Persoon

Rombaux-Roland, Eduard

ID
7224
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7224

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Monument voor de gesneuvelden

Nijlense Steenweg (Herenthout)
Het monument voor de gesneuvelden is gelegen te midden van een omhaagd, driehoekig perk, omzoomd met linden.


Oorlogsgedenkteken

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken naar ontwerp van beeldhouwer Rombaux Roland (Ecaussinnes) voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te Keiem.


Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Marktplaats 1 (Staden)
Deels ommuurd georiënteerd bedehuis. De huidige plattegrond ontvouwt: een voorgeplaatste vierkante westtoren, met traptorentje ten zuidwesten van 1920-1922; een driebeukig basilicaal schip van vijf traveeën; haakse portalen met armen van twee traveeën; een recht afgesloten transept met armen van drie traveeën van 1952-1953; hoofd- en zijkoren van 1920-1922. Ten zuiden van de kerk, oorlogsmonument, van 1953, voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van R. Rombaux.

Uitvoerder van

Gedenkteken 49th (West Riding) Division

Diksmuidseweg (Ieper)
Gedenkteken voor de Britse '49th (West Riding) Division' bestaande uit een monumentale hardstenen gedenkzuil op de kanaaldijk van het kanaal Ieper-IJzer, bereikbaar via een brugje en lange trappentoegang, naar ontwerp van Brierly en Rutherford, gerealiseerd door Rombaux-Roland. Het gedenkteken werd op 22 juni 1924 ingewijd door generaal Perceval, die in 1915 bevelhebber was van de 49ste divisie.


Oorlogsmonument

Dorp (Wichelen)
Het herdenkingsteken geplaatst in 1923 is opgedragen aan de gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en gedenkt ook de oorlogsslachtoffers van 1940-45. Oorlogsmonument met klassiek vrouwenbeeld staand tegen een afgeknotte obelisk. Volgens signatuur op de sokkel en volgens archiefdocumenten werd het monument en het intussen verdwenen omringende hekwerk geleverd door steenkapper Eduard Rombaux-Roland. Mogelijk is het vrouwenbeeld toe te schrijven aan beeldhouwer Jules Vits van Melle.


Twee oorlogsmonumenten

Molenstraat (Stekene)
Twee oorlogsmonumenten voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Kemzeke tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelokaliseerd in Kemzekedorp aan de parochiekerk Sint-Jacobus, min of meer haaks geplaatst tegenover elkaar. De monumenten dateren respectievelijk van 1922 en 1945.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rombaux-Roland [online], https://id.erfgoed.net/personen/7224 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.