Persoon

Clarysse, Jan August

ID: 7012   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7012

Beschrijving

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis

Parkstraat 2A (Zottegem)
De neogotische parochiekerk werd van 1848 tot 1855 opgetrokken naar ontwerp van architect Jan-August Clarisse en is gelegen op een perceel met een leilindenrij.


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland

Gaverlandstraat 150 (Beveren)
De Onze-Lieve-Vrouw van Gaverlandkapel werd gebouwd in neogotische stijl in 1862 en vergroot in 1870 door priester-architect Jean Auguste Clarysse.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Sint-Hubrechtsstraat 33 (Roeselare)
Parochiekerk O.-L.-Vrouw Georiënteerde neogotische kerk van 1865, opgericht o.m. n.a.v. bevolkingsexplosie in XIX B. Oorspronkelijk n.o.v. pastoor-bouwmeester J.A. Clarysse. Bouw in 1867 stilgelegd omwille van financiële problemen. Halfopgetrokken kerk pas in 1876 voltooid o.l.v. stadsarchitect G. Charlier die wijzigingen aanbracht aan het oorspronkelijke plan. Kerk bijna volledig verwoest tijde


Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkhofstraat zonder nummer (Poperinge)
Georiënteerde kerk gelegen middenin een omhaagd kerkhof met Heilig Hartbeeld aan de noordzijde. Begrensd ten noorden door de Heidebeek, ten zuiden door het Watouplein.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen

Wingenestraat zonder nummer (Aalter)
Gebouwd in 1850-51 op grond ter beschikking gesteld door de familie Jullien - Van Cutsem naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Inwijding door mgr. Delebecque op 15 september 1851. Herstellings- en verbouwingswerken onder leiding van architect A. De Deken in de jaren 1950.


Pastorie

Wingenestraat 3 (Aalter)
Pastorie, gelegen in grote tuin met rode beuk aan de straat. Gebouwd in 1851 door Jan August Clarysse, in 1900 naar ontwerp van Jozef De Bosscher (Heusden) verhoogd met een bovenverdieping, in het derde kwart van de 20ste eeuw grondig gerestaureerd.


Gemeenteschool

Beentjesstraat 9, 11 (Deinze)
Voormalige gemeenteschool voor jongens, daterend van 1854 en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse, tevens ontwerper van de toen nieuw gebouwde parochiekerk van Poesele. Thans omgevormd tot woonhuis.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Poeseledorp 1A (Deinze)
Kerk met omringend kerkhof met hek tussen bakstenen pijlers met vaasbekroning naar ontwerp van architect 't Kindt (Nevele) van 1861.


Parochiekerk Sint-Bavo

Geraardsbergsesteenweg zonder nummer (Melle)
Ingeplant op een heuveltop in een binnenbocht van de steenweg, Gedeeltelijk omringend en voornamelijk achterliggend kerkhof waar de oude parochiekerk was gelegen, namelijk op het eind van een zijweg van de steenweg tegenover Kapellendries. Eenbeukige neogotische kruiskerk met naar het oosten georiënteerd koor.


Parochiekerk Sint-Agnes

Dentergemstraat zonder nummer (Deinze)
Ingeplant ten noorden van de Dentergemstraat met omringend ommuurd kerkhof; ten noorden in de kerkhofmuur de toegang naar de pastorie, bakstenen geplaveide paadjes leiden van de pastorie naar het kerkportaal en de sacristie.


Klooster met Sint-Godelievekerk en vrije basisschool Sint-Godelieve

Watermolenwal 2, 4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.


Parochiekerk Sint-Denijs

Dorpstraat 51 (Wichelen)
Dorpskerk ingeplant aan de noordoostelijke straatzijde. Tevens gelegen op de oude kerksite van Serskamp aan het bescheiden dorpsplein gevormd door een breder deel van de Dorpstraat. Het omliggende kerkhof paalt ten noordwesten zijdelings aan de Pastorijstraat.


Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom (1797-1884) en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse (1814-1873) uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune (1821-1894).


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Ruiselede)
Georiënteerde kerk hoofdzakelijk gerealiseerd in de 17de en 18de eeuw maar met enkele muurresten uit de romaanse periode en met uitbreiding en westtoren van 1872-1874. Aan de zuidzijde met parkaanleg en oorlogsmonument van 1923. Aan noordzijde met parking en beeld van het Heilig Hart opgericht in 1937.


Parochiekerk Sint-Martinus

Marktplein 28 (Ardooie)
Georiënteerde kerk, gelegen aan de noordzijde van het dorpsplein, omgeven door straatinfrastructuur ten noorden en westen en door parkeerruimte ten zuiden en oosten. De 16de-eeuwse toren werd als enig restant van de gotische kerk geïntegreerd in een nieuwbouw uit 1947-1949 naar een ontwerp van architect Impe.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Markt zonder nummer (Pittem)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen in zich draagt, met behoud van romaanse toren en noordmuur van het koor, aanpassing van schip in de 15de of 16de en van koor tevens in de 17de eeuw. Grootschalige verbouwing in het begin van de 20ste eeuw.


Orgel kerk Sint-Amandus

Wingene (Wingene)
Over orgels vóór 1858 zijn nagenoeg geen gegevens voorhanden. In 1854 (herbouw kerk) wordt het orgel gedemonteerd en heropgebouwd door Ch.L. van Houtte (Waregem). Nog in hetzelfde jaar vernieuwt Maximilien van Peteghem (Gent) het positief. In 1858-1859 wordt het instrument omgebouwd door orgelmaker Fr. Ureel (Krombeke); toezicht op de werken werd gehouden door priester-architect J.A. Clarysse, die van 1846 tot 1863 onderpastoor was in Wingene; in 1877 voert dezelfde Ureel (sinds 1866 in Poperinge gevestigd) nog nieuwe verbeteringswerken uit. Dit orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. Het huidig orgel is een instrument van J. Anneessens (Menen), gebouwd in 1928.