Collectief

Vindevogel (Zwijnaarde)

ID
7125
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7125

Beschrijving

Deze gerenommeerde bronsgieterij was in Zwijnaarde gevestigd. Het was een familiebedrijf, bestaande uit Karel Vindevogel en zijn zonen Achiel (1911-1984 of 1994) en Geo (1923-1977). In Gent vindt men onder meer volgende beelden die door hen werden gegoten: het beeld 'De eerste stap in het leven' of 'Naar het leven', dat zich tot 1997 in het Citadelpark bevond (nu opgesteld in het Museum voor Schone Kunsten) en een ontwerp is van Geo Verbanck, en het standbeeld van Pieter van Gent door Albert De Smedt op het Fratersplein. Hun werk signeren ze met "fonderie Vindevogel" of "bronz. Vindevogel".

  • JANSSENS S. 1980: In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent, 187, 297.
  • POULAIN N. 1995: Creëren tussen idealisme en conformisme, in CAPITEYN A. (ed.), Interbellum in Gent, 1919-1939, Gent,  190.
  • VAN RYSSEL D. s.d.: Lexicon van Oost-Vlaamse schilders en beeldhouwers 1700-1940, Universiteitsbibliotheek Gent.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Beeld De Vruchtbaarheid

Brusselsesteenweg (Meise)
Ter hoogte van het toegangshek van de Plantentuin staat het kunstwerk 'De Vruchtbaarheid' van beeldhouwer Henri Lenaerts (1923-2006), in de volksmond de 'Zittende boerin' genoemd. Lenaerts had een speciale band met Meise, aangezien hij hier samen met Rik Poot een atelier inrichtte. Het betreft een bronzen beeld van een boerin die gezeten is op een stoel met tussen de poten taferelen uit het boerenleven.


Canadabrug met bronzen bizonbeelden

Leopold I-laan (Brugge)
Brug met twee bronzen bizons, gerealiseerd door de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert in opdracht van de Stad Brugge, als een blijvende herinnering aan de bevrijding van de stad door de Canadezen op 12 september 1944.


Gedenkplaat voor het 10de, 8ste/18de Linieregiment en 4de Artillerie

Stationsstraat 68 (Kortemark)
Gedenkplaat ter herinnering aan het 10de en 8/18de Linieregiment en 4de Artillerie, naar ontwerp van O. Piette. Dit gedenkteken herinnert aan de bevrijding van Kortemark in oktober 1918.


Gedenkteken

Gemeenteplein (Asse)
Gedenkteken voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, gelegen aan de oostzijde van het plein, ter hoogte van het oude gasthuis en ingehuldigd op 29 mei 1921.


Gemeentehuis van Elverdinge

Bollemeersstraat 2 (Ieper)
Heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Dubbelhuis van twee bouwlagen en van vijf traveeën onder kort overstekend en licht gebogen zadeldak, voorzien van kleine houten dakkapellen en centrale dakruiter bekroond door peerspits. Bronzen gedenkplaat van Aloïs De Beule en gegoten door Vindevogel, ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


Gemeentehuis Zomergem

Markt 1 (Lievegem)
Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield. Gemeentehuis in neotraditionele stijl, gebouwd in 1923 naar ontwerp van 1920 van architect Valentin Vaerwyck.


Heilig Hartbeeld

Werkenplein (Kortemark)
Heilig Hartbeeld opgericht in 1931. Bronzen beeld op veelzijdige zuil van blauwe hardsteen op verbredende sokkel met art-decogetinte bloemenfries en bronzen engelenfiguren. Op de voorzijde van de sokkel, inscripties "HIJ MOET HEERSCHEN" en "A.D. 1931". Bronzen Heilig Hartbeeld, aan de achterzijde gesigneerd Gustaaf Delafontaine (Menen) en bronsgieterij Vindevogel (Zwijnaarde).


Herenhuis met empiregevel en neogotische zij- en achtervleugel

Kartuizerlaan 70, Sleepstraat 167-169 (Gent)
Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Tegen de gevel oorlogsgedenkteken. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.


Hotel De Cock

Nederkouter 112-114 (Gent)
Classicistisch herenhuis met U-vormig grondplan, daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw door het samenvoegen van enkele oudere huisjes; drie linkertraveeën toegevoegd in aangepaste stijl in 1826. In de inkomhal van het Instituut van Gent hangt een oorlogsgedenkteken ter ere van de gesneuvelde oud-leerlingen.


