Persoon

Vermeylen, Frans jr.

ID: 7285   URI: https://id.erfgoed.net/personen/7285

Beschrijving

Frans Vermeylen jr. (1857-1922) zette te Leuven het atelier van zijn vader Frans sr. (1824-1888) verder. Hij verwierf niet alleen vermaardheid als sculpteur, doch ook als medailleur. Behalve de tweede herstelling van de gevels van het Leuvense stadhuis was hij ook betrokken bij de restauratie van gotische monumenten te Brugge en te Mechelen. In Leuven vervaardigde hij altaren voor de kerken van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koorts en van Sint-Jozef.

Bron: SMEYERS M. 1977: Het inwendig gebeeldhouwd decor van het Leuvense stadhuis, Arca Lovaniensis. Jaarboek 6: 289.


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Centrale gevangenis

Geldenaaksevest 64 (Leuven)
In 1856-1859 werd de bouw aangevat van de Centrale Gevangenis te Leuven, waarvoor architect Joseph Jonas Dumont de plannen ontwierp. De inhuldiging vond plaats op 1 oktober 1860.


Hoofdpostgebouw

Ferdinand Smoldersplein 1, 1A, Jodenstraat 2 (Leuven)
De plannen in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1893 werden gerealiseerd door ingenieur-architect A. Van Houcke, toen nog onder leiding van hoofdarchitect van de Belgische Posterijen Gody. Het decoratieve beeldhouwwerk is van Fr. Vermeylen.

Bewoner van

Stadswoning van F. Vermeylen

Minderbroedersstraat 25 (Leuven)
Woonhuis van F. Vermeylen. L-vormig complex van zes travee├źn en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met schild, ontstaan uit een ouder diephuis.

Betrokken bij

Volksbank van Leuven

Muntstraat 3 (Leuven)
De Volksbank is een opmerkelijk neogotisch pand met dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en vier ongelijke travee├źn onder een zadeldak. Het ontwerp van 1912 is van de hand van architect J.F. Piscador in samenwerking met beeldhouwer F. Vermeylen.