Collectief

Monnoyer Léon & fils

ID
7377
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7377

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brouwerijen Artois

Havenkant 18, Sluisstraat 79, Vaartkom 6 (Leuven)
Historisch gegroeid gebouwenbestand van de Artoisbrouwerijen in het gebied Mechelsestraat, de zone Vaartkom-Sluisstraat-Vaartstraat en Burchtstraat-Glasblazerijstraat

Uitvoerder van

Maalderij De Vuurmolen

Begijnhof 17 (Overijse)
Industriële graanmaalderij met stoomaandrijving. Hoofdvolume gebouwd in 1902 in gewapend beton, gedurende de jaren 1920 uitbreiding onder zadeldaken ten westen en rond 1955 een tweede uitbreiding in beton en baksteen ten oosten.


Wederopbouwhoeve Kasteelhoeve

Oostendestraat 87, zonder nummer (Diksmuide)
De wederopbouwhoeve is achterin gelegen in een open poldergebied. De huisweides bij de erfoprit zijn afgezet met een veekeringshaag. De erftoegang is gemarkeerd door de hekpijlers en de kapel. De tweeledige structuur van de site bestaat uit het omwalde opperhof, minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, met het landhuis en het niet omwalde neerhof met de stal- en schuurvleugel, en het hondenhok. Het behoud van de woning op het opperhof vormt een uitzonderlijk gegeven bij de wederopbouw. In 1920-1921 werd de stal- en schuurvleugel op het neerhof herbouwd door de Brusselse architect Hippolyte Steels, volgens een totaal nieuw ontwerp, met combinatie van een regionalistisch geïnspireerde baksteenarchitectuur en een moderne stalinrichting. In 1923-1925 stond de Kortrijkse architect Richard Acke in voor de wederopbouw van het landhuis naar vooroorlogs model op de oude grondvesten. De sierlijke brug met poort over de wal vormt net als de kapel van 1930 een toevoeging uit de wederopbouw. Het materiaalgebruik van gele baksteen en Artesische zandsteen, en ook de vormentaal van zadeldaken gevat tussen tuitgevels met vlechtingen wordt doorvertaald naar de brug met poort, de kapel en het hondenhok.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Monnoyer Léon & fils [online] https://id.erfgoed.net/personen/7377 (Geraadpleegd op )