Jongensweeshuis

Martelaarslaan 13 (Gent)
De Gentse weesjongens waren tot 1873 ondergebracht in een deel van het Geeraard de Duivelsteen en de school aan het Bisdomplein. In 1869 werd gestart met de bouw van een nieuw complex aan de huidige Martelaarslaan. Dit enorme opgevatte complex naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli was voltooid in 1873. Het huidige gebouw met twee bouwlagen en drieëntwintig traveeën onder vooraan afgeschuind zadeldak, is slechts de resterende rechterdwarsvleugel na een hevige brand van 1947. Rechts aanleunende vleugel van zeven traveeën met één bouwlaag onder afzonderlijk schilddak. Oorlogsgedenkteken tegen de gevel.


Noorderterras en paviljoen

Jordaenskaai (Antwerpen)
Door de afdaken werd de Schelde aan het zicht van de wandelaars onttrokken. In april 1879 reeds werd door volksvertegenwoordiger De Decker in de Kamer de idee geopperd om langs de Schelde terrassen op kolommen te bouwen, naar het voorbeeld van Genua.


Oorlogsgedenkteken

Kerkplein (Deerlijk)
Oorlogsgedenkteken, gelegen ten zuiden van de kerk, gesigneerd "VINDEVOGEL GEBR. P.V.B.A., ZWIJNAARDE (uitvoerder) - KAREL LALOO, 1952 (ontwerper?)". Heilig-Hartbeeld met de militaire, de burgerlijke slachtoffers en de civielarbeiders (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog) en de gedeporteerden (Tweede Wereldoorlog). Bronzen Heilig-Hartbeeld met kruis op de borst op vierkante hardstenen sokkel.


Oorlogsgedenkteken 1ste wijk

Voldersstraat 72 (Gent)
Aan de gevel van het hoekhuis van de Voldersstraat en de Sint-Niklaasstraat staat langs de Sint-Niklaasstraat het oorlogsmonument voor de 1ste wijk. Het gedenkteken bestaat uit een blauwe hardstenen kader waarin een bronzen laagreliëf werd aangebracht rond een gedenksteen met de namen van de gesneuvelden in bladgoud. Het gedenkteken werd onthuld op 16 september 1923.


Oorlogsgedenkteken en vrijheidslinde

Kerkstraat (Tervuren)
Vrijheidslinde met ervoor het oorlogsmonument van beeldhouwer R. Blondiau met bronzen beeld door Vande Capelle, ingehuldigd op 19 augustus 1923.


Oorlogsgedenkteken Maurice Vandeputte

Monterreystraat 63 (Gent)
Eenvoudige gedenkplaat bevestigd tegen de voorgevel en ingehuldigd op 7 mei 1950. De blauwe hardsteen vormt een lijst van dezelfde vorm als het bronzen paneel dat erop bevestigd is: onderaan afgerond en bovenaan golvend. Centraal bovenaan het brons ziet men het logo van het Geheim Leger, in laagreliëf.


Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.


Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albert I-laan (Brugge)
Ruiterstandbeeld van Koning Albert, toegewijd aan de koning en zijn leger 1914-1918 en omschreven als een bevrijdingsgedenkteken. Het bronzen beeld is een ontwerp van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert en werd pas in 1954 ingehuldigd.


Schoolcomplex Latijnse en Vlaamse School

Noordstraat 21, Smissestraat 1-3 (Veurne)
Gedeelte van het Koninklijk Atheneum. Gebouwd op de plaats van het voormalig Gavegasthuis, gesticht in 1324 door Joannes van Dendermonde, kanunnik van de Sint-Walburgakerk. In 1578 door het kapittel overgedragen naar de stad: ingericht tot school wanneer eind 16de eeuw de verschillende Veurnse gasthuizen in het Sint-Jansgasthuis samensmelten.


Standbeeld Camille Huysmans

Camille Huysmanslaan (Antwerpen)
Standbeeld van socialistisch politicus en Antwerps burgemeester Camille Huysmans (Bilzen, 1871-Antwerpen, 1968), een sculptuur van Idel Ianchelevici uit 1971.


Stedelijke Vismijn

Eduard Anseelekaai 31-39, Maritiem Plein 1-6, 8-32, Sprotplein 2, Vismijnlaan 55-73, 133, Wandelaarkaai 7 (Oostende)
Met uitzondering van het bestuursgebouw dateert het gebouwencomplex met onder meer vis-, vroegere haring- en sprotmijn en pakhuizen van 1949-1951 en kadert het in de wederopbouw van de Stedelijke Vismijn na de vernietiging van de installaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Huidige lokalisatie gaat terug op de aanleg van de nieuwe vissershaven in 1922-1934 met onder meer dokken en vismijn ter vervanging van de oude ten westen van de geul, sluizen, scheepswerven, slipways en industrieterreinen. en hierbij aansluitende wegeniswerken.


Thema's

Uitvoerder van

Fratersplein

Gebroeders De Smetstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vindevogel (Zwijnaarde) [online], https://id.erfgoed.net/personen/7125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.