Persoon

De Ligne, Jean

ID
7162
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7162

Beschrijving

Tevens docent aan de architectuuropleiding in La Cambre (Brussel).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bedrijf Remy

Remylaan 2-4, Vaartdijk 2-3 (Leuven)
Gesticht door Edouard Remy in 1858. Aanvankelijk gelegen tussen de twee armen van de Dijle ter hoogte van het pleintje aan de Molenstraat. Een nieuwe vestiging komt in 1890 tussen het kanaal en de spoorweg.


Foyer Remy

Privaatweg 7 (Leuven)
De Foyer Remy is een modernistisch gebouw in een zakelijke baksteenarchitectuur, dat tussen 1928-1930 werd opgetrokken naar een ontwerp van architect Jean de Ligne. De opdrachtgever was de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De Foyer voorzag in verschillende voorzieningen ten gunste van de werknemers werkzaam in de stijfselfabriek en woonachtig in de directe omgeving van de fabriek en de Foyer. De Foyer werd gelijktijdig opgetrokken met de aanleg van de Privaatweg.


Tuinwijk Rode Cité

Bosstraat 1-7, Olmenstraat 2-50, Platanenstraat 1-30, 31, Populierenstraat 1-22, 23, Tuinwijkstraat 80-98, Vilvoordelaan 97-131, Wilgenstraat 1-10, 12 (Zaventem)
Het ontstaan van de Rode Cité kadert in de industriële ontwikkeling van Zaventem vanaf de tweede helft van de 19de eeuw waardoor de behoefte aan arbeidskrachten sterk was toegenomen.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Ligne [online], https://id.erfgoed.net/personen/7162 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.