Persoon

Ridder in de Kroonorde Vaerwyck-Suys, Henri

ID: 7049   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7049

Beschrijving

Henri Vaerwyck huwde op 19/02/1906 Antonia Suys. Vanaf toen tekende hij zijn werk met Vaerwyck-Suys, vanwege mogelijke naamsverwarring met zijn oom Henri Vaerwyck (1850-1919). Na diens overlijden in 1919 ging Vaerwyck-Suys terug over naar het ondertekenen met Henri Vaerwyck.

Interessant hierbij is dat Valentin Vaerwyck, de zoon van Henri Vaerwyck, enkele projecten uitvoerde in samenwerking met zijn neef Henri Vaerwyck-Suys. Zowel Henri Vaerwyck als Henri Vaerwyck-Suys hebben bij het ontwerpen samengewerkt met hun zonen, respectievelijk Valentin en Raymond Vaerwyck.

Henri Vaerwyck-Suys was vooral actief in de jaren dertig en tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Hij hield zich vooral bezig met het uitbouwen en herstellen van religieuze architectuur. De weinige burgerlijke projecten die hij ondernam situeren zich afwisselend in een art-nouveaustijl en een meer zakelijke uitwerking. Hoewel zijn oeuvre volledig in Oost-Vlaanderen te situeren is, heeft hij samen met zijn zoon Raymond Vaerwyck twee villa’s ontworpen voor de concessie De Haan, midden jaren dertig.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Martinusplein zonder nummer (Zottegem)
Inplanting op een kleine heuvel; omringend kerkhof vervangen door geasfalteerd plein (parking en speelplein). Belangrijke kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de preromaanse tijd.


Burgerhuis ontworpen door Vaerwyck-Suys

Heernislaan 102 (Gent)
Art-nouveaugetint rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (pannen en leien) voorzien van oeil-de-boeuf in natuurstenen omlijsting, volgens archiefstukken van 1909 en naar onwerp van architect Vaerwyck-Suys.


Burgerhuis ontworpen door H. Vaerwyck-Suys

Franklin Rooseveltlaan 101 (Gent)
Onderkelderd burgerhuis van drie traveeën en vier bouwlagen, verbouwing in 1911 van neoclassicistische gevel van 1859, volgens opschrift in twee gevelstenen aan weerszijden van de deur naar ontwerp van architect H. Vaerwyck-Suys en geboortehuis van de dichter Ch. Van Lerberghe.


Ensemble van twee burgerhuizen

Adolf Baeyensstraat 70, 72 (Gent)
Art-nouveaugetint ensemble van drie bouwlagen en vier traveeën, drie rechtse traveeën. Onder zadeldak (linkerpoorttravee vlak afgedekt), uit begin 20ste eeuw. Volgens plintopschrift naar ontwerp van bouwkundige Vaerwyck-Suys.


Vijf appartementsgebouwen ontworpen door Vaerwyck-Suys

Land van Waaslaan 111, 113, 115, 117, 119, 121, 123, 125, 127, 129, 131 (Gent)
Deze eenheidsbebouwing van vijf appartementsgebouwen werd in 1927 in een zakelijke art-decostijl ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was Karel Bekaert – Van Loo, die zelf al een woning in de Land Van Waaslaan bezat.


Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat zonder nummer (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk, gewijd aan Sint-Hilarius, met in kern Romaanse kruisingstoren met deels ommuurd kerkhof gelegen in het uiterste westen van de gemeente, aan de rand van de moerassige weiden.


Parochiekerk Sint-Maurus

Oude Staatsbaan zonder nummer (Lievegem)
Zuidwest-georiënteerde kerk van het gehucht Beke achter rechthoekig voorplein, gebouwd volgens plannen van 1931 van architect H. Vaerwyck-Suys. Eerstesteenlegging op 5 juli 1932, afwerking in 1933 en inwijding op 21 juni 1933.


Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus

Doornzele Dries zonder nummer (Evergem)
Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus, gelegen midden de dries met ten westen voor de kerk, het kerkhof en achter het oostelijk koor, de pastorie van 1964.


Parochiekerk Sint-Barbara

Kanaalstraat zonder nummer (Evergem)
Moderne bakstenen kerk, opgetrokken in 1934-35 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck-Suys voor de in 1927 gestichte parochie van Rieme. Totale wederopbouw in 1953-55 na oorlogsschade van 1944, heringewijd in 1963.


Parochiekerk Sint-Eligius

Vosselaredorp 47A (Deinze)
Oudste vermelding, vermoedelijk van een houten kerk, in 1087. Oorspronkelijke stenen kerk opklimmend tot de 14de eeuw. Laatgotische driebeukige kruiskerk met een uitzonderlijk mooi achthoekig kruisingstorentje van Balegemse steen, vermoedelijk uit de 14de tot 15de eeuw.


Rustoord Sint-Jozef

Aveschoot 2 (Kaprijke)
Kloostercomplex bestaande uit twee parallelle vleugels, gebouwd in 1877 in opdracht van de Burgerlijke Godshuizen, bouw van een nieuwe kloosterkapel in 1906 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck. Oorspronkelijk was de voortuin afgesloten met ijzeren hekwerk.


Parochiekerk Alle Heiligen

Hoogstraat 2 (Zwalm)
Georiënteerde kerk met vierkante westelijke toren, acht ommegangkapelletjes van 1928-29, omgeven door een ommuurd voormalig kerkhof afgesloten met ijzeren toegangshek.


Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Balgerhoeke zonder nummer (Eeklo)
Oprichting van een zelfstandige parochie Balgerhoeke in 1902 en bouw van een voorlopige kapel en een huis voor de priester. In 1903 schonk Désiré Standaert bouwgrond voor de nieuwe parochiekerk. De plannen van architect Modeste De Noyette werden goedgekeurd in 1903. De bouw onder leiding van aannemer L. Verstraete startte in 1905 en was voltooid in 1906.


Hoekcomplex naar ontwerp van H. Vaerwyck-Suys

Marktstraat 63, 65 (Maldegem)
Hoekcomplex met de Schouwburgplaats op de nieuwe rooilijn bestaande uit een ensemble van twee woningen in Vlaamse regionalistische stijl opgelegd door de gemeente in het kader van de heraanleg en verbreding van het vroegere Boudewijn Lippensstraatje, thans Schouwburgplaats.


Schouwburg

Schouwburgplaats 3 (Maldegem)
Voormalige schouwburg, thans Openbare Bibliotheek. Aanvraag voor het bouwen van een schouwburg met herberg en woning ingediend door Leon De Lille op 4.10.1937 Oorspronkelijke plannen van architect Robert Hebb van Sint-Niklaas, zie gevelsteen in voorgevel met opschrift "Rob. Hebb Arch. '37", doch verplicht opgelegde voorgevel in "traditionele stijl" door de gemeente naar ontwerp van de Gentse architect Henri Vaerewijck-Suys.


Standbeeld van K.L. Ledeganck

Ledeganckplein zonder nummer (Eeklo)
Standbeeld van K. L. Ledeganck. Initiatief tot de oprichting van een standbeeld voor de Vlaamsgezinde dichter Karel Lodewijk Ledeganck (1805-1847) kwam er eerst van de Antwerpse vereniging "Vlaamsche Wacht" in 1889. Pas in 1894 richten vier gemeenteraadsleden uit Eeklo een "Ledeganckcomité" op met als doel een standbeeld op te richten binnen de stad.


Parochiekerk Sint-Macharius

Dorpsstraat zonder nummer (Laarne)
Beschermd als monument bij MB van 25.07.1942. Laatgotische hallenkerk centraal ingeplant op het dorpsplein, oorspronkelijk omringd door een ovaalvormig ommuurd kerkhof, gebruikelijk bij middeleeuwse dorpskerken.


