Persoon

Van Mossevelde, Ivan A.L.J.

ID: 7069   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7069

Beschrijving

Ivan Van Mossevelde studeerde af als architect aan Sint-Lucas in Gent in 1962.

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 192.
  • VAN DE PERRE D. 2003: Op de grens van twee werelden: beeld van het architectuuronderwijs aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in de periode 1919-1965/1974, Gent, 180.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedrijfsgebouw van de Kortrijkse Katoenspinnerij

Keizersstraat 54 (Harelbeke)
Bedrijfsgebouw van de Kortrijkse Katoenspinnerij gebouwd in 1973-1974 naar het ontwerp van architect Ivan Van Mossevelde. Rotor- of "open end" katoenspinnerij.


Dokterspraktijk ontworpen door I. Van Mossevelde

Hertstraat 6A (Gent)
Dokterspraktijk volgens de bouwaanvraag van 1972 opgericht naar ontwerp van architect Ivan Van Mossevelde in opdracht van dokter Jacques Coupez. Modernistische betonarchitectuur van twee bouwlagen onder een plat dak. Het gebouw is kenmerkend voor het brutalisme door het ruwe onbeklede beton.


Villa Cools met kinesistenpraktijk

Frans Halslaan 7 (Gent)
Villa, oorspronkelijk met praktijk voor kinesitherapie en zwembad, naar ontwerp van het 'Studiebureel voor architektuur en stedenbouw I. Van Mossevelde en P. Nelis' uit februari 1970 en opgetrokken in opdracht van G. Cools. Het pand is een zeldzaam voorbeeld van brutalistische architectuur, met twee bouwlagen onder een plat dak. De dynamisch uitgewerkte, betonnen bovenbouw in zichtbeton met veel in- en uitsprongen, balkons en terrassen en smalle bandvensters, lijkt te zweven boven de bakstenen sokkel, waaraan enkele vrijstaande muren ontspruiten, die patio's, een binnentuin en het zwembad omarmen.


Villa David-Coene

Sierheesterlaan 20 (Gent)
Architect Van Mossevelde ontwierp in 1975 de woning voor de familie David – Coene in een innoverende laat-modernistische stijl met brutalistische elementen. De villa werd opgetrokken in zandkleurige Scheldesteen in halfsteens verband onder plat dak. Kenmerkend is het verzorgde parement in metselwerk met afwisseling van rechte en afgeronde hoeken, en het erg monolithische en gesloten karakter van het volume aan de straatzijde.


Villa naar ontwerp van Ivan Van Mossevelde

Warandedreef 13 (Sint-Martens-Latem)
Ruime betonnen villa van 1970, gebouwd door architect Ivan Van Mossevelde voor kunstverzamelaar Roger Matthys-Colle.


Villa Van Wynsberghe

Geo Verbancklaan 1 (Gent)
Architect Van Mossevelde ontwierp volgens een bouwaanvraag van 1974 op een ruim, zuidelijk georiënteerd perceel in een residentiële verkaveling een woning voor de familie Van Wijnsberghe in een innoverende laat-modernistische stijl met brutalistische elementen. De villa werd opgetrokken in bruin-zandkleurige baksteen in halfsteens verband onder plat dak. Kenmerkend in het werk van architect Van Mossevelde is het gesloten, vrij monolithische karakter aan de buitenzijde van de villa.


Thema's

Ontwerper van

Wijngaard