Persoon

Noseda, Alfons

ID
7129
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7129

Beschrijving

Alfons Noseda (Kortrijk, 1885 – 1945) studeerde aan de Academie van Kortrijk. Hij ging vervolgens aan de slag bij het pottenbakkersbedrijf van Pieter Laigneil (1870–1950), een bedrijf dat aan de basis lag van de bloei van het Torhoutse aardewerk. In 1908 werkte hij in opdracht van de familie Caesens. Noseda leerde het vak onder leiding van Van Acke, die leraar was aan de Academie van Kortrijk. Hij stond in voor de ontwerpen en voor het boetseerwerk. In 1914 richtte Noseda zijn eigen bedrijf op, dat vooral tussen de wereldoorlogen bloeide. Hij realiseerde o.m. de oorlogsgedenktekens van Pollinkhove, Gits en Beveren-Roeselare.

Bron: Beschermingsdossier DW002446, Hannelore Decoodt.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gedenkteken slachtoffers Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Pollinkhovestraat zonder nummer (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, rechts van de toegangsweg tot de Sint-Bartholomeuskerk. Het gedenkteken werd in 1919 opgericht door de V.O.S. (Verbond der Vlaamse Oudstrijders).


Oorlogsmonument voor de militaire en burgerlijke doden van Gits

Gitsbergstraat zonder nummer (Hooglede)
Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Gits werd plechtig onthuld op 30 mei 1920. Bij de heraanleg van het marktplein in 2001 werd het gedenkteken verplaatst naar haar huidige locatie, ten zuiden van de ingang van de kerk.


Parochiekerk Sint-Jacob de Meerdere

Gitsbergstraat zonder nummer (Hooglede)
Georiënteerd bedehuis gelegen te midden van een ommuurde tuin met grintpad en ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten met zeven staties; eenvoudige bakstenen (geel/oranje) kapelletjes onder tichelen zadeldak. Ten noordwesten, oorlogsmonument van 1920 voor alle oorlogsslachtoffers (Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldooorlog), opgevat als graftombe, waarop een gesneuvelde soldaat ligt (brons), naar ontwerp van Noseda.