Alfred Courtens (Sint-Joost-ten-Node, 1889 – 1967) was afkomstig uit een kunstenaarsfamilie. Hij begon aan de Academie te Brussel als leerling van Charles Van der Stappen. Hij volgde tevens een opleiding bij Thomas Vinçotte aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1913 won hij de Prijs Godecharle met ‘Le Caprice’.
Hij werd leraar aan de Academie van Dendermonde. In 1923 werd hij te Parijs benoemd tot ‘Chevalier de la Légion d’Honneur’ en werd hij lid van de ‘Société Nationale des Beaux-Arts’. In België werd hij Ridder in de Leopoldsorde en Officier in de Kroonorde.
Courtens ontwierp naast bustes, portretten en kleinere beelden vooral monumentale klassieke beelden met simpele lijnen en zonder overbodige details. Tot zijn belangrijkste werken worden o.m. gerekend: het beeld ter ere van Leopold II te Oostende, het Ruiterstandbeeld van Albert I op de Kunstberg te Brussel, het beeld ter ere van Koningin Elisabeth te Eysden, het beeld voor Luitenant-generaal Jacques te Diksmuide, het beeld voor het Belgische en Franse leger te Virton, het Leiemonument in Kortrijk en andere oorlogsgedenktekens o.m. te La Louvière, Sint-Gillis-Waas en Arendonk.
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002427, Oorlogsgedenktekens te Diksmuide (DECOODT H., 2008)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Koning Boudewijnpromenade (Oostende)
De Drie Gapers, bogenbrug als verbinding tussen de gaanderij van 1955 en de Koninklijke Gaanderijen; toegang tot de Koninginnelaan. Aan zeezijde, bronzen ruiterstandbeeld van Leopold II naar ontwerp van beeldhouwer Alfred (beeld) en zijn broer Antoine (sokkel) Courtens, ingehuldigd in 1931.
Burgemeester Nolfstraat 10A (Kortrijk)
GERECHTSHOF van 1958 naar ontwerp van ingenieur-architect J. Verbeke en architect E. De Schrijver in samenwerking met beeldhouwers Alfred Courtens en Alphonse De Wispelaere ter vervanging van justitiepaleis van 1875, volledig uitgebrand in 1946. Neoclassicistische stijl met accent op monumentaliteit, onder meer door aanwenden van pilasters en beelden.
Brugsestraat (Kortrijk)
Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon.
Koning Albertpark (Kortrijk)
Centraal in een park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine in samenwerking met beeldhouwer Alfred Courtens. Het gedenkteken ter herinnering aan de Slag aan de Leie in mei 1940, werd ingehuldigd in 1957. Vlakbij staat een gedenksteen van Luikse oud-strijders.
Vrijheid (Arendonk)
Monument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen, ingehuldigd op 7/9/1919.
Kerkstraat (Sint-Gillis-Waas)
Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Sint-Gillis-Waas. Sterk beeldbepalend gelegen in het dorpscentrum, aan de hoofdstraat van het dorp. Met de rug gericht naar het ingangsportaal van de Sint-Egidiuskerk.
Franz Courtensstraat (Dendermonde)
Beeld van de uit Dendermonde afkomstige kunstschilder Franz Courtens, in 1950 opgericht in een groen perkje ten oosten van de haven, tussen de Schelde- en de Denderbrug. Het standbeeld werd in de loop der jaren twee maal omwille van wegwerkzaamheden afgebroken en kreeg na vele jaren een plaats nabij het geboortehuis van Franz Courtens, in de naar hem genoemde straat. Bronzen beeld ontworpen door de derde zoon van Franz Courtens, beeldhouwer Alfred Courtens.
Stationsstraat (Harelbeke)
Standbeeld van Peter Benoit (1834-1901) geplaatst aan de ingang van het stadspark. Het beeld is van de hand van beeldhouwer Alfred Courtens en wordt in 1951 ingehuldigd ter ere van de vijftigste verjaardag van het overlijden van de musicus.
Grote Markt (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken met standbeeld voor Generaal Baron Alphonse Jacques de Dixmude, opgericht in 1930 naar ontwerp van Alfred en Antoine Courtens.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Courtens [online], https://id.erfgoed.net/personen/7120 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.