingeplant op een diep en schuin georiënteerd perceel.
Tiensesteenweg 270 (Leuven)
Het modernistische burgerhuis werd in 1932 opgetrokken in opdracht van J. Crombez naar een ontwerp van de architect Frans Vandendael. Vandendael was als gemeentelijk architect van Heverlee vooral gekend als ontwerper van verschillende woonwijken met tuinwijkkarakter, alsook van enkele meer regionalistisch geïnspireerde villa’s. Dit modernistische burgerhuis vormt, tot zover gekend, een zeldzaam ontwerp binnen het oeuvre van deze architect. Kenmerkend voor het modernistische ontwerp is de dynamische, horizontaal gelede gevelcompositie met verspringende gevelvlakken voorzien van grote vensterpartijen en het typerende materiaalgebruik met platte baksteen. De niet-conventionele planindeling van deze woning draagt bij tot het vooruitstrevende karakter van het woningontwerp.
Oostveldstraat (Eeklo)
Ingeplant op de hoek met de Kottemstraat, tegenover het domein Heldenpark. Plans van architect Lode Aerts (Sint-Niklaas), Jozef De Coninck (Eeklo) en Frans Vandendael (Heverlee), goedgekeurd in 1962. In 1964 bouw toegewezen aan aannemer Hilaire Ryserhove (Knesselare). Eerstesteenlegging door hulpbisschop Leo De Kesel op 3 juli 1965.
Tervuursesteenweg 92 (Leuven)
Parochiekerk in regionalistische stijl met neogotische reminiscenties van de wijk Terbank, naar een ontwerp door de architect Frans Vandendael. De driebeukige kerk met klokkentoren in baksteenbouw, werd opgetrokken vanaf 1953 en geconsacreerd in 1955.
Canadalaan 105 (Antwerpen)
Parochiekerk in modernistische stijl, in zijn huidige vorm in 1961 ontworpen door de architect René Van Steenbergen (senior), en opgetrokken in 1964-1967. Met een centrale ligging in de wijk Luchtbal, is het gebouw vrijstaand ingeplant op een plantsoen tussen de Canadalaan en de Noorderlaan, palend aan het tien jaar eerder gerealiseerde parochiecentrum.
O. L. Vrouwstraat (Mol)
Imposante kruisbasiliek met neoromaanse reminiscenties, naar ontwerp van F. Vandendael van 1928, met omringend grasplein.
Onze-Lieve-Vrouw-Voorplein 15A (Sint-Genesius-Rode)
Zaalkerk, toegankelijk via trappen en hellende vlakken uitgewerkt in breuksteen en voorzien van smeedijzeren leuningen, gebouwd tussen 1935 en 1936 naar ontwerp van Frans Vandendael.
Plaats (Pepingen)
Bakstenen constructie geaccentueerd door een hoge, slanke vierkante toren, in 1937 opgetrokken naar plannen van architect F. Vandendael in samenwerking met R. Lemaire.
Achterbos 66A (Mol)
Driebeukige kruisbasiliek van 1939, met neo-romaanse reminiscenties en voormalig omringend kerkhof, thans ten dele begraasd, ten dele geasfalteerd.
Sint-Geertruiabdij 10 (Leuven)
Gotisch kerkgebouw, gebouwd in het eerste kwart van de 13de eeuw tot het midden van de 16de eeuw. De kerk werd ernstig beschadigd tijdens een bombardement in 1944, waarna een ingrijpende reconstructie van de verwoeste delen van de kerk volgde.
Weeldestraat 88 (Ravels)
Georiënteerde gotische en neogotische kerk, opklimmend tot 15de of 16de eeuw, latere uitbreiding.
Wezerenstraat (Landen)
Gebouw van het basilicale type op trapezoïdaal grondplan; vier traveeën aan de oostzijde uitlopend op een vierkant koor en aan de zuidzijde gecantonneerd door een zware toren in overgangsstijl uit midden 13de eeuw.
