Persoon

Clarysse, Jan August

ID
7012
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7012

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gemeenteschool

Beentjesstraat 9-11 (Deinze)
Gemeenteschool voor jongens, daterend van 1854 en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse, tevens ontwerper van de toen nieuw gebouwde parochiekerk van Poesele.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland

Gaverlandstraat 150 (Beveren)
De Onze-Lieve-Vrouw van Gaverlandkapel werd gebouwd in neogotische stijl in 1862 en vergroot in 1870 door priester-architect Jean Auguste Clarysse.


Klooster met Sint-Godelievekerk en vrije basisschool Sint-Godelieve

Watermolenwal 2-4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.


Orgel kerk Sint-Amandus

Wingene (Wingene)
Het huidig orgel is een instrument van J. Anneessens uit Menen, gebouwd in 1928.


Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Ruiselede)
Georiënteerde kerk hoofdzakelijk gerealiseerd in de 17de en 18de eeuw maar met enkele muurresten uit de romaanse periode en met uitbreiding en westtoren van 1872-1874. Aan de zuidzijde met parkaanleg en oorlogsmonument van 1923. Aan noordzijde met parking en beeld van het Heilig Hart opgericht in 1937.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht onder meer naar aanleiding van de bevolkingsexplosie in de tweede helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen met kerkhof

Wingenestraat zonder nummer (Aalter)
Parochiekerk, omringd door omhaagd kerkhof en gebouwd in 1850-51 naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Hallenkerk met driebeukig transeptloos schip van vier traveeën onder leien zadeldak met dakruiter, met polygonale koorafsluiting geflankeerd door driezijdige apsissen, sacristie en berging. Op het kerkhof staan manshoge kegelvormige taxusstruiken.


Parochiekerk Sint-Agnes

Stroomkesstraat 11 (Deinze)
Parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof, gebouwd in 1857 in neoromaanse stijl naar ontwerp van Jan August Clarysse ter vervanging van de oude bouwvallige en te klein geworden nog deels romaanse kerk.


Parochiekerk Sint-Bavo

Geraardsbergsesteenweg 133 (Melle)
Eenbeukige neogotische kruiskerk naar ontwerp van priester - architect Jan August Clarysse, gebouwd in 1854-1855 en ingeplant op een heuveltop met gedeeltelijk omringend en voornamelijk achterliggend kerkhof waar de oude parochiekerk was gelegen.


Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkhofstraat zonder nummer (Poperinge)
Georiënteerde kerk gelegen middenin een omhaagd kerkhof met Heilig Hartbeeld aan de zuidzijde. Begrensd ten noorden door de Warandebeek, ten zuiden door het Watouplein.


Parochiekerk Sint-Denijs

Dorpstraat 51 (Wichelen)
Architect-priester Jan August Clarysse, onderpastoor van Wingene, tekende in 1855 het ontwerp voor een nieuwe kerk. De oude parochiekerk werd in 1856 afgebroken. Iets meer centraal binnen hetzelfde kerkhof werd in 1856-1858 een driebeukige neogotische kerk gebouwd.


Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Poeseledorp 1A (Deinze)
Kerk heropgebouwd naar ontwerp van J.-A. Clarysse in 1850, voltooid in 1852 met omringend omhaagd kerkhof. Op het kerkhof voornamelijk graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode.


Parochiekerk Sint-Martinus

Marktplein 28 (Ardooie)
Georiënteerde kerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpsplein, omgeven door straatinfrastructuur ten noorden en westen en door parkeerruimte ten zuiden en oosten. De 16de-eeuwse toren werd als enig restant van de gotische kerk geïntegreerd in een nieuwbouw uit 1947-1949 naar een ontwerp van architect Impe.


Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis

Parkstraat 2A (Zottegem)
De neogotische parochiekerk werd van 1848 tot 1855 opgetrokken naar ontwerp van architect Jan-August Clarisse en is gelegen op een perceel met een leilindenrij.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenenparochie met tuin

Wingenestraat 3 (Aalter)
Pastorie, gelegen in grote tuin met bruine beuk aan de straat; gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse en in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher verhoogd met een bovenverdieping.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Clarysse [online] https://id.erfgoed.net/personen/7012 (Geraadpleegd op )