Persoon

Verloo, Joseph

ID: 7200   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7200

Beschrijving

Jos Verloo is als architect het meest bekend door zijn ontwerp voor Brouwerij De Klok in Zottegem. Verder is een woning in zakelijke stijl van zijn had gekend, aan de Sint-Pietersaalststraat nr. 91 te Gent (1931)

Onderstaande gegevens werden door de architect zélf vermeld in een brief aan de Orde van Architecten d.d. 20 mei 1939 (bewaard in het Archief van de Orde van Architecten in Oost-Vlaanderen). De architect is op dat moment gehuwd, maar heeft geen kinderen. In het dossier zijn drie mooie foto's van de Brouwerij te Zottegem bewaard, evenals een foto van een villa in traditionalistische stijl in opbouw.

"Ex-élève de l'Institut Saint-Amand à Gand, rue Saint-Michel. Etudes d'architecture à l'Ecole supérieure d'architecture Institut Jean Béthune, rue d'Irlande à St. Gilles-Bruxelles. Cours du Jour. Accompli le cycle complet des études. Sorti en 1912. Stagiaire chez les architectes (1) Mr. Berniest à Bruxelles, (2) Mr. Lemaire à Tourneppe. Mr. Lemaire est actuellement Architecte Principal au Ministère, département des Bâtiments civils."

"Pendant la guerre: au service du 2e Bureau de Folkestone, service Franco-Belge, engagement volontaire. Arrêté le 1 juillet 1915. Condamné le 4 août 1915 par le Conseil de Guerre Allemand à la peine de mort - peine communée en travaux forcés à perpétuité. Fait 42 mois de prison cellulaire à Rheinbach et à Cassel-Welheden. Libéré le 24 novembre 1918."

"Après guerre: Chef de Service régional à Thourout, du Fonds du Roi Albert. Architecte-conseil au service des Régions Dévastées: (1) Haut Commissariat adjoint de Ghistelles, (2) Haut Commissariat Royal du Littoral à Ostende. Ensuite établi à compte personnel."

Bron:

  • Leen MEGANCK, onderzoeksgegevens voor het proefschrift Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939): Stedenbouw - Opleiding - Patrimonium, Universiteit Gent, 2002.
  • Brief van Jos Verloo aan de Orde van Architecten d.d. 20 mei 1939 (bewaard in het Archief van de Orde van Architecten in Oost-Vlaanderen)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerij De Klok en voorbouw

Laurens De Metsstraat 70-74 (Zottegem)
Het complex van de brouwerijgebouwen van De Klok bestaat uit drie volumes en is gebouwd met een betonskelet waartussen de bakstenen gevelvlakken zijn opgetrokken. De voorbouw bestaat uit een bakstenen gebouw van omstreeks het einde van de 19de eeuw met links en rechts ervan een woning. Tegen de rechter woning werd rond de eeuwwisseling een villa aangebouwd.


Brouwerswoning Wierinck

Burg. de Lausnaystraat 38 (Berlare)
Voormalig huis van brouwer en burgemeester Jules Wierinck gebouwd bij de voormalige Brouwerij Wierinck, heden villa met notariskantoor. Aanvankelijk stokerij, opgericht door de weduwe van Karel Wierinck en door Ivon Wierinck in 1875, brouwerij opgestart in 1905.


Thema's