Persoon

De Vriendt, Jan Frans

ID
7042
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7042

Beschrijving

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


Kloosterkerk der paters franciscanen of recolletten

Oever 14 (Antwerpen)
Neogotische zaalkerk van het franciscanen- of recolettenklooster geopend in 1871, met een onregelmatige plattegrond te wijten aan de ligging van de kavel ten opzichte van de rooilijn. Gesloopt voor een rust- en verzorgingstehuis in 1981.


Neoclassicistisch hoekhuis met Madonna

Lange Leemstraat 78 (Antwerpen)
Hoekhuis met de Korte Leemstraat uit het derde kwart van de 19de eeuw, tegen de zijgevel een Onze-Lieve-Vrouwebeeld onder baldakijn opgericht in 1871.


Omleidingskanaal van de Nete en de Wandeling

Anton Bergmannlaan, Antwerpsestraat, Baron Opsomerlaan, Frederik Peltzerstraat, Gaslei, Kanunnik Davidlaan, Sluislaan, Spuilei, Stadsvest, Van Boeckellaan (Lier)
De afleidingsvaart of het omleidingskanaal van de Nete werd in 1860 gegraven ten westen van Lier. De afleidingsvaart wordt afgezoomd door een bebost talud of een bomenrij en het jaagpad.


Parochiekerk Heilige Familie en Sint-Corneel

Koxplein zonder nummer (Antwerpen)
Neogotische kerk met devotiekapel, kerkmeestershuis en pastorie, naar ontwerp van architect Frans Mertens, van 1906-1910.


Pastorie van de Sint-Antonius van Paduakerk

Paardenmarkt 109 (Antwerpen)
Pastorie in neotraditionele stijl naar een ontwerp door de architect Jules Bilmeyer uit 1908. Het gebouw kwam gelijktijdig tot stand met de aanpalende, eveneens door Bilmeyer ontworpen Sint-Antonius-van-Paduakerk uit 1906-1910.


Standbeeld De Boerenkrijg

Leopoldplein zonder nummer (Hasselt)
Standbeeld opgericht in 1898 ter nagedachtenis van de Boerenkrijger, op de locatie van de voormalige Scherdertoren. Het herdenkt de honderdste verjaardag van de slag te Hasselt in 1798.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: De Vriendt [online], https://id.erfgoed.net/personen/7042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.