Instituut Mariagaard

Oosterzelesteenweg 80 (Wetteren)
Voorheen Provinciale Middelbare Landbouwschool. In 1919 beslist de provincieraad van Oost-Vlaanderen twee landbouwscholen op te richten, één voor jongens, voorlopig ingericht in Melle en één voor meisjes in de gebouwen van het Casino in Gent.


Hoeve Koningshof

Oosterzelesteenweg 84 (Wetteren)
Voorheen omgrachte pachthoeve op de wijk Vantegem waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 14de eeuw, toen gekend als "Hof van Vantegem" eigendom van de graaf van Vlaanderen, Lodewijk van Male.


Proefhoeve

Oosterzelesteenweg 84, zonder nummer (Wetteren)
Proefhoeve, voorheen schoolhoeve van de Provinciale Middelbare Landbouwsschool voor jongens gebouwd op de historische site van het "Koningshof" in 1922 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck – Suys.


Villa Abri Sint-Hubert

Carlierlaan 3 (De Haan)
Villa in traditionele, landelijke stijl naar "Vlaams concept", gebouwd naar een ontwerp van 1935 van architecten "H. en R. VAERWIJCK". Opschrift "ANNO DNI: 1936" op bas-reliëf van de centrale borstwering met huisnaam en Sint-Hubertusvoorstelling.


Villa Les Chardonnerets

Guido Gezellelaan 4 (De Haan)
Villa van 1934-1935 ontworpen door H. en R. Vaerwijck (Gent), "bouwkundigen" (zie bouwplan). Puntvoorgevel gemarkeerd door terras en geopende erker van de middentravee. Kleurrijk versierde top met huisnaam en jaartal "1934" (zie plan) herleid tot witbeschilderde beraping.


Villa Ye Auld Wind Dial

Orteliuslaan 8 (De Haan)
Villa gesigneerd door architecten "VAERWYCK"; gebouwd in 1935 in de traditionele landelijke stijl, ter vervanging van een oudere villa.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 135 (Gent)
Deze burgerwoning in art-decostijl werd in 1924 ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was Theophiel Bekaert, ook vlakbij wonend in de Reginald Warnefordstraat 2.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 149 (Gent)
Dit ruime burgerhuis werd in 1929 in een art-decostijl ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 woonde. De opdrachtgever was Karel Bekaert – Van Loo, die zelf al een woning in de Land Van Waaslaan bezat. Bekaert had reeds in 1924 beroep gedaan op Vaerwyck-Suys voor het ontwerp van zijn woning in de Land Van Waaslaan 161; en in 1927 voor de vijf appartementsgebouwen in de Land Van Waaslaan 111-131.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 159 (Gent)
Dit burgerhuis werd in 1924 in art-decostijl ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was hoogleraar Arthur Claeys, die zelf ook vlakbij in de parallelle Reginald Warnefordstraat 38 in Sint-Amandsberg woonde.


Notariswoning

Land van Waaslaan 160 (Gent)
Deze driegevelwoning in art-decostijl is ontworpen in 1933 door architectenduo vader en zoon, Henri en Raymond Vaerwyck-Suys uit Sint-Amandsberg. De opdrachtgever was vrederechter en notaris Jozef Viaene.


Burgerhuis

Land van Waaslaan 161 (Gent)
Deze burgerwoning in neoclassicistische stijl werd in 1924 ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was handelaar Ch. J. Bekaert, eveneens in Sint-Amandsberg wonende, in de Meersstraat 2.


Appartementsgebouw

Land van Waaslaan 96, 98, 100, 102, 104, 106, 108 (Gent)
Dit appartementsgebouw met acht woongelegenheden werd in 1928 in sobere art-decostijl ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. Opdrachtgever was melkhandelaar Hippoliet Annaert, die in de Theophiel van Baisieuxstraat in Laken woonde.