Persoon

Rotsaert, Octave

ID
7124
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7124

Beschrijving

Octave Rotsaert (Brugge, 1885 – 1964) had opleiding genoten aan de Brugse academie en nadien bij Thomas Vinçotte aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar hij verschillende prijzen behaalde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger. Hij verbleef lange tijd aan het front, waarna hij in Port-Villez (Normandië) aangesteld werd als leraar 'Kunst voor invalide soldaten'. Hij realiseerde er onder meer een standbeeld van koning Albert I, en tekende naar verluidt de kartons voor de glas-in-loodramen van de kerk Saint-Ouen te Bennecourt. Rond 1925 kwam Rotsaert terug naar Brugge. In 1929 werd hij laureaut van de Prijs voor Beeldhouwkunst van de provincie West-Vlaanderen. Behalve beeldhouwer was hij tussen 1932 en 1951 leraar beeldhouwen en ontleedkunde aan de stedelijke academie te Brugge. Rotsaert was lid van de Provinciale Commissie voor Schone Kunsten van de Provincie West-Vlaanderen. Rotsaert vervaardigde een aantal sterk realistische beelden, zoals het Pax-beeld (1924), in 1947 in brons gegoten en geplaatst bij het oude Sint-Janshospitaal. Verder realiseerde hij verschillende oorlogsgedenktekens, waaronder het ruiterstandbeeld voor Koning Albert, de bizons bij de Canadabrug en het oorlogsgedenkteken van de Tweede Wereldoorlog op de stedelijke begraafplaats van Brugge. Daarnaast vervaardigde hij ook veel kinderportretten. Hij was tenslotte een verdienstelijk tekenaar (sanguine, conté, potlood en houtskool) en kunstschilder van landschappen en portretten.

Over Rotsaert schrijft Johan Van Schoorhove: "Zijn opvoeding en schoolvorming staan borg voor zijn technische vaardigheid, die hij met soepelheid en gevoel, klassiek en gestyleerd weet aan te wenden". Robert De Laere schrijft: "Elke realizatie van hem is een stuk leven, een emotie vereeuwigd in de klassieke stijl, met een voornaamheid van vorm en van lijn die onbewust aan de Griekse oudheid doet denken. Hij beschikte over een degelijke, hoog geschoolde vakkennis, en een grote technische vaardigheid, die vooral tot uiting kwam in zijn monumentale werken". De Laere besluit: "Octave Rotsaert was een uitzonderlijk begaafd kunstbeeldhouwer, die het ongeluk had in Brugge te leven en te werken, en er toch in geslaagd is, op hoog Belgisch niveau te presteren." .

Beschermingsdossier DW002456, Hannelore Decoodt.

Informatie i.v.m. Octave Rotsaert en zijn oeuvre, terug te vinden op de website: Octave Rotsaert


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Canadabrug met bronzen bizonbeelden

Leopold I-laan zonder nummer (Brugge)
In opdracht van de Stad Brugge realiseerde de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert 2 aanstormende bizons in brons, als een blijvende herinnering aan de bevrijding van de stad door de Canadezen op 12 september 1944.


Gedenkteken Maurice Lippens

Prins Filiplaan zonder nummer (Knokke-Heist)
Gedenkteken opgetrokken ter ere van Maurice Lippens, naar ontwerp van beeldhouwer Octave Rotsaert uit 1959. Uitgevoerd in arduin, als liggende balk op een trappenpodium met centrale pijler waarop metalen bas-reliëf met portretbuste en opschrift "Maurice Lippens" - "1875-1956"; aan weerszijden en in het midden telkens een wapenschild.


Monument Karel de Goede

Kapellestraat zonder nummer (Zedelgem)
Gelegen in een plantsoen palend aan de Steenbrugsestraat, wellicht opgericht tijdens het interbellum door de familie van Caloen, kasteelheren van het kasteel van Loppem.


Oorlogsmonument ontworpen door Octave Rotsaert en Amédée Dollé

Gistelse Steenweg zonder nummer (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries. Voor de oprichting van dit gedenkteken werd begin 1919 een comité opgericht - "De Vaderlandsche Commissie van Sint-Andries" - en werden gelden ingezameld via openbare inschrijving.


Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albert I-laan zonder nummer (Brugge)
Op een podium met drie treden, staat een hoge rechthoekige meerledige sokkel. Alles uitgevoerd in hardsteen. Hierop is een groot bronzen standbeeld van Koning Albert I geplaatst. De koning zit te paard, in militair uniform met helm en legerjas en het zwaard opzij.


Sint-Janshospitaal - Ziekenzalen van 1856-1864

Mariastraat 38 (Brugge)
Hospitaalcomplex in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge).


Standbeeld militaire doden Adinkerke en Veurne-Bewesterpoort

Heldenweg zonder nummer (De Panne)
Gelegen op het kruispunt van de Stationsstraat en de Noordhoekstraat, net ten oosten van de Sint-Audomaruskerk.

Uitvoerder van

Gedenkteken voor Saint-George's Day

St George's day-wandeling zonder nummer (Brugge)
Groot gedenkteken op een plint als het ware opgevat als drieluik en uitgevoerd in beton waartegen meerdere gedenktekens zijn bevestigd. Onthuld op 24 april 1984 in aanwezigheid van de ambassadeur van Groot-Brittannië.


Thema's

Ontwerper van

Koning Albert I-laan (Onze-Lieve-Vrouwekwartier)

Wijngaardplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rotsaert [online] https://id.erfgoed.net/personen/7124 (Geraadpleegd op )