Frans Vermeylen jr. (1857-1922) zette te Leuven het atelier van zijn vader Frans sr. (1824-1888) verder. Hij verwierf niet alleen vermaardheid als sculpteur, doch ook als medailleur. Behalve de tweede herstelling van de gevels van het Leuvense stadhuis was hij ook betrokken bij de restauratie van gotische monumenten te Brugge en te Mechelen. In Leuven vervaardigde hij altaren voor de kerken van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koorts en van Sint-Jozef.
Bron: SMEYERS M. 1977: Het inwendig gebeeldhouwd decor van het Leuvense stadhuis, Arca Lovaniensis. Jaarboek 6: 289.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Ferdinand Smoldersplein 1, 1A, Jodenstraat 2 (Leuven)
De plannen in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1893 werden gerealiseerd door ingenieur-architect A. Van Houcke, toen nog onder leiding van hoofdarchitect van de Belgische Posterijen Gody. Het decoratieve beeldhouwwerk is van Fr. Vermeylen.
Kerkplein 1 (Turnhout)
Georiënteerde, vrijstaande neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd in 1903-1907.
Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.
Muntstraat 3 (Leuven)
De Volksbank is een opmerkelijk neogotisch pand met dubbelhuisopstand op rechthoekige plattegrond, met twee bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder een zadeldak. Het ontwerp van 1912 is van de hand van architect J.F. Piscador in samenwerking met beeldhouwer F. Vermeylen.
Minderbroedersstraat 25 (Leuven)
Woonhuis van F. Vermeylen. L-vormig complex van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met schild, ontstaan uit een ouder diephuis.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vermeylen [online], https://id.erfgoed.net/personen/7285 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.