Persoon

Capronnier, Albert Désiré Charles

ID
7201
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7201

Beschrijving

Over Albert Capronnier is helaas niet zoveel bekend. Tussen 1864 en 1874 was hij medewerker op het atelier van Hendrik Beyaert, waar hij tot architect is opgeleid. Als zelfstandig architect was hij actief in Brussel in het laatste kwart van de 19de eeuw, met een tiental bekende heren-, burger- en opbrengsthuizen in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk (wijk van de Congreskolom), de Emile Jacqmainlaan, de Karmelietenstraat en de Beursstraat. Hij is ook de architect van de restauratie van het interieur van de Sint-Jan-Baptistkerk van het voormalige begijnhof.

Informatie van Jo Braeken (juli 2009).

Biografische gegevens verkregen van Hubert Bovens (mei 2021).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Domein van de Nationale Plantentuin van België

Nieuwelaan zonder nummer (Meise), J.Van Gijsellaan zonder nummer, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)
Park in landschappelijke stijl van 143 hectare, ontstaan uit de samen­voeging van tot de 12de eeuw opklimmende domeinen: Meise en Bouchout, in 1879-1881 aangekocht door koning Leopold II voor zijn zuster Charlotte en omgewerkt tot één landschappelijk park met twee kastelen; circa 1700 een barok lustslot (Meise) en een feodale burcht (Bouchout), beide rond 1810 omringd door 'Engelse' tuinen met diverse 'fabriekjes' en 'follies', die wellicht een maçonnieke betekenis hadden, onder meer een rustieke rotsbrug annex grot (Bouchout) en een neoclassicistische 'Vriendschapstempel' (Meise), met ook nog een monumentale oranjerie (Meise) en een 'hermitage' in neogotische 'troubadourstijl' (Bouchout); in 1938 aangekocht door de Belgische Staat, vestiging van de Nationale Plantentuin; het kasteel van Meise werd in 1944 zwaar beschadigd en gesloopt; bouw van een imposant serrencomplex ('Plantenpaleis') in 1947-1958 en van een elegant, laatmodernistisch herbarium- en bibliotheekgebouw in 1959-1962.


Grote ijskelder

Nieuwelaan zonder nummer (Meise)
De grote ijskelder is gelegen ten zuidwesten van de Vlaamse hoeve. Hij werd gerealiseerd naar een ontwerp van architect Albert Capronnier van 1879. Het zou gaan om één van de laatste en grootste ijskelders van België.


Vlaamse Hoeve

Nieuwelaan zonder nummer (Meise)
De zogenaamde Vlaamse hoeve is een klein, U-vormig uitgewerkt complex in neotraditionele stijl. Het is ingeplant aan de oostelijke rand van het park net ten noorden van de hoofdingang en dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Capronnier [online] https://id.erfgoed.net/personen/7201 (Geraadpleegd op )