Persoon

Courtens, Alfred

ID: 7120   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7120

Beschrijving

Alfred Courtens (Sint-Joost-ten-Node, 1889 – 1967) was afkomstig uit een kunstenaarsfamilie. Hij begon aan de Academie te Brussel als leerling van Charles Van der Stappen. Hij volgde tevens een opleiding bij Thomas Vinçotte aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1913 won hij de Prijs Godecharle met ‘Le Caprice’.

Hij werd leraar aan de Academie van Dendermonde. In 1923 werd hij te Parijs benoemd tot ‘Chevalier de la Légion d’Honneur’ en werd hij lid van de ‘Société Nationale des Beaux-Arts’. In België werd hij Ridder in de Leopoldsorde en Officier in de Kroonorde.

Courtens ontwierp naast bustes, portretten en kleinere beelden vooral monumentale klassieke beelden met simpele lijnen en zonder overbodige details. Tot zijn belangrijkste werken worden o.m. gerekend: het beeld ter ere van Leopold II te Oostende, het Ruiterstandbeeld van Albert I op de Kunstberg te Brussel, het beeld ter ere van Koningin Elisabeth te Eysden, het beeld voor Luitenant-generaal Jacques te Diksmuide, het beeld voor het Belgische en Franse leger te Virton, het Leiemonument in Kortrijk en andere oorlogsgedenktekens o.m. te La Louvière, Sint-Gillis-Waas en Arendonk.

Bron: Beschermingsdossier DW002447, Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bogenbrug De Drie Gapers en ruiterstandbeeld van koning Leopold II

Zeedijk zonder nummer (Oostende)
* Zeedijk z.nr. <italic>De Drie Gapers</italic>, bogenbrug als verbinding tussen de gaanderij van 1955 en de Koninklijke Gaanderijen; toegang tot de Koninginnelaan. Aan zeezijde, *<italic>bronzen ruiterstandbeeld </italic>van Leopold II naar ontwerp van beeldhouwer Alfred (beeld) en zijn broer Antoine (sokkel) Courtens, ingehuldigd in 1931. Beschermd bij K.B. van 22/09/1981.Geflankeerd doo


Oorlogsmonument

Vrijheid zonder nummer (Arendonk)
Monument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen, ingehuldigd op 7/9/1919.


Oorlogsmonument met Luikse gedenksteen

Koning Albertpark zonder nummer (Kortrijk)
Centraal in park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine i.s.m. beeldhouwer A. Courtens. Eerste steenlegging in 1954, inhuldiging in 1957. Vormt herinnering aan Leieslag van mei 1940.


Oorlogsmonument ontworpen door Alfred Courtens

Kerkstraat zonder nummer (Sint-Gillis-Waas)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sint-Gillis-Waas. Sterk beeldbepalend gelegen in het dorpscentrum, aan de hoofdstraat van het dorp. Met de rug gericht naar het ingangsportaal van de Sint-Egidiuskerk.


Standbeeld Peter Benoit

Stationsstraat zonder nummer (Harelbeke)
Standbeeld van Peter Benoit (1834-1901) geplaatst aan de ingang van het stadspark. Het beeld is van de hand van beeldhouwer Alfred Courtens en wordt in 1951 ingehuldigd ter ere van de vijftigste verjaardag van het overlijden van de musicus.


Standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude

Grote Markt zonder nummer (Diksmuide)
Grote Markt z.nr. Oorlogsgedenkteken/ Standbeeld voor Generaal Jacques de Dixmude. Gedenkteken in 1930 opgericht voor de vertoonde heldenmoed van Generaal Baron Alphonse Jacques de Dixmude (Stavelot, 1858-Brussel, 1928). Onthulling op 7 september 1930 in aanwezigheid van prins Leopold en minister Charles de Broqueville. Jacques de Dixmude was bevelhebber van het 12de Linie


Thema's