Persoon

Van Arenbergh, Augustin

ID: 7281   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7281

Beschrijving

De Van Arenbergh-dynastie telt drie generaties architecten. De eersten, Alexander (Alexandre) en Louis, worden vaak verward omdat zij elkaar opvolgden als provinciaal architect van Brabant voor het arrondissement Leuven en als architectuurleraar aan de academie van Leuven. Alexander legde tussen 1824 en 1867 een grote productiviteit aan de dag; hij bouwde in zijn geboortestad het burgerhospitaal (1840-68) en een aantal huizen, restaureerde en vergrootte verscheidene bedehuizen en richtte een vijftiental nieuwe kerken op in het arrondissement Leuven. De stijl van die plattelandskerken evolueerde van het neoclassicisme (Sint-Niklaaskerk in Rillaar, 1828 en 1861-68) naar een eclectische vermenging van het gotische en romaanse vocabularium (Sint-Kwintenskerk in Wommersom, 1862-63). Louis, die door zijn vader opgeleid werd, werkte eerst met hem samen en volgde hem nadien op. Hij ontwikkelde een meer uitgesproken eclectische stijl die in een twaalftal kerken en een groot aantal huizen tot uiting komt. De beste voorbeelden zijn de grote Sint-Lambertuskerk in Heverlee (1878-80) en zijn eigen woning in Leuven (1881), een meesterwerk van Vlaamse neorenaissancebouwkunst. Augustin werkte samen met zijn oudere broer die ook Louis heette (1868-na 1913) en ingenieur was. Hij is vooral bekend om het Instituut voor Bacteriologie van de Leuvense universiteit (1897), met zijn bonte italianiserende gevel, en de art nouveau villa Les Tilleuls in Heverlee (1905). In 1906 door baron Edouard Empain in het Heliopolis-avontuur meegesleept, keerde Augustin in 1908 ziek en uitgeput terug.

Bron: Coomans Th., Van Arenbergh, Alexander; Van Arenbergh, Louis; Van Arenbergh, Augustin, in: Van Loo, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België, van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003: 545-546.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Blijde-Inkomststraat 19 (Leuven)
Door architect Aug. Van Arenbergh in 1893 ontworpen burgerhuis met twee bouwlagen en vier traveeën onder pseudo-mansardedak.


Villa Les Tilleuls met tuin

Naamsesteenweg 467 (Leuven)
Het betreft een ruime villa met wintertuin, gebouwd in 1905 door architect A. Van Arenberg, heden gelegen in een verkavelde tuin met nog enkele bewaarde bomen.


Burgerhuizen in Wederopbouwstijl

Naamsestraat 4 (Leuven)
In 1922 naar ontwerp van A. Van Arenbergh opgetrokken breedhuizen van drie bouwlagen onder leien mansardedaken. De gevels in wederopbouwstijl worden gekenmerkt door een neobarokke vormentaal.


Instituut voor Bacteriologie

Vital Decosterstraat 102 (Leuven)
In 1897 naar ontwerp van de Leuvense architect A. Van Arenbergh opgetrokken complex op T-vormige plattegrond, in eclectische stijl met een geknikte straatvleugel.