Persoon

Charle-Albert

ID
736
URI
https://id.erfgoed.net/personen/736

Beschrijving

Charle-Albert, architect en decorateur (artiestennaam van Albert-Joseph Charles) was gespecialiseerd in historische reconstructies en historiserende verbouwingen.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Bisschoppelijk Paleis

Schoenmarkt 2 (Antwerpen)
Bisschoppelijk Paleis in classicistische stijl uit 1779-1781. Provinciaal Gouvernement van Antwerpen vanaf 1830, met provincieraadzaal door de architect Eugène Gife uit 1878.


Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.


Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.


Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.


Park van het Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
Waterkasteel met U-vormige plattegrond, teruggaand op volmiddeleeuwse kasteelmotte uit de 12de eeuw, in de 17de eeuw herbouwd en rond 1880 historiserend gerestaureerd naar een ontwerp van architect-decorateur Charle-Albert; verfraaid circa 1932 met toevoeging poortgebouw; omgeven door grotendeels bebost domein van 14 hectare voorzien van een net van rechte dreven en een 'lepelvijver'.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Charle-Albert [online] https://id.erfgoed.net/personen/736 (Geraadpleegd op )