Persoon

Vaerwyck, Raymond

ID
7048
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7048

Beschrijving

Raymond Vaerwyck is de zoon van Henri Vaerwyck-Suys. De kennis van zijn oeuvre is miniem. Wel is geweten dat zijn vader met hem heeft samengewerkt bij enkele projecten. Zo hebben zij, midden jaren dertig, twee villa’s ontworpen voor de concessie De Haan. Verder herstelden ze samen enkele religieuze bouwwerken in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Notariswoning

Land van Waaslaan 160 (Gent)
Deze driegevelwoning in art-decostijl is ontworpen in 1933 door architectenduo vader en zoon, Henri en Raymond Vaerwyck-Suys uit Sint-Amandsberg. De opdrachtgever was vrederechter en notaris Jozef Viaene.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Marktplein zonder nummer (Evergem)
Eerste parochiekerk vermoedelijk uit de 13de eeuw; meermaals vernield, hersteld en vergroot. In 1940 werd de kerk gedynamiteerd en hersteld, doch in 1951 werd de kerk met uitzondering van het koor afgebroken tot op 3 meter hoogte. In 1953 heropbouw naar ontwerp van architecten Henri Vaerwyck-Suys en Raymond Vaerwyck. Moderne bakstenen kerk van acht traveeën onder zadeldak met hoge vierkante westtoren.


Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Dorpsstraat 107 (Sint-Laureins)
Parochiekerk met omringend vergroend kerkhof, afgesloten met een ijzeren hek tussen gietijzeren zuiltjes, geplaatst in 1855. In 1947 werd een bronzen Heilig Hartbeeld geplaatst. Het oudste deel van de kerk, de toren, vertoont vroeggotische kenmerken opklimmend tot circa 1350-1400. Vergrotingswerken uitgevoerd in de jaren 1550; in de 18de en 19de eeuw vonden herstellingen plaats; restauratie in de periode 1890-1906 onder leiding van architect F. Van Wassenhove. Op het kerkhof staan 20ste-eeuwse graftekens opgesteld.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Middelburgse Kerkstraat zonder nummer (Maldegem)
Het kerkje van het basilicale type is opgetrokken in gotische en neogotische stijl. Koor, transept en toren van de huidige kerk dateren in kern nog uit de 15de eeuw met latere herstellingen; het schip uit het einde van de 19de eeuw en de neogotische aanpassingen van de oudere delen resulteerden in een homogeen geheel. De nieuwe westgevel uit eind 19de eeuw werd uitgevoerd in een sobere neogotische stijl.


Rijhuis ontworpen door H. en R. Vaerwyck

Adolf Baeyensstraat 5-9 (Gent)
Rijhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens opschrift in de natuurstenen aflijning van het uitspringend muurveld der toegang, naar ontwerp van bouwmeesters H. Vaerwyck-Suys en R. Vaerwyck. Bakstenen lijstgevel daterend uit tweede kwart van de 20ste eeuw en aansluitend bij de Nieuwe Zakelijkheid.


Villa Abri Sint-Hubert

Carlierlaan 3 (De Haan)
Villa in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept", gebouwd naar een ontwerp van 1935 van architecten H. Vaerwyck-Suys en R. Vaerwyck. Opschrift "ANNO DNI: 1936" op bas-reliëf van de centrale borstwering met huisnaam en Sint-Hubertusvoorstelling.


Villa Les Chardonnerets

Guido Gezellelaan 4 (De Haan)
Villa van 1934-1935 ontworpen door H. Vaerwyck-Suys en R. Vaerwijck (Gent), "bouwkundigen" (zie bouwplan). Puntvoorgevel gemarkeerd door terras en geopende erker van de middentravee. Kleurrijk versierde top met huisnaam en jaartal "1934" (zie plan) herleid tot witbeschilderde beraping.


Villa Ye Auld Wind Dial

Orteliuslaan 8 (De Haan)
Villa gesigneerd door architecten "VAERWYCK"; gebouwd in 1935 in de traditionele landelijke stijl, ter vervanging van een oudere villa.


Thema's

Ontwerper van

Distelstraat