Persoon

Vinçotte, Thomas

ID
7244
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7244

Beschrijving

Beeldhouwer Thomas Vinçotte was leerling van Alexander en Willem Geeft. Hij volgde ook les aan de Koninklijke Academie in Antwerpen en de "Ecole des Beaux-Arts" in Parijs. Tussen 1885 en 1921 was hij professor aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij is vooral bekend als portrettist van het koningshuis (Leopold II, Albert I, Marie-Henriette enz.) en de adel en werd ook tot baron geadeld. Hij is eveneens befaamd om zijn monumentale kunst met het vierspan boven de triomfbogen van het Jubelpark in Brussel en het tweespan op het museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Bron: Borgerhout 1889-1989, Een eeuw Borgerhoutse kunsthistorie, Borgerhout, 1989, p. 96.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Leopold de Waelplaats 1 (Antwerpen)
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Gebouwd tussen 1884-90 in opdracht van het stadsbestuur met financiële tussenkomst van de Staat voor het in 1804 door Napoleon in het Minderbroedersklooster ingerichte museum.


Monument Louis De Naeyer

Mechelsesteenweg zonder nummer (Willebroek)
Plantsoen met monument Louis De Naeyer van 1905, door beeldhouwer T. Vinçotte, sokkel gesigneerd G. Maukels.

Uitvoerder van

Station Leuven

Martelarenplein 20, 20E (Leuven)
Als oostelijke begrenzing van het Martelarenplein beschrijft het in 1876-1879 gebouwde station van Leuven een langgerekte rechthoekige plattegrond en in opstand een breed centraal hoofdgebouw en twee hoekpaviljoenen.


Thema's

Ontwerper van

Prinses Clementinaplein