Persoon

Groothaert, Roger

ID
7440
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7440

Beschrijving

Roger Groothaert behaalde in 1952 zijn diploma architectuur aan het Sint-Lucasinstituut in Schaarbeek en hij volgde ook lessen stedenbouw aan het I.S.V.A.H. in Brussel en bij Renaat Braem aan het N.H.I.B.S. Na een korte samenwerking met Georges Limère (°1928) in het Brusselse, startte hij een eigen praktijk in Antwerpen. Hij concentreerde zich hierbij vooral op het ontwerpen van eengezinswoningen en interieurs, die gekenmerkt worden door een rationeel-functionele planindeling en een creatieve, modernistische vormgeving die aansluit bij de toenmalige expo-stijl. Vanaf de late jaren zestig tot in de jaren negentig ontwierp Groothaert heel wat sociale woningbouw, met als meest bekende voorbeeld de Vleeshuiswijk in de Antwerpse binnenstad, die de omslag illustreert van een modernistische stadssanering naar een stadsvernieuwing die zich tracht in te schrijven in het bestaande historische stadsbeeld. Groothaert was tevens sociaal geëngageerd en actief als beeldend kunstenaar, onder andere met abstracte ruimtelijke composities in plaatstaal.

  • SPITAELS E. 2004: Roger Groothaert, in: LAUREYS D. (ed.), Bouwen in beeld. De collectie van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, Antwerpen, 208-209.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Groothaert

Boekenberglei 129 (Antwerpen)
Vrijstaande villa in naoorlogs modernisme, naar een uit 1954 daterend ontwerp van architect Roger Groothaert die er vanaf 1956 zelf woonde en werkte. De villa werd oorspronkelijk opgetrokken voor hoofdcommissaris Lodewijk De Haes, die Groothaert leerde kennen bij de Belgische Socialistische Partij (BSP).


Brandweerkazerne

Halenstraat 81 (Antwerpen)
Brandweerkazerne in art-nouveaustijl op de hoek van Viséstraat en Halenstraat, gebouwd door de Stad Antwerpen naar een ontwerp door architect in stadsdienst Emiel Van Averbeke uit 1911, voltooid in 1913.


Brandweerkazerne en politiebureau

Waterbaan 54-56 (Antwerpen)
Brandweerkazerne en voormalig politiebureau van de gemeente Deurne, omstreeks 1930 opgetrokken in art-decostijl. Hoewel de oprichtingsplannen niet bekend zijn, kan het ontwerp met grote waarschijnlijkheid worden toegeschreven aan gemeentearchitect Edward Van Not, die tezelfdertijd ook de Stedelijke Basisschool op de hoek van de Baron Leroy- en de De Waillystraat voltooide.


Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Van Breestraat 2 (Antwerpen)
Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van de van Breestraat en de Maria-Henriëttalei, gebouwd in opdracht van de weduwe A. Van Dael, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1868.


De Vijf Ringhen of 't Gulden Vingerleyn

Braderijstraat 8 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van drie bouwlagen met insteek en drie traveeën onder een zadeldak, gebouwd in 1577.


Gespiegelde burgerhuizen in art-decostijl

Boekenberglei 126-128 (Antwerpen)
Gespiegeld ensemble van twee half vrijstaande burgerhuizen in art-decostijl, in 1928 gebouwd voor bediende Gerard van Butsel uit Berchem naar een ontwerp door architect Alphonse Pauwels.


Jeugdhuis Vriendschap naar ontwerp van Roger Groothaert

Suzanne Spanhovenstraat (Antwerpen)
Laat-modernistisch jeugdhuis "Vriendschap" opgetrokken binnen de historische motte van het Bisschoppenhof, naar een ontwerp van Roger Groothaert uit 1960 in opdracht van het socialistische Comité Jeugdvrienden Deurne. Tot vandaag is het in gebruik door de jeugdbeweging Rode Valken Deurne.


Traditioneel breedhuis

Sint-Pieter-en-Paulusstraat 4 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis met trapgevel van drie/vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 17de eeuw.


Vleeshuiswijk

Braderijstraat 2, Bullinckplaats 1-6, 7, Driehespenstraat 1-3, Gildekamersstraat 1, Kuipersstraat 2-6, 9-15, Lange Doornikstraat 16, Oude Beurs 16, Palingbrug 12, Repenstraat 8, Ruckersplaats 1-6, 7, Vleeshouwersstraat 10, 21-23, Willem Ogierplaats 1-2, Zilversmidstraat 1-10 (Antwerpen)
De Vleeshuiswijk te Antwerpen is een sociale woonwijk die de omslag illustreert van modernistische stadssanering naar stadsvernieuwing tijdens het derde kwart van de 20ste eeuw.


Woning Bauwens

Schotensesteenweg 455 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme in opdracht van Alfons Bauwens, naar een ontwerp van de Deurnese architect Roger Groothaert uit 1960. De laat-modernistische gevel vormt een opvallend element in de erg heterogene gevelwand van de Schotensesteenweg tussen de Jaak Van Rillaar- en de Eugeen Fahylaan, die slechts aan één zijde bebouwd is met open zicht op het Ertbruggebos.


Woning Roels

André Hermanslaan 17 (Antwerpen)
Eengezinswoning in naoorlogs modernisme in opdracht van Frank Roels, naar een ontwerp van de bevriende, Deurnese architect Roger Groothaert uit 1960.

Uitvoerder van

Expohal

Frank Craeybeckxlaan 77, Te Couwelaarlei 97-99 (Antwerpen)
Van Expo 58 afkomstige glulamconstructie, in 1958 opgericht naar ontwerp van architect Wenceslas de ‘t Serclaes de Wommerson en in 1959 onder leiding van architect Roger Groothaert in Deurne heropgebouwd.


Kasteel Boekenberg met park

Gouverneur Holvoetlaan 28 (Antwerpen)
Landhuis, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, werd tussen 1751 en 1755 in rococostijl herbouwd en is gelegen in het gelijknamig park.


Thema's

Ontwerper van

Kuipersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groothaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/7440 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.