Twaalf septemberstraat (Hechtel-Eksel)
Moderne kerk van 1938-39, naar ontwerp van architect F. Vandendael. De vierkante laatgotische oosttoren bevindt zich in de noordoostelijke hoek van de moderne kerk.
Kerkplein (Bocholt)
Gotische kruisbasiliek, waarvan de toren dateert van 1411 en het schip van 1476. De bouw van de kerk begon vroeger, want er bleef een pauselijke bul bewaard van 1390, waarin aangedrongen wordt op de snellere voltooiing van de kerk.
Mathieu de Layensplein (Leuven)
Monumentaal laatgotisch kerkgebouw, als voormalige kapittelkerk gelegen in het centrum van de stad. Begonnen in het eerste kwart van de 15de eeuw strekte de bouw zich uit tot halverwege de 16de eeuw, toen de werken aan de grootse westbouw werden opgegeven.
Kerkstraat 40 (Riemst)
Vroeg-gotische kerk te midden het kerkhof. De huidige plattegrond van de kerk beschrijft een vierbeukig schip met voorstaande westtoren, een traptorentje, een noordportaal en het oorspronkelijke koor.
Groenendaal (Bertem)
Maasromaanse kerk uit de 11de eeuw, typisch voorbeeld van de landelijke Ottoonse architectuur uit het voormalige prinsbisdom Luik. Omheen de kerk ligt het ommuurde kerkhof.
Sint-Willibrordusplein 2 (Heusden-Zolder)
Neoromaanse kruisbasiliek, van 1870-1875, naar ontwerp van architect F. Stappers met recente vergroting van 1956-1957, naar ontwerp van F. en R. Vandendael.
Trilpopulierenlaan 7-9 (Sint-Genesius-Rode)
Vrijstaande pastorie in cottagestijl, tweewoonst, uit 1930 naar ontwerp van Frans Vandendael.
Jozef Calasanzstraat 2-4, 2A (Mol)
Vrij monumentaal schoolcomplex opgericht in 1924 met rechts aangrenzend klooster van 1926, latere uitbreidingen.
Kollegestraat 15 (Geel)
Het Sint-Aloysiuscollege is gegroeid uit de Latijnse School die vanaf circa 1450 in Geel bestond.
Grote Markt 60 (Lier)
Oost-west georiënteerde kapel op rechthoekige plattegrond, onder leien zadeldak, voorzien van dakruiter met opengewerkte klokkentoren onder leien spits.
Heilige-Geeststraat (Lier)
Romaans-gotische kapel, vermoedelijk gebouwd circa 1225 als onderdeel van een grotere romaanse kerk ter vervanging van een houten bidplaats opgericht in 764 door Sint-Gummarus.
Argentiniëlaan 1-20, 49-50, 51, 60-73, Baltimorestraat 28-53, 54-60, Belfaststraat 1-24, 26-34, 39-45, Bostonstraat 1-32, 34-56, Bristolstraat 1-32, 33-41, Brooklynstraat 1-24, 25-27, Canadalaan 103-111, 130-176, 201-217, 218-247, 248-286, Cardiffstraat 1-30, 32-40, Chicagostraat 2-34, Columbiastraat 4-8, 110, 171-217, Doctor Decrolystraat 2, Dublinstraat 1-16, 17-25, 26-27, 28-52, Generaal Simondslaan 2-28, Glasgowstraat 1-40, 41-59, Grimsbystraat 2-8, 9-28, 30, Groenendaallaan 230-388, Havanastraat 2-12, Hondurasstraat 1-12, Liverpoollaan 1-16, 17-57, Manchesterlaan 1-9, 25-51, Montrealstraat 1-5, 6-7, 9-11, Noorderlaan 108, 120, 200-232, Perustraat 2-8, Philadelphiastraat 1-44, Quebecstraat 3, Santiagostraat 2, 21-35, Tampicoplein 2-16, Venezuelastraat 1-6 (Antwerpen)
Grootschalige sociale woonwijk ten noorden van Antwerpen, gelegen tussen de Noorderlaan , de vroegere kazerne S.B. Housmans in Havanastraat, de spoorlijn Antwerpen-Rotterdam en de Groenendaallaan.
