Persoon

Leurs, Stan

ID
7426
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7426

Beschrijving

Stan Leurs was opgeleid tot ingenieur-architect aan de Leuvens Universiteit (1919), en doctoreerde nadien in kunstgeschiedenis (1922). Hij bouwde enerzijds een ontwerppraktijk uit, maar anderzijds was hij actief als restaurateur, publicist, theoreticus en docent/hoogleraar aan de Gentse Universiteit. Hij was lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen vanaf 1933. Daarnaast zette hij zich in voor het onderzoek naar de Vlaamse cultuur en was hij actief in verenigingen binnen dit kader. Hij was mede-oprichter van de Vlaamse Toeristenbond (1922) en de Vlaamse Architektenvereniging (1930). Leurs was ook actief redactielid van enkele tijdschriften en auteur van verschillende publicaties.

Een deel van zijn oeuvre realiseerde Leurs in samenwerking met Jos Ritzen, zoals sociale woonwijken (Turnhout, Wuustwezel en Roosdaal) omstreeks 1923-1924 en eengezinswoningen in Antwerpen, Mechelen, Mol en Sint-Lambrechts-Woluwe. Vanaf midden jaren 1920 bouwde Leurs zelfstandig onder meer scholen en religieuze gebouwen, zoals de kerk van Dessel-Witgoor (1932-1933). Hij was eveneens actief als restaurateur, bijvoorbeeld het Drossaardshuis in Meerhout (1934-1935) en het Belfort van Lier (1939). Zijn architectuurcarrière eindigde in 1940, waarna hij zich nog enkel met zijn wetenschappelijke carrière bezighield.

  • LAUREYS D. 2003: Leurs, Stan in: VAN LOO A. e.a., Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 397.
  • LAUREYS D. 2004: Stan Leurs in: LAUREYS Dirk (red.), Bouwen in beeld: de collectie van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, Turnhout, 219-222.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Achelse Kluis

De Kluis 1 (Hamont-Achel)
Oorspronkelijk verblijfplaats van kluizenaars, vanaf 1846 priorij, sinds 1871 trappistenabdij, gelegen op de Belgisch-Nederlandse grens.


Burgerhuis

Liersesteenweg 173 (Mortsel)
Half vrijstaand burgerhuis naar ontwerp van Stan Leurs van 1934 in stijl der nieuwe zakelijkheid.


De Gulden Tessche

Oude Koornmarkt 19 (Antwerpen)
Diephuis met in- en uitgezwenkte topgevel in barokstijl, gedateerd 1661. Restauratie door de architect Stan Leurs in 1932.


Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Prinsenstraat 29-83 (Turnhout)
Enkelhuizen met plat dak, gebouwd in 1923 naar ontwerp van S. Leurs in samenwerking met J. Ritzen, in een kubistisch, modernistische stijl.


Gemeentehuis van Sint-Amands

Livien Van der Looystraat 10 (Puurs-Sint-Amands)
Oorspronkelijke villa in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag, gedateerd anno 1907 in cartouches.


Heilige Drievuldigheidscollege

Oude Markt 28 (Leuven)
De vroegere site van het Heilige Drievuldigheidscollege wordt sinds 1843 ingenomen door de school van de jozefieten. Enkel de neobarokke voorgevel van de na 1944 heropgebouwde vleugel aan de Oude Markt herinnert nog aan het vroegere universiteitscollege.


Jongensschool en meisjesschool met klooster

Meistraat 148, 157 (Dessel)
Twee schuin tegenover elkaar gelegen schoolcomplexen; oudste gedeelten gebouwd circa 1932 naar ontwerp van S. Leurs.


Kapel van het Heilig Graf

Gasthuisstraat zonder nummer (Meerhout)
U-vormig complex, kapel ten noorden en voormalige klooster- en schoolgebouwen (deels gesloopt in 2014).


Koning Davidhuis en Drossaardshuis

Markt 1 (Meerhout)
Het Koning Davidhuis dateert van circa 1620 en werd tussen 1720 en 1723 uitgebreid met het Drossaardshuis.


Meisjesschool en klooster

Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.


Parochiekerk Heilige Amandus

Dorp zonder nummer (Denderleeuw)
Kruisbasiliek met driebeukig schip opgetrokken uit natuursteen en gelegen op een sterke verhoging ten oosten van de dorpskom aan de Denderoever. Heden ontruimd kerkhof met ommuring van baksteen en zandsteen met ijzeren balustrade. Oorspronkelijke kerkhoftoegang via twee arduinen pijlers versierd met doodskopreliëf.


Parochiekerk Heilige Familie

Meistraat 148A (Dessel)
Georiënteerde kruiskerk in nieuwe zakelijkheid, gebouwd naar ontwerp van S. Leurs; omringd door een parking aan de noordzijde, graspartijen aan de zuidzijde.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gustaaf Ponchautstraat zonder nummer (Roosdaal)
Vroeg-gotische basilicale kerk met driebeukig schip uitlopend op een smaller rechthoekig koor opgebouwd in de loop van de 13de eeuw en noordportaal uit de 14de eeuw, omringend, ommuurd kerkhof.


Parochiekerk Sint-Gertrudis

Kerkstraat 19 (Laakdal)
Georiënteerde laatgotische kruiskerk opklimmend tot midden 15de eeuw, toren van circa 1520 en schip verbouwd in jaren 1750.


Stadhuis Lier met belfort

Grote Markt 58 (Lier)
Symmetrisch opgebouwd, rechthoekig complex in classicerende rococostijl met lijstgevel van negen traveeën aan de voorzijde en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken uit Balegemse steen en blauwe hardsteen uit Doornik.


Twee-onder-een-kapvilla

Kerkstraat 2-4 (Dessel)
Tweewoonst van circa 1935 naar ontwerp van S. Leurs in een expressieve baksteenarchitectuur met referenties aan de Amsterdamse school.


Vroeg-modernistische villa

Kastanjelaan 2 (Antwerpen)
Vroeg-modernistische villa op de hoek van Kastanjelaan en Della Faillelaan, gebouwd in opdracht van de kunstschilder en latere politicus Arseen Kennes, naar een ontwerp door de architecten Jos Ritzen en Stan Leurs uit 1925.


Vroeg-modernistische villa

Della Faillelaan 28 (Antwerpen)
Modernistische villa gebouwd in opdracht van René Peeters, naar een ontwerp door de architect Jos Ritzen uit 1925. Mogelijk kwam het project tot stand in samenwerking met diens toenmalige associé Stan Leurs. Aannemer was het bouwbedrijf De Graide & Edwards uit Antwerpen, die de bouw in 1926 voltooide.


Thema's

Ontwerper van

Witgoor


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Leurs [online], https://id.erfgoed.net/personen/7426 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.