Persoon

Bureau, Theophile

ID: 7029   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7029

Beschrijving


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brugwachtershuis

Veerstraat 1 (Berlare)
Voormalig brugwachterhuis gebouwd door de gemeente Uitbergen in 1881. Ingeplant naast de Schelde ter hoogte van de verdwenen Scheldebrug opgericht in 1880 ter vervanging van het hier vanouds gelegen veer over de Schelde tussen Wichelen en Uitbergen.


Gemeentehuis van Kruishoutem

Markt 1 (Kruisem)
Oorspronkelijk gebouw van 1870-75 naar ontwerp van architect Theophile Bureau, opgetrokken in eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met links de raadzaal, rechts café en woning en vredegerecht op de bovenverdieping.


Gemeentehuis, onderwijzerswoning, gemeenteschool

Adegem-Dorp 28 (Maldegem)
Voormalig gemeentehuis en huis van de onderwijzer en erachter gelegen gemeenteschool, gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Theophile Bureau en onder leiding van aannemer C. Beert-Campens. Aan de straat gelegen gemeentehuis en voormalig schoolhuis. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Kasteel van Kervyn de Meerendré

Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Eind 17de eeuw door Louis Van(den)Hecke, erfachtig ontvanger van de kasselrij van Oudburg, gebouwd lusthuis, op de plaats van een "behuysde stede en brouwerije" (verdwenen in 1680-85).


Kasteel Verschaffelt

Kasteelstraat 3, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hof bouwkundige A. Verschaffelt. Kasteel en aanhorigheden in park met vijver aan de Molenbeek. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Gevelsteen naast keldervenster in rechter zijgevel met bouwjaar en -heer: "1869 / A. Verschaffelt-Hendriekx".


Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Hagie, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek.


Landhuis

Grote Markt 43 (Sint-Niklaas)
Landhuis, voormalige zetel van het hoofdcollege van het Land van Waas. Voorgevel in barokstijl, drie traveeën en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top van bak- en zandsteen; zandstenen cartouche met jaartal 1637 boven middenvenster..


OCMW Rustoord Sint-Elisabeth

Adegem-Dorp 26 (Maldegem)
Voormalig hospice en gemeentelijke meisjesschool, opgericht naar ontwerp van architect Th. Bureau in 1873, cf. twee herdenkingsstenen. Na de Tweede Wereldoorlog volledig vernieuwd, ook de kapel, met boven altaar schildering van Maria Tuypens en drie glasraampjes gedateerd van 1954.


Parochie- en bedevaartskerk Sint-Anna

Lindestraat 17 (Merelbeke)
Barokke plattelandskerk van baksteen en Balegemse zandsteen met eenvoudige plattegrond.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Baron Tibbautstraat zonder nummer (Berlare)
Kerkgebouw op straathoek met Kerkstraat, voorafgegaan door verhard plein gebruikt als parking. Verfraaid met Boerenkrijgmonument en herdenkingsmonument van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ten westen grenzend aan gemeentelijke begraafplaats.


Parochiekerk Sint-Petrus

Deinzestraat zonder nummer (Oudenaarde)
Neogotische kerk ingeplant op de splitsing met de Wortegemstraat in de as van de Beverestraat, met links het in 1921 vernieuwde klooster en voorpleintje met oorlogsmonument met voorstelling van een soldaat, opgericht in 1923. Nieuw kerkgebouw van 1872-1876 naar ontwerp van architect Th. Bureau ter vervanging van een vroegere Sint-Petruskerk gelegen op de plaats van het huidige kerkhof verderop in de straat, gesloopt in 1876.


Pastorie Sint-Machariusparochie

Lepelstraat 1 (Laarne)
Pastorie van de Sint-Machariusparochie, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14.07.2004, en naar ontwerp van de Gentse bouwmeester Théophile Bureau uit 1874. Vrijstaande onderkelderde pastorie op rechthoekige plattegrond met symmetrische gevelopstand en verhoogde begane grond in omringende grotendeels omhaagde pastorietuin.


School en onderwijzerswoning

Kleitkalseide 109 (Maldegem)
Aan de straat palend voormalig schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Haakse schoolvleugel van zes traveeën onder pannen zadeldak, in voor- en achterzijde verlicht door brede ramen met I-latei. In 1872 werd de school geopend naar ontwerp van architect Th. Bureau; uitgebreid tijdens het interbellum.


Thema's

Ontwerper van

Brugstraat