Persoon

Bernaerts, Jules

ID
7204
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7204

Beschrijving

Jules Bernaerts (Mechelen, 1882 – 1957) volgde een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel bij Charles Van Der Stappen. Hij deed enkele keren mee aan de Prijs van Rome voor beeldhouwkunst en schilderkunst. Rond 1914 bevond hij zich in Engeland, in de jaren '30 en '40 woonde hij in Brussel. Als beeldhouwer legde hij zich vooral toe op decoratief werk.

Hij ontwierp portretten, figuren, naakten, bas-reliëfs, religieus werk en gedenktekens (waaronder dit voor Louis Smidt te Etterbeek). Na de Eerste Wereldoorlog realiseerde hij verschillende oorlogsgedenktekens, waaronder dit van Melle, De Panne, Balen, Diest en Wervik.

Tekst Hannelore Decoodt, Beschermingsdossier DW002453.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

Gemeenteplein zonder nummer (Melle)
Het gedenkteken voor de Franse vlootfusiliers werd onthuld in 1937 en nog hetzelfde jaar kreeg het op het Concours National des Maîtres-carriers de Belgique de tweede prijs na het Albertmonument te Gent. Het beeld is van de hand van architect W. Van Hove uit Ukkel in samenwerking met beeldhouwer J. Bernaerts.


Oorlogsgedenkteken

Henri Verstappenplein zonder nummer (Diest)
Uit Euvillesteen gekapt oorlogsgedenkteken. Architect Pol Berger en beeldhouwer Jules Bernaerts werden aangesteld voor het ontwerp en de uitvoering van het gedenkteken. De plechtige inhuldiging gebeurde op 28 november 1920.


Oorlogsmonument

A. Dierckxstraat zonder nummer (Balen)
Pleintje ter plaatse van de voormalige, openbare bleekweide. Heden door middel van een taxushaag en leilinden, cirkelvormig aangelegd plein met centraal gelegen monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen.


Oorlogsmonument

Pastorijstraat zonder nummer (Wervik)
Gedenkteken oorspronkelijk opgericht voor de Wervikse militaire en burgerlijke doden van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht op de hoek van het kerkplein aan de Sint-Medarduskerk, ter hoogte van het kruispunt van de Koestraat en de Magdalenastraat.


Standbeeld militaire doden

Koning Albertplein zonder nummer (De Panne)
Het monument voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog werd in 1922 in aanwezigheid van koning Albert onthuld.


Thema's

Ontwerper van

Koning Albertplein