Persoon

Vaes, Henry

ID
7304
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7304

Beschrijving

In de omvangrijke productie van Henry Vaes, die gekenmerkt wordt door een regionaal karakter en een hang naar het pittoreske, treffen vooral zijn particuliere woningen in art nouveau en zijn poging om de religieuze architectuur te vernieuwen door een gematigd modernisme dat gestoeld is op de romaanse kunst. Hij behaalde zijn diploma van ingenieur-architect aan de universiteit van Leuven (1894-1900) en bouwde vanaf 1904 villa's in Antwerpen en Brussel (o.a. Oudergemselaan in Etterbeek, 1905, in art-nouveaustijl), het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Milaan in 1906 en, samen met zijn medewerker Victor Creten (1878-1966), de Renaultgarage van Etterbeek (Batavierenstraat, 1909). Hij hervatte zijn activiteiten in de wederopbouw na de oorlog, met vooral flats (hoek Froissartstraat en Wetstraat, 1936) en religieuze gebouwen o.m. de abdijen van Cordemoy (1930-35) en Orval (van 1927 tot zijn dood). Voorts bouwde hij voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1935 verschillende paviljoenen, waaronder de modelboerderij.

  • STASSIN E. 1949: Henry Vaes Ingénieur civil architecte UIL v. 1876-1945, Technisch Tijdschrift Unie der ingenieurs uit de speciale scholen van de katholieke universiteit te Leuven 77.4, 3-20.

Bron: MIHAIL B. 2003: Vaes, Henry. In: VAN LOO, A. (red.), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 544.

 

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Landhuis in cottagestijl

Ulicotenseweg 57 (Hoogstraten)
Alleenstaand landhuis in een uitgepuurde cottagestijl met elementen ontleend aan de art deco, gelegen op een afhellend, open perceel.


Standbeeld van Justus Lipsius

Bondgenotenlaan zonder nummer (Leuven)
Standbeeld van de humanist, latinist en historicus Justus Lipsius, vanaf 1592 professor aan de Leuvense universiteit, opgericht in 1909. Hoge arduinen sokkel in neoclassicistische stijl en bronzen beeld.


Val au Bois, landhuis

Henri Vaesgaarde 4 (Kraainem)
Ruim landhuis van twee bouwlagen met een mansardedak, in 1911 als eigen woning gebouwd door de ingenieur-architect Henry Vaes. Opgetrokken uit natuursteen met verwerking van gerecupereerd materiaal uit de 18de eeuw.


Villa in cottagestijl

Van Aertselaerstraat 61 (Hoogstraten)
Villa in cottagestijl, in 1935 als buitenhuis gebouwd in opdracht van de schoenfabrikant Snoeys naar een ontwerp van ingenieur-architect Henry Vaes. Huis onder complexe bedaking, vermeerderd met dakkapellen en sierlijk gemetselde hoge schoorstenen.

Opdrachtgever van

Val au Bois, landhuis

Henri Vaesgaarde 4 (Kraainem)
Ruim landhuis van twee bouwlagen met een mansardedak, in 1911 als eigen woning gebouwd door de ingenieur-architect Henry Vaes. Opgetrokken uit natuursteen met verwerking van gerecupereerd materiaal uit de 18de eeuw.Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vaes [online], https://id.erfgoed.net/personen/7304 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.