Persoon

Lavergne, Edward

ID
7330
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7330

Beschrijving

Stadsarchitect van Leuven van 1849 tot 1877.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Herenwoning en burgerwoning

Blijde-Inkomststraat 20-22 (Leuven)
Ruime herenwoning van drie bouwlagen en vier traveeën, waarvoor het door stadsarchitect E. Lavergne gesigneerde gevelontwerp dateert van 1876 en burgerwoning met drie bouwlagen en vijf traveeën, waarvoor de bouwvergunning eveneens dateert van 1876.


Hollands College en Paridaensinstituut met tuin

Janseniusstraat 2, Pater Damiaanplein 9 (Leuven)
Qua concept vertoont het 18de-eeuws college de karakteriserende vierkantstructuur, gevormd door het anderhalve bouwlaag hoge poortgebouw met aansluitende straatmuur en, rondom het gekasseide binnenplein, de drie U-vormig opgestelde verblijfsvleugels. Kloostertuin met uitgeschulpte gazons en hoogstammige beplanting.


Hulpgevangenis/Arresthuis

Maria-Theresiastraat 74 (Leuven)
De hulpgevangenis werd gebouwd als arresthuis in 1866-1869 door de Brusselse architect François Derre. Het complex bestaat uit een administratief gedeelte en drie gevangenisvleugels rondom een centraalbouw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kard. Mercierstraat (Aarschot)
Belangrijk gotisch monument van ijzerzandsteen uit de Demerstreek met verwerking van kalksteen. Zetel van een seculier kapittel. Vermoedelijk begin 14de eeuw start van de bouw, onder andere gedenksteen in koorapsis uit 1337 met vermelding van Franse bouwmeester Jacob Piccart. Vermoedelijk werd in de eerste helft van de 15de eeuw de westerpartij afgewerkt.


Parochiekerk Sint-Geertrui

Sint-Geertruiabdij 10 (Leuven)
Gotisch kerkgebouw, gebouwd in het eerste kwart van de 13de eeuw tot het midden van de 16de eeuw. De kerk werd ernstig beschadigd tijdens een bombardement in 1944, waarna een ingrijpende reconstructie van de verwoeste delen van de kerk volgde.


Parochiekerk Sint-Michiel

Naamsestraat 57A (Leuven)
Voormalige kerk van het Leuvense jezuïetenklooster, sinds 1778 kerk van de Sint-Michielsparochie. Barokke kruiskerk uit de tweede helft van de 17de eeuw, naar ontwerp van de jezuïet Willem Hesius. Blikvanger is de monumentale westgevel, waarvan het rijke barokdecor de Contrareformatorische pronkarchitectuur binnenin aankondigt.


Parochiekerk Sint-Pieter

Mathieu de Layensplein (Leuven)
Monumentaal laatgotisch kerkgebouw, als voormalige kapittelkerk gelegen in het centrum van de stad. Begonnen in het eerste kwart van de 15de eeuw strekte de bouw zich uit tot halverwege de 16de eeuw, toen de werken aan de grootse westbouw werden opgegeven.


Sint-Annacollege

Naamsestraat 37-39, Sint-Michielsstraat 7-11 (Leuven)
18de-eeuws hoofdvolume dat van de Naamsestraat is afgesloten door middel van een ijzeren hekwerk en dat in de loop van de 19de en de 20ste eeuw is uitgebreid met een gesloten galerij en kleinere bijgebouwen aan de oostzijde.


Stadsschool nummer 3

Kapucijnenvoer 47 (Leuven)
Stedelijke meisjesschool, in 1874-1875 opgetrokken naar een ontwerp van Edouard Philippe Lavergne.


Stadsschouwburg

Bondgenotenlaan 21 (Leuven)
Lavergne ontwierp in 1863 zijn schouwburg als een rechthoekig gebouw met uitgebouwde middenpartij en een stilistisch monumentale vormgeving in een classicistisch geïnspireerd eclecticisme. Bij de wederopbouw, na de oorlogsbrand van 1914, werd de schouwburg grosso modo in zijn originele vorm hersteld.


Thema's

Ontwerper van

Koning Leopold I-straat

Ravenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lavergne [online], https://id.erfgoed.net/personen/7330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.