Persoon

Vaerwyck, Raymond

ID: 7048   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7048

Beschrijving

Raymond Vaerwyck is de zoon van Henri Vaerwyck-Suys. De kennis van zijn oeuvre is miniem. Wel is geweten dat zijn vader met hem heeft samengewerkt bij enkele projecten. Zo hebben zij, midden jaren dertig, twee villa’s ontworpen voor de concessie De Haan. Verder herstelden ze samen enkele religieuze bouwwerken in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Notariswoning

Land van Waaslaan 160 (Gent)
Deze driegevelwoning in art-decostijl is ontworpen in 1933 door architectenduo vader en zoon, Henri en Raymond Vaerwyck-Suys uit Sint-Amandsberg. De opdrachtgever was vrederechter en notaris Jozef Viaene.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Marktplein zonder nummer (Evergem)
Eertijds met omringend kerkhof, ommuurd en omgracht. In 1894 werd het kerkhof verplaatst naar de Hospitaalstraat.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Dorpsstraat 107 (Sint-Laureins)
Ingeplant ten zuiden van de huidige Dorpsstraat, met omringend kerkhof, door een fraai ijzeren hek tussen gietijzeren zuiltjes, geplaatst in 1855, afgesloten aan de Dorpsstraat. Nog twee oude kerkwegels, vanaf de Dorpsstraat en de Leemweg leiden naar het schuin achterin ingeplante kerkgebouw.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Middelburgse Kerkstraat zonder nummer (Maldegem)
De parochiekerk Sint-Petrus en Paulus in gotische en neogotische stijl wordt omgeven door een ommuurd kerkhof.


Rijhuis ontworpen door H. en R. Vaerwyck

Adolf Baeyensstraat 5-9 (Gent)
Rijhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens opschrift in de natuurstenen aflijning van het uitspringend muurveld der toegang, naar ontwerp van bouwmeesters H. en R. Vaerwyck. Bakstenen lijstgevel daterend uit tweede kwart van de 20ste eeuw en aansluitend bij de Nieuwe Zakelijkheid.


Villa Abri Sint-Hubert

Carlierlaan 3 (De Haan)
Villa in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept", gebouwd naar een ontwerp van 1935 van architecten "H. en R. VAERWIJCK". Opschrift "ANNO DNI: 1936" op bas-reliëf van de centrale borstwering met huisnaam en Sint-Hubertusvoorstelling.


Villa Les Chardonnerets

Guido Gezellelaan 4 (De Haan)
Villa van 1934-1935 ontworpen door H. en R. Vaerwijck (Gent), "bouwkundigen" (zie bouwplan). Puntvoorgevel gemarkeerd door terras en geopende erker van de middentravee. Kleurrijk versierde top met huisnaam en jaartal "1934" (zie plan) herleid tot witbeschilderde beraping.


Villa Ye Auld Wind Dial

Orteliuslaan 8 (De Haan)
Villa gesigneerd door architecten "VAERWYCK"; gebouwd in 1935 in de traditionele landelijke stijl, ter vervanging van een oudere villa.


Thema's

Ontwerper van

Distelstraat