Persoon

Ceurvorst, Raymond

ID
715
URI
https://id.erfgoed.net/personen/715

Beschrijving

De loopbaan van Ceurvorst ging kort na de Eerste Wereldoorlog van start. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn burgerhuizen uit de jaren 1920, is de conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete art-deco-ornamentatie.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Appartementsgebouw en garagebedrijf in art-decostijl

Karel Oomsstraat 14 (Antwerpen)
Appartementsgebouw en garagebedrijf in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Frans Van Oorschot, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1927. Van Oorschot richtte in 1929 in de pas voltooide garage een huurautobedrijf met chauffeurs in livrei op, dat in 1933 werd omgevormd tot het nog bestaande Antwerp-Tax.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Frankrijklei 49 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van de ingenieur Jan Karel Andersen, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1927-1928. Voor dit project werd een neoclassicistisch herenhuis uit de jaren 1870-1880 inwendig volledig verbouwd, verhoogd, achteraan uitgebreid, en van een nieuw gevelfront voorzien.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Jan Van Rijswijcklaan 37 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art deco gebouwd in opdracht van A. Helsmoortel, naar een ontwerp van architect Raymond Ceurvorst uit 1923. Het hoekgebouw met de Korte Lozanastraat telt vier bouwlagen en acht traveeën onder een pseudo-mansarde.


Appartementsgebouw in art-decostijl

Provinciestraat 11 (Antwerpen)
Appartementsgebouw van drie traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak, naar ontwerp van de architecten Raymond Ceurvorst en Cornelius Sol uit 1931.


Burgerhuis in art deco

Arthur Goemaerelei 81 (Antwerpen)
Burgerhuis in sobere art deco gebouwd in opdracht van de arts Frans Herman, naar een ontwerp van architect Raymond Ceurvorst uit 1922. De rijwoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen, in 1932 verhoogd met een pseudo-mansarde.


Burgerhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 43 (Antwerpen)
Burgerhuis in art deco gebouwd in opdracht van Jos Van Rompaey, naar een ontwerp van architect Raymond Ceurvorst uit 1926. Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel omvat drie bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde.


Burgerhuis in art deco

Jan Van Rijswijcklaan 135 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van de weduwe Staes-Lanthier, naar een ontwerp van architect Raymond Ceurvorst uit 1922. De rijwoning van drie traveeën omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis in art deco

Turnhoutsebaan 259 (Antwerpen)
Grote woning, in 1925 ontworpen door Raymond Ceurvorst en in 1931 grondig aangepast door John Van Zeeland.


Burgerhuis in art-decostijl

Acacialaan 66 (Antwerpen)
Bescheiden burgerhuis in art-decostijl, gebouwd in opdracht van de heer G. Latinie, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1926.


Burgerhuis in beaux-artsstijl

Peter Benoitstraat 5 (Antwerpen)
Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Verstappen, naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht uit 1925. De woning is representatief voor het late oeuvre van de architect, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930.


Burgerhuis of meergezinswoning in art-decostijl

Generaal Lemanstraat 33 (Antwerpen)
Burgerhuis of meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van F. Kalkema, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1927. Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak.


Geheel van drie meergezinswoningen

Generaal Lemanstraat 94-98 (Antwerpen)
Geheel van drie gekoppelde meergezinswoningen in sobere beaux-artsstijl, voor eigen rekening gebouwd door de architecten Jan De Vroey en Raymond Ceurvorst, naar een ontwerp uit 1922.


Het Keysershof

Kelderstraat 1, Schuttershofstraat 12 (Antwerpen)
Traditioneel complex op de hoek van Kelderstraat, Ketelstraat en Schuttershofstraat, met twee trapgevels en twee getrapte dakvensters, dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, en tijdens het interbellum grondig werd gerestaureerd. Van deze ingreep dateert de gevelsteen met jaartal 1550 in de zuidgevel.


Meergezinswoning in art deco

Velodroomstraat 34 (Antwerpen)
Deze grote, statige meergezinswoning in art deco werd gebouwd rond 1928. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van Ceurvorst, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start ging.


Meergezinswoning in art-decostijl

Marialei 24 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van Wolf Rabstein, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1928. Tot het oorspronkelijke bouwprogramma van het pand, dat vermoedelijk de eigen woning van de bouwheer en een huuretage omvatte, behoorde ook een tuinpaviljoen mogelijk eveneens bestemd als woning.


Meergezinswoning in art-decostijl

Van Trierstraat 45 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl gebouw in opdracht van de heer F. Karnas, naar een ontwerp door Raymond Ceurvorst en Cornelius Sol uit 1932. Het gebouw omvat twee flats en een garage met werkplaats. De architecten waren slechts een vijftal jaar geassocieerd, van 1929 tot 1933.


Meergezinswoning in art-decostijl

Korte Lozanastraat 10 (Antwerpen)
Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van Edmond Marckx, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1926. Marckx baatte op het aanpalende perceel de Grande Garage Van Rijswijck uit, een parkeergarage in beaux-artsstijl door architect Jos. Bascourt uit 1923.


Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Desguinlei 160 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. Voordeckers, naar een ontwerp door Raymond Ceurvorst uit 1922. Het gebouw behoort tot de vroegste realisaties van de architect, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start was gegaan.


Modernistisch appartementsgebouw

Justitiestraat 2, Mechelsesteenweg 38 (Antwerpen)
Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van Louis Jacobs-Havenith, naar een ontwerp door de Brusselse architect Jean-Jules Eggericx uit 1936. Voor de uitvoering en het toezicht op de werken liet deze zich vertegenwoordigen door de in Antwerpen gevestigde architect Raymond Ceurvorst.


Modernistisch burgerhuis

Hazelarenstraat 10 (Antwerpen)
Modernistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de arts Frans Herman, naar een ontwerp door de architecten Raymond Ceurvorst en Alphonse Barrez uit 1928. De rijwoning met 9 m gevelbreedte, telt drie bouwlagen onder een plat dak.


Traditioneel diephuis

Grote Pieter Potstraat 38 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met gereconstrueerde puntgevel op de hoek van Grote Pieter Potstraat en Vlasmarkt, drie bij twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak, uit het laatste kwart van de 16de eeuw.


Twee driewoonsten in cottagestijl

Bund 45-55 (Antwerpen)
Twee samenstellen van drie woningen in opdracht van de Société d'Expedition Knappaerts, naar een ontwerp van architect Raymond Ceurvorst uit 1924, met identiek maar ten opzichte van elkaar gespiegeld grondplan en voorgevel.


Thema's

Ontwerper van

Generaal Lemanstraat

Jan Van Rijswijcklaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ceurvorst [online], https://id.erfgoed.net/personen/715 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.