Bronlaan 2-29, 30-48, Hoveniersdreef 74-92, Krommelaan 2-8, Leeuwerikenstraat 111-113, Pakenstraat 44-60, Parkdallaan 2-6, 7-36, 37-49, Withoflaan 1-4, 5-19 (Leuven)
Ensemble sociale woningen van eenzelfde typologie gebouwd tijdens de jaren 1950, meer bepaald de wijken Groenhof en Withof en een groepering sociale woningen aan de Bronlaan.
Kapucijnenvoer 34 (Leuven)
Rijwoning in wederopbouwstijl opgetrokken in 1924 naar een ontwerp van F. Vandendael.
Hertogstraat 175-201, Kerspelstraat 8-16, 50-58, Kriekenboslaan 1-44, 46-48, Saffranenbergstraat 1-19, Sparrendreef 2-8, 9-14, 15-23, Tereikenlaan 1-10, 11-17 (Leuven)
De tuinwijk Kriekenbos werd in 1953-1954 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van Heverlee. De ontwerpen werden in 1952 aangeleverd door de architect Frans Vandendael. De gebroeders Michiels uit Scherpenheuvel waren verantwoordelijk voor de groeninrichting van de wijk. Enkele verschillende typewoningen werden voorzien met als doel gezinnen van uiteenlopende grootte te kunnen huisvesten. De wijk telt 109 woningen die in een uniforme stijl, vrijstaand, per twee, per drie of per vier zijn gekoppeld als clusters op ruime groene percelen. Kenmerkend is de sobere bouwstijl, met de uniforme witgeschilderde bakstenen gevels, onder rode pannen zadel- en schilddaken. Deze uniformiteit en bijgevolg ensemblewaarde, is gecombineerd met de groene, open context de belangrijkste erfgoedwaarde binnen dit bouwkundig geheel.
Ferdinand Verbiestlaan 1-6, 8-17, 18, Goswin III-Laan 1-20, 21-29, Keibergstraat 10-44, Lievevrouweplein 1-8, 9-11, Populierenlaan 1-8, 9-11, 12-14, Priorijlaan 1-3, 4-21, Sint-Jansbergsesteenweg 13-83, Sint-Jorislaan 1-20, 21-23, Ter Elstlaan 1-14, 15-43 (Leuven)
Op een terrein van 10 hectaren tussen de Sint-Jansbergsesteenweg en de Keibergstraat werden vanaf 1955 240 woningen van diverse types opgetrokken in opdracht van het gemeentebestuur van Heverlee, voor de huisvesting van grote gezinnen. Samen vormden ze de tuinwijk Ter Elst, die in september 1958 werd ingehuldigd. De plannen voor de wijk werden in 1955 aangeleverd door de architect Frans Vandendael, de groenaanleg werd verzorgd door de tuinarchitecten gebroeders Michiels.
Jules Vandenbemptlaan 81 (Leuven)
Deze villa werd gebouwd voor Rosa Delrue naar een ontwerp uit 1934 van de Leuvense bouwmeester en landmeter Frans Vandendael en de Antwerpse architect Robert Van Averbeke. De samenwerking tussen beide architecten resulteerde in een ontwerp in gematigd modernisme.
Dekenstraat 3 (Leuven)
In 1920 in opdracht van de Gilde voor Ambachten en Neringen gebouwd naar ontwerp van J.F. Piscador.
Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.
Redingenstraat 16, 16B (Leuven)
Het oorspronkelijke weeshuis - in 1875 door E. Nève ontworpen in sober neogotische stijl - werd zwaar verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1957 herbouwd en vergroot naar ontwerp van F. Vandendael.
Jules Vandenbemptlaan 49 (Leuven)
Architectenwoning van de lokale bouwmeester en landmeter Frans Vandendael, ontworpen in 1929 in een neotraditionele bouwstijl.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vandendael [online], https://id.erfgoed.net/personen/7008 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.