Nieuwe Gentweg 89 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van circa 1620, opgetrokken als abdissenhuis van het klooster van Sint-Trudo, zie afbeelding bij Jan Beerblock (1796). "Kunstige Herstelling" van 1990-1996 naar ontwerp van architecten K. Lansoght en G. Vandenabeele (Brugge).
Peerdenstraat 8 (Brugge)
Breedhuis van drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen; nieuwe, klimmende dakkapel), met kern uit de eerste helft van de 14de eeuw. "Kunstige Herstelling" van 1999-2001 naar ontwerp van architecten K. Lansoght en G. Vandenabeele (Brugge): verwijderen van twee garagepoorten en herinrichten als woning.
Langestraat 44-50 (Brugge)
Oorspronkelijk breedhuis van dertien traveeën en twee bouwlagen onder aangepast zadeldak (Vlaamse pannen) van circa 1622. Volgens bouwvergunning van 1831 - splitsen in vier woongelegenheden - voorzien van een tudorboogpoort in de twee rechter traveeën. Nummer 44 grondig verbouwd in 1927. Huidig uitzicht van nummer 50 resultaat van restauratiewerken in 1995 naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge).
Oude Gentweg 126-130 (Brugge)
Dubbel breedhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, gebouwd in 1756 als woonplaats voor acht gezinnen ter vervanging van vier huisjes van één bouwlaag, zie C. de Custis (circa 1745); ontwerp van meestermetselaar-architect H. Bultynck (Brugge) en gebouwd met behulp van onder meer metselaar M. Madere, meester-timmerman E. Van Speybrouck en G. de Visch voor het smeedwerk.
Peterseliestraat 136-158 (Brugge)
Bestaande uit twaalf huisjes naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge). Fasegewijs tot stand gekomen in de loop van 1908. 1987-1990: consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect A. Schrauwen. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge) in 1996-2001.
Nieuwe Gentweg 100, Werkhuisstraat 1 (Brugge)
Oorspronkelijk monumentaal herenhuis van negen + drie traveeën en drie bouwlagen, in de loop van het eerste kwart van de 19de eeuw ontstaan na samenvoeging van drie diephuizen uit de 16de-17de eeuw.
Hoogstraat 4 (Brugge)
Classicistisch breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak (leien). Opgetrokken naar ontwerp van meester-metslaar E. Goddyn (Brugge) in opdracht van het bestuur van het Brugse Vrije.
Genthof 29 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het huidige uitzicht is het resultaat van het wijzigen in 1837 van een baroktopgevel van 1676 tot een lijstgevel.
Riddersstraat 14 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat).
O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid 4 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis, dubbelhuis op T-vormige plattegrond; zeven traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); vleugel uit de eerste helft van de 19de eeuw aan de straat en haaks hierop een 16de-17de-eeuwse vleugel aan de tuinzijde.
Biezenstraat 16 (Brugge)
Achter een recente garagepoort ligt een voormalig buitengoed, zogenaamd "Heester van Gerard de Groote", horend bij Koningin Elisabethlaan 20. Marcus Gerards (1562) tekende een deels omgracht huis met traptoren en aanleunend lager gebouwtje. Op een naïef plan uit de 17de eeuw is de woning afgebeeld ten midden van aspergebedden.
Ter Beke 1 (Brugge)
Restant van een in oorsprong zeker 18de-eeuwse hoeve die op een kaart van 1765 is afgebeeld als een deels omwalde boerderij bestaande uit twee onderdelen en gelegen rechtover de toenmalige parochiekerk van Sint-Michiels.
Carmersstraat 2 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk vier/drie en twee + zes traveeën en twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen). De sterk verweerde natuurstenen gevelsteen verwijst naar vroegere functie als brouwerij.
Engelsestraat 4 (Brugge)
Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Aanpassen van benedenvensters en vervangen van houtwerk in de loop van de 19de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1977 naar ontwerp van architect G. Vandenabeele (Brugge), onder meer ook kleurstelling op basis van sporen.
Koningstraat 9 (Brugge)
Enkelhuis met achtergevel en bijhorende afsluitingsmuur met eigentijdse deur aan de Engelsestraat leidend naar een binnenkoer. Drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw.
Eekhoutstraat 42 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit 16de-17de eeuw. Tot het inbrengen van de bewaarde deur in de linker traveee vormde het één pand met nummer 44. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architect Vandewalle (Brugge).
Ganzenstraat 61 (Brugge)
Bewaarde kern uit de 16de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen voor hoekblokken waarboven Mariabeeld met Kind. In de loop van de 19de eeuw aangepaste rechthoekige muuropeningen.
Spiegelrei 21 (Brugge)
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaartal 1672 aangebracht in de geveltop door middel van naar voorspringende zandsteen.
Twijnstraat 13 (Brugge)
Huis met in 1839 verbouwde voorpuntgevel. Oude 13de-eeuwse kern in de loop van de 14de eeuw verbouwd: onder meer toevoegen van bouwvolume links met trappenhuis. 1999: "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoght en G. Vandenabeele (Brugge).
Baron Ruzettelaan 183-185 (Brugge)
Huizen van circa 1900, gebouwd volgens spiegelbeeldschema. Oranjebakstenen gevels met bijna gevelbrede puntgevel boven een arduinen plint. Gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden, ontlastingsbogen en sierpanelen op de borstwering.
Spinolarei 2 (Brugge)
Complex bestaande uit een voorhuis, een achterhuis - de eigenlijke Patience - die zich achter het huis nummer 3 bevindt, toegankelijk via een ronde traptoren, en een bijgebouw aan de Boudewijn Ostenstraat.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vandenabeele [online], https://id.erfgoed.net/personen/7053 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.