Persoon

Rotsaert, Octave

ID
7124
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7124

Beschrijving

Octave Rotsaert (Brugge, 1885 – 1964) had opleiding genoten aan de Brugse academie en nadien bij Thomas Vinçotte aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar hij verschillende prijzen behaalde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger. Hij verbleef lange tijd aan het front, waarna hij in Port-Villez (Normandië) aangesteld werd als leraar 'Kunst voor invalide soldaten'. Hij realiseerde er onder meer een standbeeld van koning Albert I, en tekende naar verluidt de kartons voor de glas-in-loodramen van de kerk Saint-Ouen te Bennecourt. Rond 1925 kwam Rotsaert terug naar Brugge. In 1929 werd hij laureaut van de Prijs voor Beeldhouwkunst van de provincie West-Vlaanderen. Behalve beeldhouwer was hij tussen 1932 en 1951 leraar beeldhouwen en ontleedkunde aan de stedelijke academie te Brugge. Rotsaert was lid van de Provinciale Commissie voor Schone Kunsten van de Provincie West-Vlaanderen. Rotsaert vervaardigde een aantal sterk realistische beelden, zoals het Pax-beeld (1924), in 1947 in brons gegoten en geplaatst bij het oude Sint-Janshospitaal. Verder realiseerde hij verschillende oorlogsgedenktekens, waaronder het ruiterstandbeeld voor Koning Albert, de bizons bij de Canadabrug en het oorlogsgedenkteken van de Tweede Wereldoorlog op de stedelijke begraafplaats van Brugge. Daarnaast vervaardigde hij ook veel kinderportretten. Hij was tenslotte een verdienstelijk tekenaar (sanguine, conté, potlood en houtskool) en kunstschilder van landschappen en portretten.

Over Rotsaert schrijft Johan Van Schoorhove: "Zijn opvoeding en schoolvorming staan borg voor zijn technische vaardigheid, die hij met soepelheid en gevoel, klassiek en gestyleerd weet aan te wenden". Robert De Laere schrijft: "Elke realizatie van hem is een stuk leven, een emotie vereeuwigd in de klassieke stijl, met een voornaamheid van vorm en van lijn die onbewust aan de Griekse oudheid doet denken. Hij beschikte over een degelijke, hoog geschoolde vakkennis, en een grote technische vaardigheid, die vooral tot uiting kwam in zijn monumentale werken". De Laere besluit: "Octave Rotsaert was een uitzonderlijk begaafd kunstbeeldhouwer, die het ongeluk had in Brugge te leven en te werken, en er toch in geslaagd is, op hoog Belgisch niveau te presteren." .

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002456, Oorlogsgedenktekens van beide Wereldoorlogen in Vlaanderen – Brugge (DECOODT H. 2010).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Canadabrug met bronzen bizonbeelden

Leopold I-laan (Brugge)
Brug met twee bronzen bizons, gerealiseerd door de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert in opdracht van de Stad Brugge, als een blijvende herinnering aan de bevrijding van de stad door de Canadezen op 12 september 1944.


Gedenkteken Maurice Lippens

Prins Filiplaan (Knokke-Heist)
Gedenkteken opgetrokken ter ere van Maurice Lippens, naar ontwerp van beeldhouwer Octave Rotsaert uit 1959. Uitgevoerd in arduin, als liggende balk op een trappenpodium met centrale pijler waarop metalen bas-reliëf met portretbuste en opschrift "Maurice Lippens" - "1875-1956"; aan weerszijden en in het midden telkens een wapenschild.


Monument Karel de Goede

Kapellestraat (Zedelgem)
Monument gewijd aan Karel de Goede, opgericht in 1956 in opdracht van baron Karl van Caloen. Dit monument werd ontworpen door Octave Rotsaert. Monument in witte natuursteen bestaande uit een hoger middendeel met nis onder halfrond fronton steunend op gecanneleerde pilasters. Bas-reliëf met afbeelding van een biddende Karel de Goede. Sokkel met opschrift "DE LIEFDE / IS STERKER / DAN DE DOOD". Geflankeerd door lage, gebogen muren met opschrift "KAREL / DE GOEDE" en wapenschilden onder andere van de familie van Caloen, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem. Het monument wordt achteraan afgezoomd door een taxushaag en overschaduwd door een linde.


Oorlogsgedenkteken

Gistelse Steenweg (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries, naar ontwerp van Octave Rotsaert. Het gedenkteken, opgevat als een vrijstaande gedenkmuur met sculpturale voorstellingen in hoogreliëf, werd onthuld in 1920.


Oorlogsgedenkteken

Heldenweg (De Panne)
Oorlogsgedenkteken met beeld van Octave Rotsaert voor de militaire doden van Adinkerke en Veurne-Bewesterpoort. Het gedenkteken werd onthuld in 1922. Na de Tweede Wereldoorlog werden nieuwe namen van oorlogsslachtoffers toegevoegd.


Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albert I-laan (Brugge)
Ruiterstandbeeld van Koning Albert, toegewijd aan de koning en zijn leger 1914-1918 en omschreven als een bevrijdingsgedenkteken. Het bronzen beeld is een ontwerp van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert en werd pas in 1954 ingehuldigd.


Sint-Janshospitaal - Ziekenzalen van 1856-1864

Mariastraat 38 (Brugge)
Hospitaalcomplex in neoclassicistische stijl met ziekenzalen van 1856-1864, naar ontwerp van architect I. Alleweireldt. Symmetrische aanleg rondom een rechthoekige binnentuin afgeboord door vier vleugels waarop aan noord- en zuidzijden telkens vier haakse ziekenzalen zijn geënt en afgescheiden door kleine binnenplaatsen; oostvleugel gemarkeerd door centraal paviljoen met de hoofdingang; in de westvleugel vormde het operatieblok zowat zijn tegenhanger. Baksteenbouw van twee bouwlagen, gekenmerkt door een strakke architectuur gericht op utilitair gebruik. Aan zuidzijde bevindt zich het bronzen beeld Pax, oorspronkelijk als grafmonument bedoeld, van 1924 naar ontwerp van beeldhouwer O. Rotsaert en gegoten in 1947.

Uitvoerder van

Gedenkteken voor Saint-George's Day

St George's day-wandeling (Brugge)
Groot gedenkteken op een plint als het ware opgevat als drieluik en uitgevoerd in beton waartegen meerdere gedenktekens zijn bevestigd. Onthuld op 24 april 1984 in aanwezigheid van de ambassadeur van Groot-Brittannië.


Thema's

Ontwerper van

Koning Albert I-laan (Onze-Lieve-Vrouwekwartier)

Wijngaardplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rotsaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/7124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.