Persoon

Carpentier, Omer

ID
7065
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7065

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bankgebouw

Grote Markt 19, Vlamingstraat 1-3 (Poperinge)
Zichtbepalend bankgebouw op de hoek van de Vlaming- en Gasthuisstraat. Het pand is gebouwd in late art-decostijl uit de jaren 1930 en naar verluidt naar ontwerp van architect O. Carpentier uit Poperinge.


Burgerhuis

Zuid-Australiëlaan 2 (Lier)
Rijhuis van 1936 naar ontwerp van O. Carpentier, met verdiepte boventravee en tweezijdig uitspringende vensters.


Burgerhuis

Gasthuisstraat 37 (Poperinge)
Heden enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met drie dakkapellen. Huidig uitzicht naar ontwerp van architect O. Carpentier (Poperinge) van 1939, verwijzend naar de oorspronkelijke bouwtrant van de oude kern van 1779.


Burgerhuis gedateerd ANN0 1925

Maloulaan 16 (Ieper)
Ontwerp van architect O. Carpentier (Poperinge) van 1925, als imitatieve variante op de lokale renaissancestijl.


Burgerhuizen

Grote Markt 36-39 (Poperinge)
Nummer 36: neogotisch burgerhuis dat dateert van kort na 1908. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een onderbroken zadeldak met leien. Nummers 37, 38, 39 in aansluitende, weliswaar vereenvoudigde bouwtrant.


Eclectische villa jaren 1930

Bruggestraat 124 (Poperinge)
Eclectische villa uit de jaren 1930, naar verluidt naar ontwerp van architect O. Carpentier uit Poperinge.


Handelspand van 1933

Gentsestraat 19 (Harelbeke)
Imposant handelspand van 1933 op de hoek met de Toekomststraat met ruime, ommuurde tuin en autobergplaats aan de zijstraat.


Herberg A la fabrique

Grote Markt 15 (Poperinge)
Herberg volgens het opschrift genaamd 'A la fabrique', op de hoek rechts bij de Garenstraat. De benaming is ontleend aan de tabaksfabriek die vroeger gesitueerd was in dit straatje. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen, uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw.


Landhuis Zweerdhof met kapel

Krombeekseweg 28-30, 30A (Poperinge)
Landhuis 'Zweerdhof' daterend van 1922 met omgevende grastuin. Ten noordwesten ligt een voormalige kleine hopast uit het laatste kwart van de 19de eeuw, heden een woonhuis. Aan de straatkant bevindt zich een wegkapel (1922) met daarachter een promenade onder leirozelaars tot aan het landhuis.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Casselstraat zonder nummer (Poperinge)
Gotische, bakstenen hallenkerk met rijzige westtoren die het stadsbeeld domineert. De kerk dateert uit het einde van de 13de en de 14de eeuw, en sluit door het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen aan bij de typische baksteengotiek van de kuststreek. Ze is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg.


Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Janskruisstraat zonder nummer (Poperinge)
Georiënteerde gotische kerk uit eind 13de-15de eeuw, gelegen aan de oostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg. Gelegen tussen de huidige Sint-Janskruisstraat, de Valkestraat, de Bruggestraat en de Ieperstraat. De oudste vermelding dateert van 1290. Het bouwschema wijkt enigszins af van de andere Poperingse gotische kerken, maar het bouwmateriaal en de 'architectonische versieringen' zijn echter hetzelfde.


Stadswoning

Gasthuisstraat 38 (Poperinge)
Rijhuis met late inslag van de Art Decostijl, naar verluidt naar ontwerp van architect O. Carpentier uit de jaren 1930. Enkelhuis van één travee links + een smallere deurtravee rechts en drie bouwlagen, onder meer een dakverdieping, onder een leien zadeldak.


Tweegezinswoning

Ieperstraat 206-208 (Poperinge)
Tweegezinswoning naar verluidt naar ontwerp van architect 0. Carpentier uit Poperinge, uit de jaren 1930.


Villa

Ieperstraat 204 (Poperinge)
Villa, met invloeden van de art decostijl, vermoedelijk naar ontwerp van architect 0. Carpentier uit Poperinge, uit de jaren 1930.


Winkelhuis

Ieperstraat 40 (Poperinge)
Winkelhuis met modernistische inslag, naar verluidt naar ontwerp van architect O. Carpentier uit Poperinge uit de jaren 1930.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Carpentier [online] https://id.erfgoed.net/personen/7065 (Geraadpleegd op )