Persoon

Charels, Louis François

ID
734
URI
https://id.erfgoed.net/personen/734

Beschrijving

Louis François Charels werd in 1913 geboren in Sint-Michiels (Brugge). Zijn vader was een broer van de in 1912 overleden architect Louis Ernest Charels. Louis François heeft zijn oom bijgevolg nooit gekend, maar kom wel beschikken over diens architectuurarchief. Na studies architectuur aan het Institut Supérieur d’Architecture Saint-Luc in Doornik van 1933 tot 1937, ging zijn loopbaan in 1938 van start, kort daarna onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. Zijn eerste grote naoorlogse opdracht was de sociale woonwijk Zandtiende in Assebroek. Hij overleed in 1949 op 35-jarige leeftijd, waarna het architectenbureau werd overgenomen door zijn zwager Jean Hamel. Deze was slechts enkele jaren in Brugge actief, alvorens zich in zijn geboorteland Frankrijk te vestigen. Het architectuurarchief Charels, Charels en Hamel, dat in Brugge achterbleef, bevindt zich vandaag in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen.

  • BEAUPREZ, T. 2010: Inventaris van het archief van het Brugse architectenbureau Charels, Charels en Hamel bewaard in het Provinciaal Archief West-Vlaanderen, onuitgegeven verhandeling Vrije Universiteit Brussel.
.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Gedenkzuil voor Gaston Roelandts

Baron Ruzettelaan zonder nummer (Brugge)
Gedenkzuil voor Gaston Roelandts, verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zuil uit witte natuursteen in een lager gelegen perkje, begrensd door lage muurtjes, naar een ontwerp van architect Louis François Charels.


Stadswoning

Gentpoortstraat 11 (Brugge)
Diephuis met verankerde, bakstenen tuitgevel, opklimmend tot de 16de eeuw. Grondige restauratie naar ontwerp van architect Louis François Charels in 1946.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Charels [online] https://id.erfgoed.net/personen/734 (Geraadpleegd op )