Persoon

Dubois, Jean-Baptiste

ID
7451
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7451

Beschrijving

Architect en beeldhouwer Jean-Baptiste Dubois werd geboren in een familie van steenhouwers. Zijn gevboortedorp Arquennes, vandaag in Henegouwen maar in het ancien régime behorend tot het hertogdom Brabant, stond bekend voor de groeven van blauwe hardsteen. Dubois kreeg zijn opleiding waarschijnlijk in het bedrijf van zijn vader. Over zijn verdere opleiding is niets bekend. In 1785-1789 leidde Dubois de bouwwerken van het paviljoen Welgelegen te Haarlem (Nederland). Dit classicistische paviljoen, opgericht in 1786-1789 als buitenplaats voor koopman en bankier Henry Hope afkomstig uit Schotland, zou ontworpen zijn door een marineconsul van Sardinië Michel Triquetti. In 1803 werd Dubois leraar aan de in 1800 opgerichte kosteloze tekenschool van Dendermonde (later Academie voor Schone Kunsten van de stad Dendermonde). Jean-Baptiste Dubois staat bekend door de ontwerpen die hij maakte voor een aantal openbare gebouwen in Dendermonde: het stadhuis (1812-1813), een lagere stadsschool (1813), een privéwoning (1820), het gerechtshof (1823). Door oorlogsschade bleef echter geen enkel van deze gebouwen bewaard.

  • VAN DRIESSCHE Thomas 2010: Bouwen in revolutionaire tijden. De bouwgeschiedenis van het paviljoen. In: BUIJS Joke & BERGMANS Anna (reds.), Een belvedère aan de Schelde. Paviljoen De Notelaer in Hingene (1792-1797), Relicta Monografieën 5, Brussel, 123-125.


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Fontein ontworpen door Jean-Baptiste Dubois

Kattestraat zonder nummer (Wetteren)
Empirepomp uit het begin van de 19de eeuw naar ontwerp van architect J. B. Dubois en geplaatst in een gepleisterde en witgeschilderde portiek op arduinen plint. Omlijste rondboognis onder boog op pilasters met spiegels, geflankeerd door gepleisterde rusticablokken. Aan weerszij geflankeerd door lagere muurtjes, rechts met deurtje naar de tuin van de dekenij.


Kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2 (Waasmunster)
Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois.

Uitvoerder van

Paviljoen De Notelaer

Notelaerdreef 8 (Bornem)
Paviljoen of belvedère met herberg en woning voor de schippersfamilie op de beneden- en tussenverdieping. Gelegen tegen de Scheldedijk en opgetrokken in 1791-1794 naar ontwerp van de Franse hofarchitect Ch. De Wailly.Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dubois [online] https://id.erfgoed.net/personen/7451 (Geraadpleegd op )