Deze gematigde modernist was vooral werkzaam in Mechelen, waar hij woningen, flatgebouwen en cafés bouwde. Voor de Antwerpse wereldtentoonstelling in 1930 richtte hij een slaapkamer in voor de sectie decoratieve kunsten, tekende hij het paviljoen van Gevaert en ontwierp hij een reuzenvulpen voor Grafex. Hij maakte graag gebruik van zowel figuratieve als non-figuratieve glas-in-loodramen. Na de Tweede Wereldoorlog verruilde hij het gematigde modernisme voor traditionalisme en regionalisme.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Willem Geetsstraat 1 (Mechelen)
Appartementsgebouw met typerende afgeronde linkerhoektravee, uit de jaren 1930-1940.
Tisseltsesteenweg 104 (Willebroek)
Woning en atelier van architect H. Lejon, moderne aanpassing (1978) van een vroegere onderwijzerswoning van 1933 naar ontwerp van J. Chabot. Karakteristieke, opengewerkte en gebogen volumes.
Grote Markt 16-17 (Dendermonde)
Burgerhuis uit de 17de eeuw, in de 19de eeuw verbouwd, verhoogd en voorzien van typische 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevel. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in mechanische pannen.
Van Benedenlaan 42 (Mechelen)
Enkelhuis van vier bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van J. Chabot, van 1939, aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid.
Auwegemvaart 70 (Mechelen)
Ruime eengezinswoning in Nieuwe Zakelijkheid gesigneerd architect J. Chabot; opgetrokken in 1935 in opdracht van het echtpaar Cabuy-De Swert.
Dageraadstraat 44 (Mechelen)
Rijhuis van drie traveeën, twee bouwlagen met keldergarage en plat dak, in nieuwe zakelijkheid van 1934, gesigneerd architect J. Chabot.
Populierendreef 31 (Mechelen)
Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid, twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, gebouwd tussen 1931 en 1935.
Tisseltsesteenweg 102 (Willebroek)
Enkelhuis in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van J. Chabot, sobere baksteenbouw met licht verspringende gevellijnen.
Auwegemvaart 56 (Mechelen)
Circa 1930 naar ontwerp van J. Chabot. Begane grond met originele vierpanelendeur; bovenvenster geflankeerd door vlaggenstokken.
Auwegemvaart 64-65, 67-68, 71-72 (Mechelen)
Drie tweegezinswoningen in nieuwe zakelijkheid; symmetrisch uitgewerkte volumes van vier traveeën, twee bouwlagen met souterrain en plat dak.
Colomastraat 24-26 (Mechelen)
Flatgebouw van drie bouwlagen naar ontwerp van architect Jos. Chabot van 1930-40.
Jozef Wautersstraat 90 (Willebroek)
In 1931-1932 naar ontwerp van J. Chabot ingeplant bakstenen gebouw met markante hogere rechthoekige toren met decoratief metselwerk.
Stuivenbergvaart 30-31, 32, Vondelstraat 2A (Mechelen)
Hoekcomplex Vondelstraat, bestaande uit winkel/woonhuis met grote tuin en twee eengezinswoningen.
Boetestraat 1 (Mechelen)
Hoekhuis in nieuwe zakelijkheid van circa 1935, gesigneerd architect J. Chabot; kenmerkend is het rechthoekige volume met afgeronde hoekpartij.
Koolstraat 72-100 (Mechelen)
Hoekhuis en aansluitende reeks van zeven tweegezinswoningen in art deco/nieuwe zakelijkheid, alle naar ontwerp van architect J. Chabot.
Van Beethovenstraat (Mechelen)
Pand uit de eerste helft van de 16de eeuw oorspronkelijk gelegen op de hoek van het nu verdwenen Stoofstraatje, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien in situ heropgebouwd.
Korenmarkt 12 (Mechelen)
Art-decogetinte en beraapte voorgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, van 1919.
Kleine Nieuwedijkstraat 166-182 (Mechelen)
Eenheidsbebouwing in nieuwe zakelijkheid, circa 1935, gesigneerd architect J. Chabot. In spiegelbeeld opgetrokken enkelhuizen.
Grote Nieuwedijkstraat 291-293 (Mechelen)
Twee in spiegelbeeld opgetrokken rijhuizen, elk van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid van circa 1935, gesigneerd architect J. Chabot.
Ziekebeemdenstraat (Mechelen)
Aangelegd ingevolge het edict van 26 juni 1784 dat het begraven binnen de steden verbood; de inhuldiging van de huidige begraafplaats dateert van 2 juli daaropvolgend. Later uitgebreid, onder meer in 1860 naar de Kleine Nieuwendijkstraat toe met een concentrisch-geometrisch patroon naar ontwerp van stadsarchitect F.J. Bouwens. De symmetrische aanleg van het oude gedeelte vertrekt vanuit de kapel, gelegen in het midden van een in kwartieren verdeeld vierkant en omringd door drie concentrische, octogonaal verlopende lanen. Oude kapel met neoromaanse en neobyzantijnse inslag van circa 1907. Op de begraafplaats bevindt zich ook een Belgisch militair ereperk.
Jozef Wautersstraat 113, 113B (Willebroek)
Enkelhuizen van twee traveeën en twee of drie bouwlagen, naar ontwerp van J. Chabot van 1933.
Sint-Gommarusstraat 3-5 (Mechelen)
In spiegelbeeld opgebouwd, met lijstgevels aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit 1933.
Gentsesteenweg 179 (Mechelen)
Villa in art deco van circa 1930, gesigneerd architect J. Chabot; vrijwel rechthoekig buitenhuis van vier traveeën.
de Kerchovelaan 8 (Knokke-Heist)
Villa in art-decogetinte cottagestijl van 1935 naar ontwerp van architect Jos Chabot. Bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw met gebruik van onder meer geglazuurde tegels voor de onderdorpels. Grote afgeronde hoekerker.
Tisseltsesteenweg 84 (Willebroek)
De art-decogetinte villa in omhaagde tuin werd in 1927 gebouwd naar ontwerp van architect Jos Chabot.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Chabot [online], https://id.erfgoed.net/personen/721 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.